Budapest Főváros VIII. kerület
Józsefvárosi Önkormányzat

1082 Budapest, Baross u. 63-67.

06-1-459-2100

hivatal@jozsefvaros.hu

Tavaszig nyertek időt a Magyar Evangéliumi Testvérközösség szociális és oktatási intézményei

Egyelőre nem kapcsolják ki Iványiéknál a gázt

2020. szeptember 24. csütörtök

Megmenekültek az Iványi Gábor vezette Magyar Evangéliumi Testvérközösség (MET) intézményei a fűtési szezon kezdetére időzített gázóra-leszereléstől, amivel tartozásaik miatt a gázszolgáltató fenyegette őket. Egyelőre tavaszig nyertek időt, hogy a díjhátralékukat rendezzék. Iványi szerint ezt szívesen kifizetnék abból a 6 milliárdból, amivel az állam tartozik nekik, csak nem adja.

A Nemzeti Közművek Zrt., illetve társcégei, vagyis az állami tulajdonú gázszolgáltató szeptember 24-én „egyoldalú nyilatkozatban” vállalta, hogy a felhalmozott díjhátralék ellenére egyelőre nem kapcsolja ki a gázt a Magyar Evangéliumi Testvérközösség (MET) szociális és oktatási intézményeiben, nemcsak a Dankó utcai bázison, hanem az ország más pontjain sem – jelentette be Iványi Gábor, a MET elnöke.

Emlékeztetett, hogy a nyár óta fenyegette intézményeiket a gázszolgáltatás elzárásának lehetősége, de két hete fordult komolyra a dolog, mikor megjelentek az állami szolgáltató emberei, hogy leszereljék a gázórát a Dankó utcában. Ezt akkor az intézmény munkatársai megakadályozták, később pedig – mint arról a Józsefváros újság is beszámolt – a munkatársaik és a szimpatizánsok barikádot emeltek a MET, az Oltalom Karitatív Egyesület és a Wesley János Lelkészképző Főiskola Dankó utcai intézményegyüttese előtt, hogy a szolgáltató ne férjen hozzá később se a gázórához vagy az utcai gázcsonkhoz, és ne tudják elzárni a gázt.

Ónodi István, az intézmények gazdasági igazgatója lapunknak korábban elmondta: csak a Dankó utcában 30 millió forint díjhátralékuk van, viszont az állam által elismert, de ki nem fizetett járandóság az intézményhálózat felé több milliárd forint. 2011-ben ugyanis az állam megfosztotta egyházi státuszától a MET-et, ami miatt Iványiék pert indítottak, végül a strasbourgi emberi jogi bíróság 3 millió eurós kártérítést ítélt meg nekik, de ennek is csak töredékét fizette ki az állam. Ráadásul az állam 2017 óta a maga által elismert jogcímeken sem fizeti ki a szociális és oktatási feladatokat átvállaló MET-et. 

Iványi Gábor mostani bejelentésében egyébként elmondta: a Dankó utcában és országos hálózatuk más intézményeinél összesen 200 millió forint adósság gyűlt össze a gázszolgáltató felé, amit nagyon szívesen kifizetnének például abból a mintegy 6 milliárd forintból, amivel az állam tartozik nekik. A most bejelentett kikapcsolási moratórium a fűtési szezon végéig, jövő tavaszig tart, aztán áprilisban újra leülnek a szolgáltatóval, hogy áttekintsék a helyzetet. Iványi beszámolt arról is, hogy az elmúlt hetekben sok támogatást kaptak – anyagit is: 60,1 millió forint értékben.

Lapunk is írt róla, hogy még a szolgáltató önként vállalt moratóriuma előtt Pikó András polgármester a helyzet rendezése érdekében levelet írt az üldözött keresztények megsegítéséért felelős Azbej Tristan államtitkárnak és Vecsei Miklós miniszterelnöki biztosnak, kérve a segítségüket, „mielőtt humanitárius katasztrófa alakulna ki”. Csak Vecsei válaszolt, aki hajlandó volt személyes egyeztetésre az ügyben a polgármesterrel, ám még a tervezett találkozó előtt érkezett Iványi mostani bejelentése.

A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk. Részletes leírás Rendben