Budapest Főváros VIII. kerület
Józsefvárosi Önkormányzat

1082 Budapest, Baross u. 63-67.

06-1-459-2100

hivatal@jozsefvaros.hu

RECEPTEK

Gyors és finom retró vacsora

2020. szeptember 19. szombat

Miért emlékszünk olyan jó szívvel a nyolcvanas években készített, akkoriban nagyon divatos ételekre? Mert jók voltak! Lehet, hogy nem feleltek meg a mai kor egészségtudatos szemléletének, de az ízükkel nem volt gond, az biztos.

Mindenki kedvencei voltak például a kis alumínium szendvicssütőben készült gyors melegszendvicsek, csakúgy, mint a forró gezemice (avagy mindent bele típusú) levesek.

A minap hosszú vitát olvastam arról, hogy mi is valójában a gezemice leves. Mindenki azt állította, hogy az övé az igazi, a másik csak gezemice szeretne lenni. Egy közös volt bennünk: mindegyiknek krumpli volt az alapja, és abból a léből készültek, amiben a krumpli főtt egy másik ételhez. Nehéz igazságot tenni, de ez a krumplis alaplé biztosan jó kiindulópont.

Ezen a héten két olyan gombás receptet készítettem, amit anyukám is főzött valamikor. A szendvicset nem kontaktgrillben készítette, de a többi stimmel. Igazi munkából hazaérős gyors vacsorák ezek, különösen akkor, ha az előző napról félretettük a krumpli főzővizét vagy előre ledinszteltük a gombát. A csiperkegomba most épp elég olcsó, egy kilóból egy jó adag pörkölt és melegszendvics is kijön belőle egy négy fős családnak.

Tipp: Amikor olcsó a gomba, érdemes belőle bevásárolni és lefagyasztani. Tisztítás és szeletelés után meg kell dinsztelni, hagyni, hogy elfőjön a leve. Így nagyon jól fagyasztható kisebb adagokban is. Fél évig eláll a mélyhűtőben.

RETRÓ GOMBALEVES

HOZZÁVALÓK

- 4 szem közepes krumpli

- só

- 1 babérlevél

- 1 fej hagyma

- 2 gerezd fokhagyma

- 4 ek. étolaj

- 20 dkg csiperke

- 1/2 kk. köménymag

- 1/2 kk. majoranna

- 1 kk. pirospaprika

- 2 dl tejföl

- 1 citrom leve

- bors

A krumplit megtisztítjuk és egyforma, apró kockákra vágjuk. Sóval és babérlevéllel puhára főzzük, az se baj, ha kicsit szétfő. Közben a felkockázott hagymát megdinszteljük az olajon, meghintjük a fűszerekkel, majd rádobjuk a zúzott fokhagymát. Rövid kevergetés után hozzáadjuk a megtisztított, felszeletelt gombát. Miután elforrta a levét, belekeverjük a tejfölt, majd az egészet összekeverjük a krumplival. Ha túl sűrű lenne, pótoljuk a vizet. Citrommal ízesítjük, majd borsozzuk.

RETRÓ MELEGSZENDVICS

HOZZÁVALÓK

- 4+4 ek. vaj

- 2 gerezd fokhagyma

- 20 dkg csiperke

- só, bors

- 1/2 kk. kakukkfű

- 1 csokor petrezselyem

- 2 dl tejföl vagy 1 dl tejföl és 10 dkg juhtúró

- 15 dkg jól olvadó sajt, például ementáli

- 8 szelet kenyér

A kenyérszeleteket mindkét oldalukon nagyon vékonyan megvajazzuk. Ettől lesz igazán ropogós és finom a szendvics. Előmelegítjük a kontaktgrillt. A maradék vajon megfuttatjuk a zúzott fokhagymát, majd rádobjuk a megtisztított és felszeletelt gombát, sózzuk, borsozzuk. Amikor elforrta a levét, belekeverjük a kakukkfüvet és a petrezselymet, végül a tejfölt. Elosztjuk négy kenyérszeleten, a tetejére sajtot teszünk, majd befedjük a maradék kenyérrel. Addig sütjük, amíg a sajt teljesen megolvad.

Bodrogi Fűszeres Eszter

A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk. Részletes leírás Rendben