Budapest Főváros VIII. kerület
Józsefvárosi Önkormányzat

1082 Budapest, Baross u. 63-67.

06-1-459-2100

hivatal@jozsefvaros.hu

FÓRUM A HEINRICH-UDVAR ÁTÉPÍTÉSÉRŐL

Nincs sok eszköz a lakók kezében

2020. szeptember 19. szombat

Minden új építési beruházás környékén élőnek érdemes ismernie azokat a szempontokat és tudnivalókat, amelyek most a Heinrich-udvar átépítése miatt kaptak nyilvánosságot. A civilek szervezte online fórumon az építtető és a tervező nem, de a kerület vezetése részt vett, a józsefvárosi főépítész viszont szintén távol maradt.

Ígérete ellenére nem vett részt az építtető és a tervező azon a C8 – Civilek Józsefvárosért és a CAPE – Civilek a Palotanegyedért által közösen szervezett online lakossági fórumon, amelyet a Heinrich-udvar átépítése miatt hívtak össze. A kerület főépítésze, Barta Ferenc sem reagált a civilek meghívására, ahogy az építési engedélyeztetésért felelős budapesti Kormányhivatalt vezető kormánybiztos, Sára Botond sem. Józsefváros alpolgármestere, Rádai Dániel ugyanakkor jelen volt és elmondta: az önkormányzat minden segítséget megad a Heinrich-udvar szomszédságában élőknek és a civileknek. Azt elismerte, hogy az önkormányzatnak gyakorlatilag semmilyen jogi lehetősége nincs, semmit nem tud tenni, amióta az építésügyi szakhatósági feladatok az önkormányzatok hatásköréből a kormányhivatalokhoz kerültek.

Pedig a környék lakói és a város építészeti értékeiért aggódók most támogatásra szorulnak, hiszen – ahogy a Józsefváros újságban többször foglalkoztunk vele – az Üllői út-Mária utca sarkához közel fekvő épületegyüttes szállodává és apartmanlakásokká alakítása jelentősen veszélyezteti a lakók érdekeit, a környék közlekedését, és teljesen tönkreteheti a részben műemléki védettséget élvező tömböt. Az épületegyüttes azért csak részben műemlék már, mert a Heinrich Passage fantázianevű beruházás kedvéért az udvar földszintes raktárépületeiről szakmai indokok nélkül lekerült a műemléki védettség, és idén áprilisban Orbán Viktor miniszterelnök nemzetgazdasági szempontból kiemeltté nyilvánította a magánberuházást. A raktárépületek tehát lebonthatók, az építkezésre pedig nem vonatkozik a kerület építési szabályzata, amely nem engedne túlzott beépítést. Az Üllői út utcafrontján álló épület továbbra is műemléknek számít, átalakítani építészeti értékének sérülése nélkül nem lehet.

A lakók és a civilek kezében némi jogi és politikai lehetőség azért van. A lakók nyár elején perre vitték az építési engedély ügyét, mert az eddigi udvar helyére a beruházó egy 8 szintes épületet tervez mélygarázzsal, ami jelentősen eltakarja a kilátást az ott lakók elől, és a házuk falához túl közel – 8 méterre – engedi felhúzni az új épületrészeket. A környék közlekedését várhatóan ellehetetleníti az építkezés, majd a megvalósuló új épület is, hiszen a Mária utcából nyílik majd a mélygarázs, emiatt pedig az utca és a környék könnyen bedugulhat. A lakók félnek a házaik megsüllyedésétől is, és szeretnének garanciát kapni az építtetőtől, hogy mindent megtesz a károkozás elkerüléséért, viszont a keletkező károkat megtéríti. A fórumon Alföldi György építész, a Józsefvárosi Rehabilitációs és Városfejlesztési Zrt. (Rév8) volt vezérigazgatója azt javasolta a lakóknak, próbálják meg elérni, hogy az építtető garanciaalapot hozzon létre, mely fedezné az esetleges károkat. Erre sok remény nincs, hiszen az építtető nem csak most, de korábban sem állt szóba velük.

Ráadásul a projektcéget, a Heinrich Passage Ingatlanfejlesztő  Zrt.-t más tulajdonolja már, mint aki még mindig tárgyal a cég nevében. A fórumra is Szabó Zoltán ígérte meg (a tervezőn keresztül), hogy eljön, noha – mint azt megírtuk – a céget már eladta egy bizonyos Illés Lászlónak. Őt Sátly Balázs, a körzet önkormányzati képviselője a fórumon strómannak titulálta. Alföldi arra is felhívta a figyelmet: ilyen helyzetben gyakran előfordul, hogy az építtető megvásárolja néhány lakó véleményét, hogy ne ellenezzék a terveket és a megvalósulást. Részt vett a fórumon Juhász Veronika, a II. kerület önkormányzati képviselője is, aki felvetette, hogy együtt lépjenek fel, mert náluk is nagyon hasonló módon zajlik a Radetzky-laktanya átépítése: szintén indoklás nélkül veszítette el műemlék jellegét, és kiemelt kormányzati beruházássá minősítették. 

Szöveg: Gaal Ilona; Fotók: Huszár Boglárka; Videó: Takács Mária

A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk. Részletes leírás Rendben