Budapest Főváros VIII. kerület
Józsefvárosi Önkormányzat

1082 Budapest, Baross u. 63-67.

06-1-459-2100

hivatal@jozsefvaros.hu

INTERJÚ ŐRSI GERGELLYEL, A II. KERÜLET MSZP-S POLGÁRMESTERÉVEL

„Minden héten van min meglepődni”

2020. szeptember 19. szombat

Józsefvároshoz hasonlóan a II. kerületben is van „menzaügy” – erről is beszélt lapunknak Őrsi Gergely. A szocialista polgármester szerint felkészültek a koronavírus-járvány második szakaszára, azonban elismerte: rengeteg kérdést ők sem értenek a kormány mostani protokolljában.

- A megválasztása előtt azt mondta, polgármesterként egyik első dolga lesz biztosítani a II. kerületi kulturális intézmények működését. A Színművészeti Egyetemmel történtek óta ez talán fontosabb, mint valaha. Sikerült megvalósítania?

- Az Átriummal és több más kulturális intézménnyel is remek az együttműködésünk. A legapróbb segítséget is megadjuk nekik, valamint közösen is dolgozunk. A tavaszi karantén alatt például elindítottunk egy sorozatot, besegítettek nekünk a maszkellátásba. A napokban egyébként kiírunk egy pályázati lehetőséget a kulturális szervezetek számára. A járvány ugyanis hatványozottan sújtotta őket és a kulturális életet, a színházakat. 

- Hangsúlyos ígérete volt még, hogy „nem a csodát kell várni, hanem lépni kell és kiszámlázni a költségeket”. A kijelentése  arra utalt, hogy az Ördögárok partján csaknem 200 centis volt a gaz, de az előző vezetés azért nem csinált semmit, mert az a Fővárosi Csatornázási Művek területe. Ön már nem várja a csodát?

- Az Ördögárok partja azóta rendben van. Az elmúlt napokban hatodik alkalommal történtek kaszálások a kerület zöldfelületein. Volt már példa arra, hogy jeleztük a tulajdonosnak, ha nem végzi el a munkát, kifizetettjük vele. Ez meghozta az eredményt, így fogunk eljárni a későbbiekben is. A költségeket még nem számláztunk ki, de határozott felszólítást már küldtünk.

- A II. kerületben a 65 év felettiek aránya az egyik legmagasabb a fővárosban. Mennyire nehezíti meg ez a koronavírus elleni védekezést?

- Valóban, ez sajátossága a kerületünknek, ahogy az is, hogy lakosságarányosan a legtöbb újszülött is itt van. A 65 éven felülieknek a pandémia előtti legfontosabb ígéretünk az volt, hogy eltöröljük a kommunális adót az ő korosztályukban. A kerületben azonban jobb anyagi helyzetű nyugdíjas-társaink is élnek, viszont egy adófajtát nem tudunk szociális alapon eltörölni, ezért őket arra kértük, ha megengedhetik maguknak, adományozzák el az így megtakarított összeget, vagy adják egy általuk meghatározott civil szervezetnek. Pozitív tapasztalat volt, hogy örültek a lehetőségnek, sokan éltek is vele. Kicsit aggódtunk tavasszal, amikor megkaptuk az ellátási kötelezettséget, pont az idősek magasabb száma miatt. Kialakítottunk egy olyan segítő struktúrát, amely a bevásárlástól a gyógyszerek kiváltásán át egészen a kutyasétáltatásig terjedt. A tájékoztatást csúcsra járattuk, még a parkolóórákon is ott lógott az óvatosságra, járványügyi intézkedésekre figyelmeztető tábla. A társasházakban riadóláncot alakítottunk ki, rengeteg önkéntes jelentkezett, nekik is sokat köszönhetünk. Ezért is kaptunk sok pozitív visszajelzést az idősek ellátásával kapcsolatban. A szociális ellátásért felelős kollégáim emberfeletti munkát végeztek, akár csak a városrendészeink. Sikerült megoldani azt is, – miután egyeztettünk az áruházláncokkal –, hogy kész csomagok várták őket, amelyeket kiszállítottak az időseknek, akik online fizethettek érte. Nemcsak az időseknek segítettünk, rengeteg veszélyhelyzeti támogatást vezettünk be: megemeltük az ellátási díjat, a létfenntartási támogatást, valamint a vállalkozásokat segítő mentőcsomagokat biztosítottunk.

- A II. kerület módos városrészként van elkönyvelve, ez talán megkönnyítette a védekezést.

- Személyi jövedelemadó alapján az itt élők egy része az országos átlagnál jobb anyagi helyzetű, de ugyanúgy jelen vannak a szociális problémák, mint az ország más területein. Szomorú volt látni a szociális segélyeket igénylők megnövekedett számát a járvány alatt. Összességében védőeszközökre és támogatásokra több mint 100 millió forintot költöttünk. Sajnos ezt csak úgy tudtuk megoldani, hogy a közösségi költségvetés forrását átcsoportosítottuk.

- Hogyan készültek fel a második hullámra?

