Budapest Főváros VIII. kerület
Józsefvárosi Önkormányzat

1082 Budapest, Baross u. 63-67.

06-1-459-2100

hivatal@jozsefvaros.hu

MASZKKAL, KÉZFERTŐTLENÍTŐVEL ÉS TESZTEKKEL KÉSZÜL A KERÜLET A MÁSODIK HULLÁMRA

Visszatért a pandémia, újratervezik a védekezést

2020. szeptember 09. szerda

Több mint 22 ezer maszk és csaknem ezer liter fertőtlenítő már biztosan az önkormányzat rendelkezésére áll a koronavírus-járvány második hulláma elleni védekezéshez. Még sok a kérdőjel a pandémia mostani szakaszában, ám az biztos: újra lesz operatív törzs, valamint saját hatáskörben, saját erőforrásból tesztelni is fog az önkormányzat.

A legtöbb szakértő, sőt az országos tisztifőorvos szerint is egyértelmű: a koronavírus-járvány második hulláma elérte Magyarországot. Annak jártunk utána, hogy az önkormányzat a tavaszi első hullám után most hogyan készül a védekezésre.

A pandémia jelenlegi szakaszában még sok a kérdőjel, egyelőre az országos rendelkezések is sok ellentmondást és viszonylag kevés konkrétumot tartalmaznak – mondta kérdésünkre az önkormányzat sajtófőnöke, Békési Zsuzsanna, aki konkrétumokkal is szolgált a védekezési felkészülésről.

Az biztos, hogy Józsefvárosban újra munkába áll a tavasszal is működött kerületi operatív törzs. Ami még biztató, hogy bőven maradt maszk raktáron, ahogy gumikesztyű, felület- és kézfertőtlenítő is. (A pontos számok: 4500 pár gumikesztyű, 5810 darab FFP2-es, valamint 16800 orvosi maszk, 300 liter felület- és 516 liter kézfertőtlenítő.)

A korábbi adományokból viszont már szinte semmi sem maradt, az önkormányzat ugyanis minden beérkezett élelmiszercsomagot, vagy éppen hipót a lakosság rendelkezésére bocsátott az első hullám alatt. Az biztos, az önkormányzat saját hatáskörben és saját pénzből a második hullám alatt is fog tesztelni. Valószínűleg ugyanazt a kört, mint tavasszal. Azaz elsősorban azokat, akik leginkább ki vannak téve a fertőzésveszélynek: az önkormányzat egészségügyi, szociális és oktatási intézményeiben dolgozókat. A járvány első hullámának idején több mint kétezren hívták az önkormányzat által működtetett ingyenes zöldszámot. Ez a telefonszám – a minden nap reggel 8 és este 8 között hívható 06 (80) 277-256 –, a veszélyhelyzet feloldása óta is üzemel, igaz már nem járvány-, hanem általános tájékoztató vonalként. A tervek szerint ez maradna is így, viszont, ha megnő a bejövő hívások száma, többen fogják kezelni a vonalat. Fontos kérdés a hivatali, illetve a „civil” munkarend is, hiszen tavasszal elrendeltek home office-t, azaz otthoni munkavégzést. Az önkormányzatnál egyelőre nincs ilyen lehetőség, valamint a hivatali munkarend sem változik.

Az ügyfélfogadás minimálisan átalakult, ez a jozsefvaros.hu főoldalán is olvasható. Az ügyintézés elsősorban e-mailen vagy elektronikus ügyintézés útján – cégkapu és e-papír – történik. A hivatalban lehetőség van a személyes ügyfélfogadásra hétfőn 13:30-tól 18:00-ig, szerdán 8:15-től 16:30-ig, valamint pénteken 8:15-től 11:30-ig. Az önkormányzat bejáratánál van kézfertőtlenítő, ennek használata és a szájmaszk viselése az ügyfeleknek kötelező – akinél nincs maszk, annak ad ingyen az őrszolgálat, amely a maszk és a kézfertőtlenítő használatát is folyamatosan ellenőrzi.

Az önkormányzat az első hullám után büszke volt arra, hogy sok józsefvárosinak tudtak járványügyi segélyt osztani. Rákérdeztünk a hivatalnál, és kiderült, hogy 1039 embernek összesen 1223 esetben állapítottak meg koronavírus-járvány miatt adható támogatást. Összesen 44 millió forintot fordítottak erre a célra. Arra nem kaptunk választ, hogy maradt-e pénz a Józsefváros Összefog Szolidaritási Alapban, valamint terveznek-e újra gyűjtést a második hullám idején.

Szöveg: Zoltai Ákos; Fotók: Ványi Ákos és Huszár Boglárka

- - -

LÁZMÉRŐZNEK A JEK-BEN

Több olvasónk jelezte korábban, hogy a Józsefvárosi Szent Kozma Egészségügyi Központban (JEK) nem „lázmérőzik” őket a belépéskor. Ezt azért találták furcsának, mert a szomszédos Ferencvárosban rendszeresek az ilyen mérések. Koroknai András főigazgató főorvostól megtudtuk, nincs központi utasítás arra, hogy mérni kell a bejövő betegek és hozzátartozók testhőmérsékletét. Ennek ellenére – hangsúlyozta Koroknai András – augusztus 31-e óta mérik a testhőt. Ottjártunkkor minden betérőt megállítottak az ajtónál, és egy kézi készülékkel a homlokon megmérték a testhőt, majd az érkezőket rögtön megkérték, hogy használják a kihelyezett kézfertőtlenítőt, így lehetett csak továbbhaladni.

A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk. Részletes leírás Rendben