Budapest Főváros VIII. kerület
Józsefvárosi Önkormányzat

1082 Budapest, Baross u. 63-67.

06-1-459-2100

hivatal@jozsefvaros.hu

EZEKRE A HELYEKRE BÁTRAN MEHET SPORTOLNI

Józsefvárosi sportlehetőségek - feltérképeztük

2020. szeptember 06. vasárnap

Mozogni jó, egészséges, és akkor is elkezdheti, ha még életében nem sportolt. A népszerű edzőtermeken túl is van sportélet a kerületben, ahol nem kell márkás ruhákban és kidolgozott izmokkal feszíteni. Megnéztük a csillogó-villogó konditermeken kívüli, elérhető árú vagy ingyenes mozgási, sportolási lehetőségeket.

Nem egyedi probléma, hogy valaki azért nem kezd el mozogni, mert fél a kezdeti bénázástól, és attól, hogy a már profibbak kinézik a konditeremből vagy a pályáról. Némely edzőtermekben nagyjából le kell diplomázni az öltözőszekrény és beléptetőrendszer használatából, na meg az eszközök működéséből. Most olyan edzési lehetőségeket mutatunk be, ahol biztosan nem válunk nevetség tárgyává, mert támogatással fogadják a teljesen kezdőket, és egyszerű körülmények között vághatunk bele a mozgásba. Lesznek köztük teljesen ingyenesek és mérsékelt árúak is – az inkább egyedül sportolóknak és a csapatjátékot kedvelőknek egyaránt.

Ha felvenné a nyúlcipőt

Futni bárhol lehet, de a fájós térdűeknek vagy az autó-, biciklis- és gyalogosmentes, zavartalan kocogásra vágyóknak ajánljuk a kerület gumiborítású futópályáit a II. János Pál pápa téren és az Orczy-kertben. A speciális anyagból készült rekortán puhább felületet biztosít a futáshoz, jobb csillapítással, mint a beton, ezzel is kímélve az ízületeket. A II. János Pál pápa téren csaknem 1 kilométeres a futókör, míg az Orczy-kertben nagyjából 450 méteres a kisebb kör, de akinek az erdei pálya és a beton váltakozása is megfelel, szintén egy teljes kilométert futhat a park körül. 

Mindhárom pálya nagy előnye, hogy kevesen látogatják, nem kell olyan tömegre számítani, mint mondjuk a Margitszigeten. Nagy kár, hogy a Nemzeti Közszolgálati Egyetem által üzemeltetett Orczy-parkba kutyát nem lehet vinni, így négylábúval csak a Főkert gondozásában álló II. János Pál pápa téren tudunk ügetni, ott is csak pórázzal.

Szabad levegőn kondizni

Az izomépítő edzésekről sem kell lemondaniuk azoknak, akik nem kedvelik a konditermek világát, három kiváló szabadtéri edzőpark is épült a kerületben az utóbbi években.

A legfelszereltebb, legizgalmasabb az Orczy-kertben található, a futórekortán által körülölelt területen. Lehet mászni, csimpaszkodni, húzódzkodni, ugrálni, lógni. Van itt gyűrű, mászófal, zsámoly és vagy tízféle játék, aminek a használatához először hozzá se tudtunk szagolni, de szerencsére megtaláltuk a segítségül kirakott eligazító táblákat. Az eszközök többsége tényleg nagyon változatosan használható. A szakértőnek tűnő izmos srácokat kérdeztük, hogy mit lehet még ezeken csinálni, akik a gyakorlatok egy részét fotón is bemutatták, a többiről csak mesélni tudtak. Persze nem csak kigyúrt fiúk járnak ide, egy idősebb hölgy éppen a futás utáni nyújtást és gerincerősítést végezte ottjártunkkor. Elmondta, hogy hetente 4–5 alkalommal jár ide sportolni, kifejezetten azért kedveli, mert nincs tömeg és pénzbe sem kerül.

Hasonló tapasztalatokról számolt be egy srác, aki a II. János Pál pápa tér szabadtéri sportgépein edzett. Ő is szinte minden nap kijár saját testsúlyos edzéseket végezni. Neki a hideg sem akadály, télen ugyanúgy igénybe veszi a sporteszközöket. A FIDO parkban sokkal kisebb a repertoár, de egy rövid átmozgatásra ide is érdemes beugrani.

Pályák csapatjátékosoknak

Csapatjátékoknak a legkönnyebb helyszínt találni a kerületben: a II. János Pál pápa téren kosárlabdázni, a Golgota téren és a FIDO parkban focizni, az Orczy-kertben pedig mindkettőt lehet, emellett kézi- és röplabdázásra is van mód.

Az Orczy-kert egyik legnagyobb újdonsága az országban egyébként egyedülálló fejlesztés, a gumiborítású görkorcsolyapálya, amit a többi eszközhöz hasonlóan teljesen szabadon és ingyen vehet igénybe bárki, akár csoportosan is.