- Védőeszközökből jól állunk, felhalmoztuk a szükséges készleteket. Az intézményeinkben szigorú protokollt vezettünk be. A polgármesteri hivatal épületében kötelező a kézfertőtlenítés és a maszkviselés – az irodákon belül is. Ezen felül mindenkit arra biztatunk, hogy éljen a home office lehetőségével.  A bölcsődékben és az óvodákban is szigorú ajánlásokat vezettünk be azért, hogy a szülő, az óvodai pedagógus vagy a bölcsődei nevelő kontaktusainak számát a lehető legkisebbre csökkentsük. A kötelező kézfertőtlenítés és a maszkhasználat mellett lábzsákokat is használunk, valamint arra kértük a szülőket és az intézményvezetőket, hogy minél többet legyenek szabadban a gyerekekkel. Továbbá az őszre tervezett összes nagyobb önkormányzati programot lemondtuk.

- Ön szerint miért nincsen olyan szigorú protokoll országosan, mint tavasszal, amikor jóval kevesebb fertőzöttről tudtunk?

- Rengeteg kérdést mi sem értünk. A humántárca és a kormányhivatal ajánlásaiból tájékozódunk. Ezekben leírják a protokollt, de annak miértjeire nem adnak választ. Amikor országosan és kerületi szinten is kisebb betegszámok voltak, sokkal komolyabb intézkedéseket javasoltak. Azt érezzük a közhangulaton, hogy az emberek félnek egy olyan lezárástól, mint amilyen az első hullámban volt. Most az a feladatunk, hogy figyeljünk a szabályok betartatására, a távolságtartásra, a higiénés feltételek biztosítására és a maszkhasználatra.

- Tavaly úgy nyerte meg a polgármester-választást, hogy ön előtt 13 évig fideszes vezetése volt a kerületnek. Min lepődött meg az elmúlt egy évben a legjobban?

- Sajnos minden héten van min meglepődni. A mostani pandémiás időszak persze rendkívüli helyzet, amelyben számtalan meglepetés éri az embert. Viszont nekünk van más dolgunk is: például a Gyarmati Dezső Uszoda környékén tapasztalunk eléggé kellemetlen anomáliákat, ráadásul jelen pillanatban sem üzemel 100 százalékosan. De szokott érni pozitív meglepetés is, például, amikor látom az embereken, hogy értékelik az erőfeszítéseket, amikkel a napi problémáikat akarjuk megoldani nagy presztízsberuházások helyett.

- Milyen a viszonya a helyi ellenzékkel? Az előző polgármester, Láng Zsolt, a fővárosi Fidesz frakcióvezetője lett.

- Vannak csörték, ám a technikai, apróbb ügyekben mutatnak konstruktivitást. Azt látjuk, hogy a Fidesz fővárosi vezetése kritizálja a II. kerületet. Az élő fába is belekötő attitűdjük itt is tapasztalható, mint minden más kerületben. Nekünk nem a pártokkal, hanem az itt élőkkel van dolgunk – pártpreferenciától függetlenül.

- Józsefvároshoz hasonlóan a II. kerületben is van menzaügy. Nemrég jelentette be, hogy szolgáltatáselégedettség felmérést végeznek ősszel. Miért van erre szükség?

- A teljesítményigazolást átnézve azt tapasztaltuk, érdemi kifogások merültek fel a szolgáltatással szemben, amelyeket szeretnénk megvizsgálni. Az eredeti terv az volt, hogy a szülők is megkóstolhassák, mit esznek a gyerekeik, de ezt a járvány eltolja. Online kóstolni nem lehet, így most a gyerekek elmondására támaszkodunk, később pedig átfogó képet kapunk majd arról, milyen minőségben és mennyiségben zajlik a közétkeztetés. Ha beigazolódnak a kritikák, javítani fogunk, emellett modernizálni tervezünk. Egy olyan online befizetést szeretnénk fejleszteni, amellyel egyszerű, mindenki számára igénybe vehető szolgáltatás lesz a közétkeztetésből.

- A Hungast Kft.-vel 2013-ban az előző vezetés határozatlan idejű szerződést kötött. Amennyiben jogosak a kritikák, mit lehet ezzel kezdeni?

- Ha egy ilyen fontos területen komoly problémák merülnek fel, akkor nemcsak újra lehet, hanem újra is kell gondolni a rendszert. 

- A 2019-es önkormányzati választás előtt ön az MSZP képviseletében részt vett az ellenzéki tárgyalásokon. Mi a célja 2022-re?

- Szövetségi politikáért felelős alelnök lettem Budapesten. Az a célom, hogy az a szövetségi politika, amely tavaly ősszel eredményre vezetett, még erősebb legyen. Enélkül a kormányváltás esélyei csökkenek.

Szöveg: Zoltai Ákos; Fotók: Ványi Ákos

- - -

NÉVJEGY

Őrsi Gergely Budán született és nőtt fel, ma is ott él a feleségével és a gyermekével. A Budai Ciszterci Szent Imre Gimnáziumban érettségizett, felsőfokú tanulmányait a Budapesti Közgazdaságtudományi és Államigazgatási Egyetemen kezdte meg, majd kibővítette a szociológia szak felvételével. Több mint tíz éves önkormányzati tapasztalattal rendelkezik.(Forrás: Wikipedia)

A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk. Részletes leírás Rendben