Budapest Főváros VIII. kerület
Józsefvárosi Önkormányzat

1082 Budapest, Baross u. 63-67.

06-1-459-2100

hivatal@jozsefvaros.hu

Piacvezető józsefvárosi vállalkozás

Jelentős innovációt valósított meg a Vas utcai ortopédcipő-vállalkozás

2020. szeptember 07. hétfő

A magyar ortopéd cipő piacon körülbelül 60 cég van jelen. Ezek közül az első háromba tartozik Nagy Gábor cipészműhelye. Ők a VIII. kerületi Vas utcában működnek. Jelen pillanatban nincs külföldi cég a piacon, de van olyan cég, amely a gyártásának a nagy részét már külföldön oldja meg. (x)

A kisebb műhelyek esetében akár az egy cipő, egy szakember elve is megvalósulhat. Ez azt jelenti, hogy egy lábbelit egyetlen munkatárs készít el. Nagy Gáborék vállalkozásánál szalagrendszer működik. A munkában résztvevők száma mindig változik a lehetőségekhez igazodva. Egy pár cipő elkészítése náluk 9-12 fázisra bomlik, de ez is a szakemberek mennyiségétől és szakmai képzettségétől függ leginkább.

Az alapanyagok közel 100 százalékát külföldről szerzik be hazai kereskedőkön keresztül. Ehhez a szakmához kötődő itthoni alapanyaggyártók mindegyike kiöregedett vagy tönkrement.

Nagy Gáborék vállalkozása a következő elképzelésekkel nyert el pályázati támogatást. Ennek a projektnek a célja egyedülálló mérettartománnyal bíró, újkori faszeges cipő sorozatolhatóra alkalmas előállítási technológiájának kifejlesztése volt. Jelen technológia-fejlesztés eredményeként cégük olyan lábbelik gyártására lett alkalmas, melyek

– egyedülálló mérettartományokban,

– azokhoz illeszkedő beépített talpbetéttel

– faszeges rögzítés alkalmazásával készülnek

– 3 év garanciával bírnak, élettartalmuk 20-25 év.

Jelen projekt eredménye egy új eljárás lett, mely ötvözi az ősi faszeges cipőkészítési eljárást mai kor tudományosegészségügyi eredményeivel, és műszaki megoldásaival. A projekt további eredmény az új eljárással gyártható új, magas szellemi hozzáadott értéket képviselő termék, mely az alábbi jellemzőkkel fog bírni:

Méret vonatkozásában a cipő hosszát tekintve a termékek félszámonként lesznek elérhetők, a cipő szélességét, öblösségét tekintve pedig egy-egy hosszon belül 4-7 öblösségi méretet állítanak elő. Ez egyedülálló, ilyet egyetlen cipőgyártó cég sem állít elő. Gyártástechnológia vonatkozásában faszeges technológiát kombinálják a mai kor vívmányaival az alábbiak szerint: faszeges rögzítést alkalmaznak: a gondosan kiválasztott bőr alapanyagot a talpi és egyéb részekhez a szintén gondosan kiválasztott anyagú faszeggel rögzítik. A technológia nagyszerűsége abból fakad, hogy két teljesen természetes anyag sajátosságait ötvözték. Ugyanis a bőr nedvesség hatására lággyá válik, a fa pedig megdagad.

Száraz idő esetén a faszeget, a bőrrostok szorító ereje nem engedi elmozdulni. Ezen felül, az esetleges talpkopást is tökéletesen tolerálja a faszeg, mert együtt kopik a talppal, ezáltal soha véget nem érő rögzítést tart fent az anyagrétegek között. Az eljárás lényege, hogy a köralakú árral képezett lyukba egy hasábalakú faszeget ütnek, melynek eredményeképp a faszeg eltávolíthatatlanul beleékelődik a bőrtalpba, illetve az alá rétegzett többi anyagba, így egy egységet alkotva. Előző pontban leírt műveletet adott távolságonként ismételve körben a talpszélnél, tartós kapcsolatot hoznak létre. Ez egy mechanikai talpfelerősítési eljárás, amelynél a talpon, a felsőrészen és a foglalótalpbélésen átütött faszeg felületén keletkezett súrlódó erő tartja a talpat. A faszeg: nyír-, juhar-, bükk- vagy gyertyánfából készült négyzet keresztmetszetű szeg, amelynek hegye 24°-os lapszögű gúla. (x)

- - -

Névjegy

Nagy Gábor 1976-ban született. Az általános iskola befejezése után a Simon Ferenc Bőripari Szakközép- és Szakmunkásképzőbe jelentkezett, amit 1997-ben, mint ortopédia cipész el is végezett. A teljes körű tudás megszerzése céljából számtalan műhelyben fordult meg.

Szakmai tudása kiforrott pontjává vált, amikor kis pincéjében varrott cipőket készített egyszemélyes vállalkozóként. 2008-ban alapította meg a Nagy Gábor Cipészműhelye Kft.-t, amihez rövid időn belül csatlakozott mai napig is meglévő üzlettársa, Szabó Zoltán, illetve néhány úgyszintén korábbról ismert kolléga.

Az elmúlt tíz év sikere és eredménye, hogy többször újragondolt és megreformált Vas utcai Műhelyünk megrendelőinek száma a sokszorosára nőtt. Többek között köszönhető ez a Budapest Főváros Kormányhivatal VIII. kerületi Munkaügyi Központ, a pozitívan elbírált „Első munkahely garancia” programjának, mellyel hozzájárultak a kollégák létszámának növekedéséhez, így a kezdeti hat fő helyett már húsz fővel dolgozunk.

A széles körű és egyedi szakértelem, a különböző kollégák egybecsengő hosszú távú és kitartó munkásságának együttes érdeme, hogy immáron több mint tíz éve örömteli és összetartó műhelyként működhetnek.

(A cikk fizetett hirdetés. Fotó: Pixabay)

A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk. Részletes leírás Rendben