Budapest Főváros VIII. kerület
Józsefvárosi Önkormányzat

1082 Budapest, Baross u. 63-67.

06-1-459-2100

hivatal@jozsefvaros.hu

„MINÉL KEVESEBB JÓ MINŐSÉGŰ ÉTEL LANDOLJON A KUKÁBAN”

Nem baj, ha túl sokat főzünk

2020. szeptember 05. szombat

A szolidaritásra épít egy nemrég indult Facebook-csoport. Az alapító szerint Józsefvárosban nagyon sokan szeretnek főzni, és enni is, épp ezért, ha valaki túl sokat főzött, akkor ne dobja ki, hátha ezzel jót tesz valakivel.

„Veled is volt már úgy, hogy tökre éhes vagy, este hat óra van, de semmi kedved főzni? Vagy túlszámoltad a csirkepaprikást, és rád rohadna a másik fele? Csapasd ide, hátha jót teszel valakivel! Megmaradt friss meleg étel és alapanyag felajánlás Józsefvárosban! Cél, hogy minél kevesebb jó minőségű étel landoljon a kukában” – ezzel a felhívással indult útjára nyáron a Túl sokat főztem Facebook-csoport. Ma egyre ritkább az önzetlen szolidaritás, a csoport mégis erre épít.

Egri Diána, a kerületben élő alapító, lapunknak azt mondja: „Józsefváros éppen szociálisan kezdett kinyílni, így arra gondoltam, biztos találok egy maroknyi embert, aki hasonlóan gondolkodik az étel kidobásáról, mint én.” Volt ennél prózaibb oka is a Túl sokat főztem megalakulásának: „A kedvesem nagyon kíváncsi természet. Szeret mindenféle ételt felvásárolni, de aztán nem eszi meg ezeket. Így sokszor maradnak meg jó állapotú élelmiszereink, amelyeket én – egészségügyi okokból – esetleg nem ehetek meg, és rettenetesen fájt kidobni azt a rengeteg ételt.”

Úgy tűnik, bejött a terv, hiszen már több mint 160-an vannak a csoportban. „Nagy családi találkozásokon irdatlan mennyiségű étel termelődik, amelyet a végén a nagyi meg anyu tukmál mindenkire, akit csak ér. Drága jó nemzetem imád etetni és etetve lenni is. Ebben a kerületben pedig nagyon sok jól evő és jól főző ember van” – érvel az alapító. 

A csoport még tesztüzemben működik,így nehéz felmérni, hogy inkább azok jelentkeznek, akik rászorulók, vagy olyanok, akik nem szegények, csak szimplán többet főztek, mint amennyire szükségük van. Egri Diána mindenesetre reméli, mindenki megtalálja a számítását. 

Az alapító ambiciózus: az ideális szerinte az lenne, ha legalább a kerület fele csatlakozna a kezdeményezéshez. Jelenleg is a toborzáson dolgozik, ezért nemrég megosztott egy letölthető A4-es szóróanyagot, amit ki lehet rakni lépcsőházakban, vagy bárhol, ahol sok ember látja. „Hiszek a közösség erejében, még ha itthon ezt az erőt sokat is kell masszírozni, hogy működjön.”

Egri elment több kerületi vendéglátóegységbe, kisboltokba és az Auróra utcai SZTKba is, hogy hírt adjon a csoportról. „Jelenleg nincs nagy vízióm, annyi a cél, hogy minél többen csatlakozzanak, és minél kevesebb étel landoljon a kukában. De ki tudja, mit hoz a jövő.”

Szöveg: Zoltai Ákos; Fotók: Ványi Ákos

- - -

A GOLGOTA TÉRI PULYKA ÉS TÁRSAI

Bár még csak egy hónapja indult a csoport, máris több sikeres „tranzakcióval” büszkélkedhet. Egy felajánló például azt írta, a háztartásukban a kelleténél több uborka halmozódott fel. A zöldséget az édesapja kertjében termett, s kovászolni, salátának, vagy csak simán megenni is kiváló. A felajánlás az Orczy-negyedből érkezett, és a bejegyzés után nem sokkal már mentek is az uborkáért. Egy másik felajánlás már nem a vegetáriánusoknak kedvezett, hiszen a posztoló a húsvásárlással számolta el magát egy kicsit. Egy másfél kilós pulykamell filéből komoly adag maradt, amit már nem akart megcsinálni, ezért felajánlotta. A Golgota téren talált új gazdára a hús. Találtunk „egyszerűbb” árukat is, hiszen volt, aki zacskós instant leveseket ajánlott fel, mert sokat kapott belőle, de nem szereti. A Kálvária téren lencsefőzelék-konzervek cseréltek gazdát, a Teleki térről pedig egy majdnem egész üveg tahini-szószt vihetett el a szerencsés keresgélő.

A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk. Részletes leírás Rendben