Budapest Főváros VIII. kerület
Józsefvárosi Önkormányzat

1082 Budapest, Baross u. 63-67.

06-1-459-2100

hivatal@jozsefvaros.hu

BUDAPEST 100 HÉTVÉGE: BEMUTATKOZNAK A KERÜLET HÁZAI

Rejtett zegzugok és kincsek

2020. szeptember 18. péntek

Józsefváros építészetileg nagyon gazdag. A hétvégén kinyílnak e gazdagság kapui: az idei Budapest 100 rendezvénysorozaton Józsefváros szerepel a legtöbb házzal.

Egyszeri, megismételhetetlen városnézésre nyílik lehetőség szeptember 19–20-án a Budapest 100 programon. A lakóközösségek és budapesti épületek ünnepén a csatlakozó lakóházak kitárják kapuikat az érdeklődők előtt – Józsefvárosban is.

A kerületi házak programjaiból szemlézünk, de a budapest100.hu honlapon még több részletet olvashatnak. 

A Józsefváros újság is képviselteti magát a rendezvényen: rendszeres gasztronómiai ajánlónk készítőjével, Bodrogi Fűszeres Eszterrel a Szűz utca 5–7. szám alatti híres pillangós házban találkozhatnak az érdeklődők, s nem csak beszélgetésre nyílik mód, hanem evésre is: megkóstolhatják többek között Eszter barheszét. A házban lakik még Király Kinga Júlia író, műfordító is, aki autentikus vinettát, vagyis padlizsánkrémet tálal fel az érkezőknek.

A Karácsony Sándor utcai Mandák Házban levetítik a Takács Mária kolléganőnk által készített dokumentumfilmet, a Mandák Ház lelkészét. Utána beszélgetnek a rendezővel és a főszereplővel, Bolba Mártával. A 110 éves Kolónia „Önjáró Interaktív Kalandjátékkal” készül az eseményre, ahol családtörténeteken keresztül ismerkedhetnek az egykori MÁVAG legendás mikrovárosával.

A Nagy Fuvaros utca 4. alatt az 1922-ben épült zsinagóga bejárását javasoljuk, a József körút 58. alatt pedig a lakók légópince történeteket mesélnek.

A Lőrinc pap tér 3. a Civilek a Palotanegyedért Egyesület vezetője, Perényi László önkéntes munkája révén vesz részt a programban, lesz udvarfestés gyerekeknek és iparművészeti kiállítás is.

A Horánszky utca 4. szám alatt a ház legidősebb, legrégebben itt élő lakói fogadják az udvaron az érdeklődőket. Részt vesz a programban a Magyar Építőművészek Szövetsége is: a székházának otthont adó Almássy-palotában az Ötpacsirta utca 2. alatt megmutatják a belső tereket.

Szöveg: Gaal Ilona; Fotók: Huszár Boglárka

A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk. Részletes leírás Rendben