Budapest Főváros VIII. kerület
Józsefvárosi Önkormányzat

1082 Budapest, Baross u. 63-67.

06-1-459-2100

hivatal@jozsefvaros.hu

ÖZVEGY KIPCSAK GYÖRGY ROVATA

Őszi aggodalmak

2020. szeptember 05. szombat

Áthívott az ángyom, mondván, nagy baj van. De hogy mi a baj, arra olyan homályosan utalt, mintha attól félne, leleplez bennünket az Átlátszó.

Bár amúgy sem tudom, kinek az ángya, egy biztos, régi rokon, valamelyik sógor felesége volt. És talán Gizi néni, talán Mária – nem tudjuk, ő már vagy fél évszázada ilyen általános ángyi a családban. És majd’ kilencven.

– Jaj, Gyurikám, jajjaj – kezdte el a szokásos jajongást –, idén biztos meghalok! Érzem a térgyemben a vírust. Gyere, megmutatom a fekete ruhámat, kikészítettem a temetésre. A fiam azt mondja, hogy lezárták a határt, és ő most nem tud jönni.

Merthogy a fia Németországba emigrált vagy száz éve. Sváb származásuk ellenre igazi sváb lett, utazni is smucig.

– De hát ángyikám – vetettem közbe –, nincs is határzár.

Nyugodtan jöhet, ha meghal. Bár ő előbb fog szerintem. Mivel mi az ángyival ilyen lazán beszélgetünk a komoly dolgokról, bár őt halálügyben nem lehet komolyan venni, először még 1990 tájt temette magát, azóta non-stop.

– Azt mi nem tudhatjuk, a sorsunk a Cecília kezében van. A végrendeletem is frissítettem.

– Mire? – csillant fel a szemem.

– Hát a legújabb word-formátumra, szerinted mire?

Mert a néni régi motoros, anno még gmk-ban szerelték össze a számítógépeket a garázsban.

– Jaj, Gyurikám, én nem várom meg a világvégét. Nézd meg – folytatta a nyavalygást –, hát mi lesz a gyerekekből is? Egész nap a gép előtt ülnek… És tudod, mit játszottak az udvarban? Szijjátópéterest!

– Hát az meg mi?!

– A kismedencében tologatták a hajókat, az egyik volt az a Lady yacht. A másik kölök meg mobillal fényképezgette titokban, hogy ahol-e a külügyminiszter, aztán feltették a netre! Ahelyett, hogy indiánoznának! Aztán meg novákelődöst játszottak, felraktak valami zászlót, fogták a létrát, aztán a másiknak meg le kellett szednie és elszaladnia. Jó, legalább mozogtak. Pedig azt se tudják, mi az, hogy LMBTQ. Még az kell, hogy kijöjjön a rendőrség, mert politizálnak, és végül infarktust kapok. Ezek a gyerekek meg hülyén fognak meghalni.

– De ángyikám – kérdeztem –, ez meg magát mit érdekli, ha úgyis meghal most?

– Na jó, de a mennyben azért nem akarok egész nap idióták közt lenni – mondta, és végre feltette a kotyogóst.

Szöveg: Szerbhorváth György; Fotó: Ványi Ákos

A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk. Részletes leírás Rendben