Egy vezetett órába is bepillanthattunk: egy kezdő lány gyakorolt mutatványokat külföldi oktatójával. Az Orczy-kert többi zárt sportpályáját a profi sportolóknak, klubok tagjainak és az egyetem hallgatóinak tartják fenn, de a műfüves focipályát például bárki kibérelheti edzésre egészen kedvező áron.

Két keréken – új utakon is

Az új biciklisávoknak köszönhetően sokkal biztonságosabbá vált a kerületben a kerékpározás, de azoknak, akik így sem mernek két kerékre pattani, vagy egyszerűen csak közösségben szeretnének tekerni, a Józsefvárosi Önkormányzat a Magyar Kerékpárosklubbal együttműködésben biciklitúrákat szervez. Az autómentes szeptember programsorozat keretében négy alkalommal lehet a túrához csatlakozni, szeptember 9-én, 12-én, 19-én és 22-én. A túrák a Rákóczi térről indulnak, lassabb tempóban, több megállással, hogy mindenki tudja tartani a sebességet – bevezetés a városi biciklizésbe jelleggel. A pontos időpontokat, regisztrációt, részleteket az esemény Facebook-oldalán Kör(be)biciklizések Józsefvárosban néven lehet megtalálni. Minden túra ingyenes, de regisztrációhoz kötött.

Kedvezmény a kerületieknek

A Nemzeti Közszolgálati Egyetem uszodájában a kerületiek kedvezményes, 800 forintos áron úszhatnak és szaunázhatnak a reggeli és az esti órákban, hétvégén pedig egész nap, kivéve, ha épp rendezvényt tartanak a csarnokban. Aktuális nyitvatartásukról a honlapjukon érdemes tájékozódni: NKE uszoda 

Az uszoda  egyébként talán a legtisztább létesítmény Budapesten: minden órában takarítanak és fertőtlenítenek, az öltözőket, zuhanyzókat is nagyon tisztán tartják, az uszoda területére csak gumipapucsban engednek be látogatókat. A 25 méteres versenymedence mellett egy tanulómedence, két finn szauna és egy gőzkabin áll rendelkezésre, melyek mindegyike szabadon használható saját felelősségre. Általában nincs tele az uszoda, és szívesen látják a lakcímkártyával rendelkező kerületi lakosokat. (Természetesen normál áron bárki más is válthat belépőt.) A kerület másik, a Losonci Téri Általános Iskolában található uszodája sajnos a járványhelyzet kezdete óta határozatlan időre bezárt.

Várják a kezdőket is

Az Orczy úti Konkrét tér mozgásstúdióban változatos táncstílusokkal, reggeli jógaórákkal és boxedzésekkel várják az abszolút kezdőket és a haladókat is, nincs életkori megkötés sem, akár 40, 50 vagy 60 évesen is elkezdhet az órákra járni bárki. Órarendjük folyamatosan frissül, így honlapjukon érdemes követni az újdonságaikat: konkretter.hu

Ugyanezt az elvet vallja az AUM Jóga Corvin a József körúton: nem specializálódtak a jóga egyik irányzatára sem, rengetegféle mozgásformát lehet kipróbálni náluk a meditatív yin-jógától kezdve a dinamikus vinyasa flow-n át az astangáig, pilatesig és női jógáig. Oktatóik nagyon segítőkészek az új érkezőkkel, és igyekeznek minden egyes gyakorlóra odafigyelni, tanácsokkal segíteni őket. Vannak idősebb tanáraik, akikhez fiatalok is járnak, és fiatalabb oktatóik, akiknél megfordulnak idősebb vendégek, abszolút színes, befogadó, barátságos közeget teremtettek az alapítók.

A T-REX fitness egy funkcionális edzőterem a Kis Salétrom utcában, azaz kizárólag saját testsúlyos TRX-et és funkcionális köredzést tartanak egyszerre maximum tizenpár embernek, így aki a tömeg miatt nem kedveli az edzőtermeket, bátran ellátogathat ide. A terem maga kicsi és egyszerű, az öltözője szintén, de minden edző nagyon érti a dolgát, és azonnal kijavítják a kezdőt, ha helytelenül csinál egy gyakorlatot. A leizzadás és a gyors fejlődés pedig garantált. Órarend és bejelentkezés: trexfitness.hu

Erdei kalandok

Sokan nem tudják, de a 10 éve megépített Orczy kalandpark most is nyitva tart és üzemel, csak az üzemeltetője változik időnként. Ugyanis, bár a kert karbantartója a Közszolgálati Egyetem, a kalandpark üzemeltetésére évente új pályázatot írnak ki. Jelenleg a felnőttek és gyerekek egyaránt 4-4 mászó- és 1–1 csúszópályát próbálhatnak ki, a belépőárak gyerekeknél méretfüggőek, a szülinaposok pedig ingyen mehetnek be. 

Kísérőjegyet is lehet váltani párszáz forintért, ha valaki csak felügyelné a csemetéjét. Gyermekek 100 centimétertől mehetnek, ekkora magasság alatt ugyanis nem érik el a haladáshoz szükséges biztonsági kötelet. Nyitvatartási idő és árak: orczykalandpark.eu 

Szöveg: Ádám Judit; Fotók: Huszár Boglárka

A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk. Részletes leírás Rendben