Budapest Főváros VIII. kerület
Józsefvárosi Önkormányzat

1082 Budapest, Baross u. 63-67.

06-1-459-2100

hivatal@jozsefvaros.hu

RECEPTEK

Főzzünk musttal és szőlővel!

2020. szeptember 11. péntek

Bodrogi Fűszeres Eszter ismét jelentkezik receptjeivel, ezúttal őszi ízeket mutat be, melyeket a szőlő és a must határoz meg.

A szőlő évezredek óta az emberiség legfontosabb gyümölcse, hiszen ebből készül a bor. Az, hogy emellett tele van vitaminnal, és gyümölcsként fogyasztva is finom, tulajdonképpen másodlagos szempont. Ilyenkor érik, és ha az ember szerencsés, akkor egy jó szüret után pár deci musthoz is hozzá tud jutni. A mustot kevesen használják főzésre, a szőlővel pedig szinte soha nem sütünk-főzünk, ha csak nem az aszalt változatáról, a mazsoláról van szó. Pedig az édes, szőlőhéjtól karakteres must nagyon illik mindenféle húshoz, az egyszerű csirkemelltől kezdve a komolyabb, zsírosabb húsokhoz, sőt a füstölt húsfélékhez is. Bár a mostani receptben csirkemellet használunk, érdemes kacsacombhoz, sertéscsülökhöz, oldalashoz és tarjához is párosítani a mustot. A szőlőszem pedig nagyon kellemes tud lenni sós kelttésztákhoz, piskótába sütve, vagy pohárkrémbe keverve is. A rozmaringos, szőlős focaccia régi klasszikus, talán a paradicsomos változat után a legnépszerűbb. Érdemes azt is kipróbálni!

MUSTOS CSIRKEMELL, PIKÁNS HAGYMÁVAL

HOZZÁVALÓK 4 FŐRE

- 2 csirkemell filé, keresztben félbevágva

- só

- 4 ek. liszt

- 2 ek. vaj

- 6 ek. étolaj

- 2 nagy fej lila hagyma

- 1 gerezd fokhagyma

- 1/2 kk. őrőlt római kömény

- 3 dl must

- 2 dl tejszín

- 1 ek. curry por

- 1 fürt szőlő (lehetőleg magnélküli)

A csirkemellet enyhén kiklopfoljuk, megsózzuk, majd meg forgatjuk a lisztben. A vaj és az olaj keverékén közepesnél valamivel alacsonyabb lángon megforgatjuk, majd félre tesszük. A hagymát félkarikákra vágjuk, és a visszamaradt olajban alacsony lángon kevés sóval és a római köménnyel addig sütjük, amíg szépen megpirul. Ekkor hozzáadjuk a zúzott fokhagymát, megkeverjük, és kiszedjük a serpenyőből. A mustot, tejszínt és félbevágott szőlőszemeket a serpenyő be öntjük, curry porral fűszerezzük. Összeforraljuk, vissza tesszük bele a csirkemellet, és pár percig fedő alatt pároljuk. Tálalásnál a hússzeletek tetejére tesszük a hagymát. Rizzsel kínáljuk.

SZŐLŐS, MÁKOS MUFFIN

HOZZÁVALÓK 24 MINI, VAGY 12 NAGY MUFFINHOZ

- 1 bögre egész (vagyis darálatlan) mák

- 1 bögre cukor

- 1 bögre liszt

- 1 bögre natúr joghurt

- 1 db tojás

- 1 csipet só

- 2 olvasztott vaj

- 1 citrom reszelt héja

- 1 tk. sütőpor

- 24 szem szőlő

A TETEJÉRE:

- 20 dkg natúr krémsajt

- 3 ek porcukor

- 1 kk vaníliakivonat

- 12 szem szőlő

Előmelegítjük a sütőt 180 fokra. A mákot száraz serpenyőben picit megpirítjuk. Vigyázzunk, hogy ne égessük meg! Amikor már érezni az illatát, akkor el is zárhatjuk alatta a lángot. A szőlőn kívül minden hozzávalót gyorsan összekeverünk. A sütőporral készült tésztákat azonnal sütni kell, különben nem tud olyan jól működni a tésztában, ezért gyorsan adagoljuk a kilisztezett formákba. Mindegyik kis mélyedésbe dugjunk egy-egy szőlőszemet is. 25 perc alatt süssük készre. A krémhez keverjük össze a krémsajtot a porcukorral és a vanília kivonattal, majd tegyünk a muffinok tetejére belőle egy keveset. Ebbe állítsuk a félbevágott szőlőszemeket. Ha nem esszük meg azonnal, akkor csak fogyasztás előtt díszítsük.

Bodrogi Fűszeres Eszter

A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk. Részletes leírás Rendben