Budapest Főváros VIII. kerület
Józsefvárosi Önkormányzat

1082 Budapest, Baross u. 63-67.

06-1-459-2100

hivatal@jozsefvaros.hu

Megsemmisített új közétkeztetési tender, újabb büntetés

2020. szeptember 16. szerda

Bár már közel volt a Józsefvárosi Önkormányzat ahhoz, hogy eredményt hirdethessen a nyáron kiírt új közétkeztetési tenderen, ezt nem tudja megtenni, mert a Közbeszerzési Döntőbizottság (KDB) megsemmisítette a közbeszerzést, és annak szabálytalanságára hivatkozva 10 millió forintra büntette az önkormányzatot.

A még júliusban kiírt nyílt közbeszerzési eljárással a kerületi óvodások, iskolások és részben az idősek ellátására keresett közétkeztetési szolgáltatót a kerület. A KDB azt kifogásolta, hogy az önkormányzat nem egyértelműen szabta meg a szállítójármű meglétét az ajánlattevőknek.

Az önkormányzat szerint azonban a KDB döntése „jogilag értelmezhetetlen, több szempontból is kifogásolható”, és álláspontja szerint „az eljárás megakasztása és az újabb büntetés mondvacsinált, és úgy tűnik, hogy a KDB-nek nem szakmai, hanem politikai motivációi vannak”. Hozzátették: nem kaptak megfelelő hiánypótlási felhívást, és a teljes tender megsemmisítése sem szokványos ilyen csekély súlyú ügyben.

A tenderkiírás előzménye, hogy az önkormányzat május 26-tól nem vette igénybe az addigi közétkeztetési szolgáltató, a Klassz Menza Kft. szolgáltatását, a korábbi, fideszes vezetésnek a céggel kötött szerződését pedig semmisnek, érvénytelennek és több ponton jogsértőnek nevezte Pikó András polgármester.

A régi szolgáltató mind a semmisség indokait, mind az eljárás módját vitatta, a szerződést pedig jogszerűnek és folytonosnak tartja – hasonlóan vélekedik, és emiatt élesen bírálta a polgármestert a józsefvárosi Fidesz is. Az önkormányzat egyszerűsített eljárásban átmenetileg – az új közbeszerzés szerződéskötéséig – másik szolgáltatót bízott meg a közétkeztetési feladatok ellátásával, az Eurest Kft.-t. Az új szolgáltató – megerősítve az önkormányzat indokát, miszerint az előző szerződés túlárazott volt – olcsóbban főz, így lehetőség volt 10 százalékkal csökkenteni a térítési díjakat. A KDB korábbi megállapítása szerint jogsértő volt a Klassz Menza-szerződés semmisségének kimondása és az Eurest Kft. megbízása is, emiatt pedig egyszer már 50 millió forintra bírságolták az önkormányzatot. Ezt az önkormányzat vitatta és bírósághoz fordult. A bíróság kimondta, hogy a bírságot meg kell fizetni, de a folyamatban lévő eljárástól függetlenül, közbenső döntésként az Eurest Kft. megbízását nem semmisítette meg.

Az újabb KDB-döntést és bírságot Pikó András lapunknak úgy kommentálta, hogy „a Fidesz minden eszközt igénybe vesz annak érdekében, hogy a saját törvénysértő ügyleteire ne derülhessen fény, és hogy Mészáros Lőrinc lobbistájaként az önkormányzatot benntartsa a céggel kötött törvénysértő, túlárazott és kifogásolható minőségű szolgáltatást garantáló szerződésben, a döntőbizottság pedig a politikai megrendelő szolgálatába szegődött”. Szerinte ezt bizonyítja az is, hogy az Eurest Kft. szolgáltatását lehetővé tevő közbenső bírósági döntést is megtámadta a KDB, így az ügy a Kúrián folytatódik – egyelőre azonban a közétkeztetési szolgáltatás továbbra is biztosított az Eurest-tel a kerületben.

Szilágyi Demeter fideszes önkormányzati képviselő a KDB újabb döntését úgy kommentálta: „Pikó Andrásék alkalmatlansága miatt most már 60 millió forint bírságot szabott ki a Közbeszerzési Hatóság ebben a kérdésben.”

Amúgy a büntetések összegét levonva is mintegy 100 milliót spórol az Eurest-tel az önkormányzat év végéig a Klassz Menzához képest. 

Szöveg: Lengyel Tibor; Fotó: Huszár Boglárka

A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk. Részletes leírás Rendben