Budapest Főváros VIII. kerület
Józsefvárosi Önkormányzat

1082 Budapest, Baross u. 63-67.

06-1-459-2100

hivatal@jozsefvaros.hu

RECEPTEK

Mi kerüljön az uzsonnás dobozba?

2020. szeptember 05. szombat

Itt a szeptember, elkezdődött az iskola. A szülők két táborra oszlanak, ha uzsonnáról van szó.

Az egyik minden nap csomagol a gyerekének, mert tudja, hogy úgysem tudja megenni az ebédet a menzán, a másik pedig pont azért nem csomagol semmit, hogy legalább annyi főtt ételt egyen a gyerek, amennyit bent kap az iskolában, mert este általában csak hidegre jut otthon idő. Valamit minden nap érdemes az uzsonnásdobozba tenni, éhesen ugyanis nem lehet tanulni, és lássuk be, mi se mindig voltunk oda a menzakajáért gyerekkorunkban.

Most egy olyan uzsonnaötletet mutatunk, amit mindig szívesen visznek magukkal a gyerekek, és nagyon jól lehet vele előre dolgozni.  megsüthetünk akár három-négyfélét is, s miután kihűlt, azonnal tegyük be a mélyhűtőbe, ahonnan minden reggel frissen elő is vehetjük. Egy óra alatt tökéletesen kiolvad, és mire az iskolában előkerül, már lehet is enni.

Maradékmentőnek is kitűnő, a tészta ugyanis szinte bármit elrejt magában, legyen szó édes gyümölcsről vagy a vasárnapi pörkölt maradékáról, esetleg kissé megfonnyadt zöldségről. Egy titkot azonban elárulunk: a legtöbb gyerek a nutellásnak vagy a csokisnak örül a legjobban, úgyhogy ha két gombócot is csomagolunk, akkor az egyik legyen édes.

A TÉSZTA ELKÉSZÍTÉSE

Az összes hozzávaló legyen szobahőmérsékletű. Mindent tegyünk egy nagy tálba, és vagy kézzel, vagy dagasztógéppel alaposan dolgozzuk össze. A tészta akkor jó, ha rugalmas, elválik a tál oldalától, és teljesen sima. Amikor elkészült, takarjuk le egy konyharuhával, és egy óra alatt hagyjuk duplájára kelni. Közben készítsük elő a töltelékeket. A tészta 10 darab zsemlére elegendő.

HOZZÁVALÓK:

- 50 dkg sima liszt

- 2 db kisebb tojás

- 3 ek. cukor

- 1 nagy csipet só

- 1 csomag 7 grammos instant élesztő

- 2 ek. étolaj

- 2–2,5 dl langyos víz

A megkelt tésztát tíz egyforma darabra vágjuk, majd nyújtófával 15 centis körökké nyújtjuk. Mindegyik közepébe egy-egy adagnyi tölteléket teszünk, végül gombóccá formázzuk. Letakarva további 15 percig kelesztjük. Miközben előmelegítjük a sütőt 180 fokra, megkenjük a gombócok tetejét egy felvert tojással, és megszórjuk a mákkal. Sütőpapírral bélelt tepsiben 25 perc alatt sütjük szép pirosra.

MOZARELLÁS:

- 30 dkg mozarella sajt

- 10 db koktélparadicsom

- 2 ek. ketchup

- só, bors

- 1 kk. oregánó

A mozarellát apró kockákra vágjuk, a paradicsomot negyedeljük. Mindent összekeverünk egy tálban, és kanállal adagoljuk a tésztába.

CSOKIS, GYÜMÖLCSÖS:

- 10 kocka csokoládé

- 10 darabka banán

- 3 ek. kókuszreszelék

Minden hozzávalót összekeverünk, majd a tésztába töltjük.

VIRSLIS:

- 2 pár virsli, felkarikázva

- 3 ek. ketchup vagy 3 ek. mustár

- 10 dkg füstölt sajt, reszelve

Minden hozzávalót összekeverünk, majd a tésztába töltjük.

KUKORICÁS:

- 1/2 doboz konzerv kukorica, lecsepegtetve

- 1 gerezd fokhagyma, lereszelve

- 1 tömlős sajt

- só

Minden hozzávalót összekeverünk, majd a tésztába töltjük.

MÉZES-MUSTÁROS:

- 1 db kisebb csirkemellfilé, megsütve, falatnyi darabokra vágva

- 5 szál újhagyma, vékonyan felkarikázva

- 1 ek. mustár

- 1 kk. méz

Minden hozzávalót összekeverünk, majd a tésztába töltjük.

Szöveg és fotók: Bodrogi Fűszeres Eszter

A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk. Részletes leírás Rendben