Budapest Főváros VIII. kerület
Józsefvárosi Önkormányzat

1082 Budapest, Baross u. 63-67.

06-1-459-2100

hivatal@jozsefvaros.hu

Stafétalánc a Vas utcától a Kossuth térig

Tízezres tömeg vitte a Parlamenthez az SZFE nyilatkozatát

2020. szeptember 09. szerda

Továbbra is elfoglalva tartják Józsefvárosban a Színház- és Filmművészeti Egyetem (SZFE) épületét a hallgatók, mert nem ismerik el legitimnek az alapítványi formába való átszervezés módját és az ily módon létrehozott kuratóriumot, élén a Nemzeti Színházat igazgató Vidnyánszky Attilával. Az új vezetést nem kívánják az épületbe engedni.

Múlt vasárnapra élő láncos megmozdulást hirdettek 5000 főt várva, de legalább tízezren vettek részt a Charta Parlamenthez való eljuttatásában az egyetem Szentkirályi utcai épületétől indulva.

A Charta az európai egyetemek autonómiáját (önszabályozását) rögzítő kiáltvány alapelveit fogalmazza meg, a helyszínen Udvaros Dorottya olvasta fel és indította útjára. A nyilatkozat kimondja, hogy az egyetem autonóm intézmény és minden politikai, gazdasági, ideológiai hatalommal szemben függetlennek kell lennie. Az SZFE polgárai szerint az új vezetés intézkedései teljesen felszámolják az autonómiát, és a kuratórium nem szakmai, hanem ideológiai alapon meghatározott képzést tervez. Upor László, a felmondási idejét töltő rektorhelyettes a helyzet miatt a tanévkezdetet egy héttel elhalasztotta. Az új kuratórium a döntéssel nem ért egyet, és jogi indoklást vár Uportól.

Szöveg: Gaal Ilona Fotó: Nagy Dániel

A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk. Részletes leírás Rendben