Budapest Főváros VIII. kerület
Józsefvárosi Önkormányzat

1082 Budapest, Baross u. 63-67.

06-1-459-2100

hivatal@jozsefvaros.hu

ÚJ TÉRFIGYELŐT TELEPÍTHETNEK A SZESZGYÁR UTCA ÉS A VISI IMRE UTCA SARKÁRA

„Ne akarjanak az emberek szabályt sérteni”

2020. szeptember 24. csütörtök

Újra a Magdolna- és az Orczy-negyed közbiztonságával foglalkozunk. Camara-Bereczki Ferenc Miklós, a körzet önkormányzati képviselője többek között a közterület-fenntartók nagyobb szerepéről és a bírságolásról beszélt, de tett egy konkrét ígéretet is.

„Habár a Magdolna- és Orczy-negyedben élők szubjektív biztonságérzete pozitívan változott az elmúlt 15 évben, udjuk és látjuk, hogy a közbiztonsági helyzet Józsefvárosnak ezen a részén még javítható” – mondta lapunknak Camara-Bereczki Ferenc Miklós (MSZP), a 10. számú körzet egyéni képviselője még januárban. Nyolc hónappal később arra voltunk kíváncsiak, hogy a képviselő most hogyan ítéli meg a terület közbiztonsági helyzetét.

„A tavaly októberi választás után kivonták Józsefvárosból a készenléti rendőrséget. Ez komoly probléma volt, hiszen így kevesebb rendfenntartó erő maradt a kerületben” – kezdte Camara-Bereczki. Ráadásul „tudjuk és látjuk, hogy a kerületi rendőrség állománya sokkal kevesebb, mint aminek lennie kellene” – folytatta. Előrelépésként értékelte, hogy Pikó András polgármester már túl van egy sikeres tárgyaláson a budapesti rendőrfőkapitánnyal, akivel megállapodtak abban, hogy ismét vezényelnek készenlétiseket Józsefvárosba. Sőt, például a Blaha Lujza téren, állandó rendőri jelenlét is lesz. 

Camara-Bereczki arról is beszámolt, hogy a Közösen Józsefvárosért többségi frakció már többször tárgyalt a közterület-felügyeleti ügyosztály létszámának növeléséről, amire a hivatal vezetése is rábólintott. Ez azért fontos, mert a rendőrség állami szerv, a kerület vezetésének nincs beleszólása a működésükbe, míg a közterület-felügyelet az önkormányzathoz tartozik. A rendfenntartói jelenlét elsősorban azért fontos Camara-Bereczki szerint, mert ezzel megakadályozhatók olyan apróbb szabálysértések, amelyek joggal zavarják az embereket. „Annak a lehetőségét kell megteremteni, hogy az emberek ne akarjanak szabályt sérteni. Konkrét példa: olyan állapotban kell tartani a kutyafuttatókat, hogy jó szívvel vigyék oda kedvenceiket, ne pedig az utcán végezzék a dolgukat.” (A kutyásoknak az önkormányzat erre a célra egyébként régóta ingyen biztosít gyűjtőzacskókat.) Ha ezek után sem tartják be a szabályokat – hangsúlyozta a képviselő – akkor „bírságolnunk kell a közösség érdekében, főleg amiatt, mert a kárelhárítást mindannyian fizetjük”.

Az utóbbi években több körzeti megbízotti iroda nyílt a kerületben, ám Camara-Bereczki az év elején azt mondta, sajnálja, hogy ezek sokszor zárva vannak. Azóta – a képviselő korábbi ígéretének megfelelően – már az Orczy-negyedben, a Csobánc utcában is nyílt egy ilyen iroda. „Szeretném, ha ezek az irodák és az ott szolgáló rendőrök jobban bekapcsolódnának a körzet lakóinak életébe, de az is igaz, még mindig nincs az emberek fejében, hogy be lehet menni a körzeti megbízotti irodába, ahol panaszt tehetnek és kérdezhetnek.”

Camara-Bereczki januárban a körzet egyik legnagyobb problémájának a dizájnerdrogok elterjedését látta. Azóta többször lehetett olvasni a hírekben, hogy folyamatosan új szerek jelennek meg. A képviselő azt mondja, szerencsére mégsem lát annyi szerhasználót az utcákon, mint korábban. Ez többek között annak is köszönhető – vélekedett –, hogy például az Útitárs és más civil szervezetek segítenek a függőknek. (Lapunk nemrég mutatta be az Útitárs Szolgálat Családlátogató projektjet, amely az ellátórendszer számára láthatatlan függőségben élőknek nyújt segítséget.) 

Camara-Bereczki Ferenc Miklós újfent kiemelte, hogy a közbiztonság kérdése nagyban összefügg a köztisztasággal, „azt szeretném, ha mindkettő jobb lenne”. „Nagyon lentről indult a környék és a kerület is, de mi tudunk és tervezünk erre többletkapacitást fordítani. Tavaly október 13-án többek között arra kértünk és kaptunk felhatalmazást, hogy tisztábbak és rendezettebbek legyenek a tereink, ennek természetesen fontos eleme a közbiztonság.” A Magdolna- és Orczy-negyed egyéni képviselőjétől konkrét ígéretet is kértünk: a képviselő azt mondta, szeretné, ha egy éven belül új térfigyelő kamerát telepítenének a Szeszgyár utca és a Visi Imre utca sarkára.

Szöveg: Zoltai Ákos; Fotók: Huszár Boglárka és Ványi Ákos

A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk. Részletes leírás Rendben