Budapest Főváros VIII. kerület
Józsefvárosi Önkormányzat

1082 Budapest, Baross u. 63-67.

06-1-459-2100

hivatal@jozsefvaros.hu

SZOMSZÉDVISZÁLY A DANKÓ UTCÁBAN

Amikor a lakók kiállnak az érdekeikért

2020. szeptember 20. vasárnap

A legtöbb ember nem veszi a fáradságot a megoldás megtalálására, csak dühöng, ha lakóépületében egy építkezés apró, a lakhatást nem befolyásoló kárt okoz. Várja, hogy majd a másik lakó vagy a közös képviselő lép. Most egy olyan történetet mutatunk be, amelyben a főszereplő nem állt meg a mérgelődésnél.

Átlógott egy állványzat a szomszéd házra, amikor nemrégiben a Dankó utca 40-et felújították. Nem csak átlógott, de a kivitelező a szomszédos Dankó 38-hoz rögzítette az állványt. A ház lakói közül van, akinek ez fel sem tűnt, ám akadt egy lakó, aki nem hagyta annyiban. Zsolt (kérte, hogy csak a keresztnevét írjuk le – a szerk.) átment az építkezésre, de az ott dolgozók széttárták a kezüket. Zsolt az önkormányzattól remélt segítséget, mert a Dankó utca 40. önkormányzati tulajdonú ház, a kerület rendelte meg a felújítást. Írt a körzet képviselőjének, Camara-Bereczki Ferenc Miklósnak is, aki továbbította levelét az illetékesnek. Zsolt járt bent az önkormányzatnál is, egy ideig bolyongott a bürokrácia útvesztőiben, de végül megkapta a Józsefvárosi Gazdálkodási Központ (JGK) Zrt.-től a kért segítséget: felszólították a kivitelezőt a kár helyreállítására. A kivitelező megígérte, hogy eltünteti a fúrással okozott lyukat, s noha nem ez volt az első dolga, hanem a felújítás befejezése, de végül az állványzat elbontása után levakolta azt a homlokzati részt, ahová illetéktelenül belefúrt.

Nováczki Eleonóra, a JGK vagyongazdálkodási igazgatója az ügy kapcsán lapunknak hangsúlyozta, hogy szinte nincs olyan építkezés, ahol ne történne valami, ami a közvetlen környezetben élők érdekeit sérti. A kivitelezőknek kötelességük a szomszédokkal egyeztetni, de van, hogy ezt elmulasztják. Állapotfelmérést kell végezniük az építkezés megkezdése előtt. Ilyet a szomszédban lakóknak is érdemes készíteni, így vitás esetekben el lehet dönteni, hogy mi volt a kiinduló állapot, s hogy okozott-e sérelmet az építkezés.

Szöveg: Gaal Ilona; Fotó: Huszár Boglárka

A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk. Részletes leírás Rendben