Budapest Főváros VIII. kerület
Józsefvárosi Önkormányzat

1082 Budapest, Baross u. 63-67.

06-1-459-2100

hivatal@jozsefvaros.hu

SZIGORÚ PROTOKOLL A JÓZSEFVÁROSI RENDEZVÉNYEKEN

Pikó: „Védjük meg magunkat és egymást”

2020. szeptember 09. szerda

Pikó András polgármestert is tesztelték koronavírusra, ugyanis két fertőzött kontaktlistáján is rajta volt. Az önkormányzat új szabályokat hozott a járvány második hulláma miatt, ami súlyosabb, mint a tavaszi első volt.

„Az elmúlt napokat otthonról dolgoztam végig, várva a koronavírus-tesztek eredményét, szerencsére mindkettő negatív lett” – jelentette be Pikó András. A polgármester a Facebook-oldalára feltöltött videójában arról beszélt, hogy a fiának egyik ismerőse, valamint egy másik kerület önkormányzati dolgozója mutatott koronavírusos tüneteket. „Mindkettejük kontaktjai között ott voltam, ezért volt szükség az önkéntes karanténra, a tesztekre” – magyarázta Pikó, aki szerint súlyos a helyzet.

„Az új fertőzöttek száma folyamatosan és meredeken emelkedik, a szakemberek azt mondják, elérkezett a második hullám. Ez azonban más, mint a tavaszi: jóval alacsonyabb a fertőzöttek átlagéletkora és szélesebb körben is terjed” – mondta. A tavaszi karanténhelyzettel szemben – folytatta Pikó – most a józsefvárosi közintézmények, közösségi terek nyitva vannak, szigorú óvintézkedések mellett.

Eddig a kormány sem rendelt el rendkívüli veszélyhelyzetet, ez pedig meghatározza azt, hogy az önkormányzatok milyen óvintézkedéseket hozhatnak. A polgármesteri hivatalban, valamint az önkormányzat intézményeiben kötelező maszkviselést rendelt el a vezetés, a munkaértekezleteket pedig online tartják meg. Szigorú protokollt vezettek be a rendezvényeknél is: kötelező a maszkhasználat, a védőtávolság betartása, a folyamatos kézfertőtlenítés. Jelezte a polgármester azt is, hogy a kültéri rendezvényekre is hasonló szabályok vonatkoznak.

Pikó András felhívta a figyelmet az egyéni felelősség fontosságára is: „az önkormányzat önmagában nem képes megállítani a járványt, arra kérem önöket, hogy vegyék nagyon komolyan ezt a helyzetet”. A maszkviselés kényelmetlen – ismerte el Pikó, aki maga is követett el hibát e téren korábban. „Ebből tanulva arra kérem, hogy a közös biztonságunk érdekében ezt a kényelmetlenséget viseljék el” – folytatta a polgármester, felhívva a figyelmet a helyes, az orrot és a szájat egyszerre takaró maszkviselésre, mert „az állra lehúzott vagy az orról lehúzott maszk nem véd meg semmitől”. 

Szöveg: Zoltai Ákos

- -

REKORDOKAT DÖNT AZ ÚJ FERTŐZÉSEK SZÁMA

Akár százezer koronavírus-fertőzött is lehet az országban – állítják szakértők. A második hullámban inkább a fiatalok kapják el a kórt.

Óriási ütemű terjedésről tanúskodik a koronavírusos  száma Magyarországon. Hétfőn az előző  már szintén magas számai után újabb rekordot döntött az új fertőzések száma: 576 pozitív személyt találtak. A napi esetszám a négy-ötszöröse a koronavírus-járvány első hullámának tavaszi csúcsán mértnek. A legtöbb új fertőzött Budapesten van. Ráadásul ezek csak az azonosított, ismert betegek számai, a lakosság valós átfertőzöttsége sokkal nagyobb lehet, mint gondolnánk. Merkely Béla, a Semmelweis Egyetem rektora például azt nyilatkozta, hogy akár százezer fertőzött is lehet az országban. Érdemes megjegyezni, hogy az utóbbi napokban több tesztet végeznek, mint korábban, és a pozitív tesztek aránya is magasabb. Merkely szerint a járvány második hullámának súlyosságát az is jelzi, hogy „az elmúlt tíz nap alatt többen fertőződtek meg, mint a  első szakaszában”. A második hullám abban is más, mint a tavaszi, hogy akkor az azonosított betegek  csaknem 70 év volt, ma viszont 30 év alatt van. Kormánytagok nyilatkozatai szerint elhúzódó, többfrontos  kell berendezkedni, mert még mindig nincs tömegesen használható vakcina. A kabinet célja főleg a vírusnak leginkább kitett idősek védelme, az oktatás biztosítása és a gazdaság felpörgetése, a munkahelyek megvédése. Utóbbi magyarázhatja, hogy bár a napi fertőzésszámok rekordokat döntenek, a tavaszihoz hasonló állami korlátozó intézkedéseknek – kijárási korlátozás, vásárlási idősávok – nyoma sincs. 

A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk. Részletes leírás Rendben