Budapest Főváros VIII. kerület
Józsefvárosi Önkormányzat

1082 Budapest, Baross u. 63-67.

06-1-459-2100

hivatal@jozsefvaros.hu

A stratégia a beavatkozási területeket fogalmazza meg

Antikorrupciós stratégiát fogadott el a józsefvárosi képviselő-testület

2020. szeptember 25. péntek

A képviselő-testület a Közösen Józsefvárosért frakció támogató szavazataival és a Fidesz-KDNP frakció tartózkodása mellett fogadta el a stratégiát

A VIII. kerületi képviselő-testület tavalyi ülésén elfogadta a K-Monitor és Transparency International által javasolt Ezaminimum! Programot és vállalta, hogy antikorrupciós stratégiát készít - a stratégia elfogadása ennek a vállalásnak a teljesítése. Az antikorrupciós stratégia normaszövege az OECD ajánlásaiba ágyazza be az önkormányzat antikorrupciós stratégiáját. Kiemelt kockázatként azonosítja ez alapján a 1. Közbeszerzéseket 2. Infrastruktúrát, illetve hogy 3. A közpolitikák szűk érdekkörök foglyává válnak. Szintén az OECD antikorrupciós stratégiája alapján megfogalmaz horizontális célokat (elkötelezettség, felelősség, stratégia, normák, az egész társadalom bevonása, vezetés, teljesítményközpontúság, kapacitásfejlesztés, nyitottság, kockázatkezelés, érvényre juttatás, felügyelet, részvétel).

A stratégia már megfogalmazza azokat a beavatkozási területeket, amiket az intézkedési terv/cselekvési terv részletez majd, illetve a rövid/közép/hosszútávú felosztást.

Ez alapján a beavatkozási területek:

  • Az információszabadság hatókörének bővítése
  • Az informatikai lehetőségek kiaknázása
  • Tulajdonosi szemlélet erősítése a vagyongazdálkodásban
  • Beszerzések és beruházások átláthatóságának növelése
  • Az integritás fejlesztése a közösségi részvétel és a tudásmegosztás intézményesítésével

A képviselő-testület a Közösen Józsefvárosért frakció támogató szavazataival és a Fidesz-KDNP frakció tartózkodása mellett fogadta el a stratégiát.

A Stratégiákkal kapcsolatos dokumentumokat ide kattintva érheti el.

A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk. Részletes leírás Rendben