Budapest Főváros VIII. kerület
Józsefvárosi Önkormányzat

1082 Budapest, Baross u. 63-67.

06-1-459-2100

hivatal@jozsefvaros.hu

AZ ELMÚLT ÉVEKBEN TÖBBFÉLE ALKALMAZÁST IS FEJLESZTETTEK, SOK MILLIÓÉRT

Többször nekifutottak

2020. szeptember 16. szerda

Nem a mostani az első mobilalkalmazás, amit a Józsefvárosi Önkormányzat fejlesztetett: az elmúlt években több, e célt szolgáló appot rendelt az előző városvezetés, egyenként több millió forintért.

Józsefvárosnak – sok más fővárosi kerülethez hasonlóan – régóta létezik saját mobiltelefonos applikációja, még ha kevesen is tudnak róla, és biztos, hogy eddig nem is sokan használták. Hosszú, kalandos út vezetett a most megújult és a Józsefváros újság szerkesztősége által tesztelt appig. Most új időszak kezdődik a hányatott sorsú alkalmazás történetében, mégis érdemes visszatekinteni, hogyan jutottunk el idáig.

Az önkormányzatnak már 2014-ben létezett saját mobil alkalmazása, azonban az erről rendelkezésünkre álló információk korlátozottak. Annyit biztosan tudunk, hogy az alkalmazás elkészült, de az erre vonatkozó szerződést nem láthattuk, így nem tudjuk, hogy ki mit vállalt, mit teljesített, mit nem, és ami a kerületiek számára talán a legfontosabb: az ő pénzükből mennyiért. A Józsefváros újság 2014. márciusi cikkében már mint „megújult” alkalmazást említi az appot, és képernyőfotókat is közölt róla. Az írásból kiderül, hogy akkoriban az appal nem sokkal több információ volt elérhető, mint amit amúgy az önkormányzat honlapja is kínált: hírek, események, elérhetőségek, kerületi nevezetességek és sportolási lehetőségek. 

2018-ban egy, egészen a közelmúltig elérhető, újabb alkalmazás élesedett, amit első ránézésre egy SpaceSalad Ltd. nevű cég fejlesztett, azonban az erre kötött szerződésből már látható, hogy valójában az Invitech Kft.-vel állapodott meg az akkori városvezetés bruttó bő 7 millió forintos összegért, valamint további havi több mint 100 ezer forintos üzemeltetési díjért. Ráadásul a szerződés szerint a forráskód nem került az önkormányzat birtokába, vagyis az app fejlesztésére más szerződő partner bevonásával nem, vagy csak a forráskód külön megvételével lett volna lehetőség. Az app, ami egyébként a programozó-fejlesztő cég többi alkalmazásával látványos hasonlóságot mutat, nem váltotta be a hozzá fűzött reményeket. Legaktívabban használt felülete a hibabejelentés, ami – ahogy az a Józsefvárosi Gazdálkodási Központ (JGK) munkatársával folytatott beszélgetésünk során kiderült – nem több egy egyszerű e-mail generátornál. Vagyis éppen annyit tudott, mintha levelet küldtünk volna a varosuzemeltetes@jgk.hu címre. A bejelentések feldolgozása csupán munkaidőben, manuálisan történt és ezt követően továbbították őket az illetékes osztályra. Bár több mint ezren letöltötték az alkalmazást, az aktív felhasználók száma tucatnyi lehetett. Ugyan a ritkán frissülő Programok menüpont, a Hírek, a Hivatali elérhetőségek és egyéb funkciók mind-mind hasznosnak tűnnek, felhasználók hiányában azonban nem szolgálták a kerületiek érdekeit, aktív tartalommal történő ellátásukról pedig mi sem árulkodik jobban, mint hogy az alkalmazás leállítása előtt a legutolsó esemény március 1-i dátumozású volt.

Időközben, még szintén 2018-ban egy új, harmadik, az eddigiektől független app elkészítését rendelte meg az előző, fideszes vezetésű vezetésű önkormányzat az Interticket Kft.-től már nettó 14 millió forintért, ami magában foglalt 4 millió forintot a fejlesztésért, 3 millió forintot az üzembe helyezés utáni fenntartásért egy évre, és 7 millió forintot egy megvalósíthatósági tanulmányért. Ezeket az összegeket ki is fizették az Interticketnek, ám az alkalmazás az elkészülte után csak rövid időre élesedett, Józsefváros lakossága tavaly nyár óta eddig sosem használta, hozzáférés hiányában nem is használhatta.

Ez, az Interticket-es, egy éve elkészült, de eddig nem használt app élesedett most, és a következő hónapok letöltési számai, felhasználói visszajelzései mutatják majd meg igazán, mennyire válik be, mennyire használható, és megérte-e az érte kifizetett pénzt.

Szöveg: Nagy Dániel

A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk. Részletes leírás Rendben