Budapest Főváros VIII. kerület
Józsefvárosi Önkormányzat

1082 Budapest, Baross u. 63-67.

06-1-459-2100

hivatal@jozsefvaros.hu

JÓZSEFVÁROS SMART CITY – PRAKTIKUS, SZÉP ÉS OKOS

Kipróbáltuk az új kerületi mobilappot

2020. szeptember 16. szerda

Megújult a Józsefváros applikáció – okosabb, mint a régi, modernebb, szebb és többet tud. Ha még a régi verzió van a telefonján, frissítse! Honnan tudhatja, hogy a régit vagy az újat használja? A régi zöld volt, az új sárga.

Nevében is megújult az alkalmazás, immár Józsefváros Smart City néven tölthető le a Google Play vagy az Apple App Store áruházból. A kerületi alkalmazáshoz minimum 5.0-ás Android vagy 10.0-ás iOS operációs rendszernek kell futnia az okostelefonunkon. Ha sikerült a letöltés, máris használható, egyes funkcióihoz még regisztrálni sem kell. A kerületi Hírek már így is olvashatók: itt a jozsefvaros.hu oldal és a Józsefváros újság tartalmait látjuk.

Az Időjárás menüpont kerületünk aktuális meteorológiai adatait mutatja, előrejelzést viszont nem találni. A Légszennyezés menü pedig a Teleki téren működő mérőállomás számait közli automatikusan, gyakran frissítve.

Hogy teljes legyen az élmény, érdemes regisztrálni: két percen belül meg is jön a regisztráció a megadott email címre. Ilyenkor az emailben kapott linkre is kell még egyet kattintani, ezzel igazoljuk vissza a regisztrációt (elkerülendő a visszaéléseket).

Egyes funkciók csak regisztráció után működnek, ilyen például a Józsefváros kártya. Kártyát kerületi lakosok vagy az önkormányzat intézményeinél dolgozók igényelhetnek. Ez az egy évig érvényes kártya különböző kedvezményekre jogosít.

Az applikáció kér néhány személyes adatot, majd mi dönthetünk a kártyánk dizájnjáról, a telefonunkon szereplő képeket is használhatjuk ehhez. Az igénylés visszaigazolása után még egy körben ellenőrzik a megadott adatokat – ez hosszabb ideig is eltarthat. Utána viszont a telefonról is lehet használni a virtuális kártyát.

Ha megoldandó problémát szeretnénk az önkormányzat felé jelezni, ahhoz szintén be kell jelentkeznünk az alkalmazásba. A Bejelentés menüpont alatt a jobb felső sarokban található + ikonra kattintva úthibákat, illegális szemétlerakást, közterületi és közlekedési problémákat, játszótéri hibákat vagy közösségi együttélési problémákat jelezhetünk. Ez a funkció – amely az alkalmazás korábbi változatában is elérhető volt – működik, a valódi kérdés az, hogy akik megkapják a panaszt, hogyan kezelik a gondjainkat. Mi úgy hallottuk a józsefvárosiaktól, hogy az önkormányzat intézményei viszonylag gyorsan reagálnak azokra a problémákra, amik a hatáskörükbe tartoznak – feltéve, hogy pontos információkat kapnak. Ha megoldottak egy általunk bejelentett problémát, arról értesítést is kapunk az applikációban. Javasoljuk, hogy minél többen éljenek ezzel a lehetőséggel, mert ez az alkalmazás egyik leghasznosabb funkciója, és viszonylag egyszerű, kevéssé bürokratikus.

Az Események alatt böngészhetünk fővárosi programok között – ehhez nem kell regisztrálni. Az alkalmazás fejlesztője ugyanaz a cég, amelyik a jegy.hu szolgáltatást is üzemelteti, így az ottani felület budapesti programjait látjuk itt is, ezek tehát nem józsefvárosi események. Ami viszont praktikus, hogy nemcsak programkalauzt kapunk, hanem meg is válthatjuk online a belépőnket készülékünk segítségével.

A Szóljon bele! menüpont alatt kérdőívek szerepelnek, egyelőre még csak egy, amellyel az alkalmazást értékelhetjük, és megírhatjuk javaslatunkat is. Úgy tudjuk, a jövőben újabb lakossági felmérések is lesznek majd itt.

A közlekedőknek ad segítséget a Parkolás és a Forgalom menü. Utóbbi a Google és Apple térképes adatait használva mutatja az ott már ismert színkódokkal, hogy mekkora a zsúfoltság az egyes utakon. Aki pedig parkolni szeretne, annak praktikus információ lehet, melyik parkolóövezetben van éppen, és milyen áron hagyhatja ott az autóját.

A Hirdetések menüpont egyelőre üresen áll.

Az alkalmazás összességében praktikus, egyes kényelmi funkciókat azért még elbírna, de úgy tűnik, az előző verziónál szebb és okosabb. Két iPhone-on is teszteltük az alkalmazást, egy 5-ösön (10.3.4-es iOS) és egy 7-esen, sajnos előbbin rendre kidobott az applikáció, így nem lehetett használni. Reméljük, ezt a hibát javítják, és a későbbiekben a tartalom is bővül majd rajta – persze ehhez az is kell, hogy minél többen használják. 

Szöveg és fotók: Pálinkás János

A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk. Részletes leírás Rendben