Budapest Főváros VIII. kerület
Józsefvárosi Önkormányzat

1082 Budapest, Baross u. 63-67.

06-1-459-2100

hivatal@jozsefvaros.hu

Aarányosabbá és szigorúbbá válik a fapótlás

Favédelmi rendeletmódosítások Józsefvárosban

2020. szeptember 26. szombat

Megszűnik az úgynevezett százalékos kedvezmény

Józsefváros képviselő-testülete szeptemberi ülésén több ponton módosította a kerületi favédelem kereteit megszabó, a józsefvárosi természeti környezet védelméről szóló önkormányzati rendeletet. Miközben a józsefvárosi önkormányzathoz beérkező fakivágási kérelmek indokolttá és időszerűvé tették a módosítást, hasznos tudni, hogy a részletszabályok rendezésén felül a jövőben várható a környezet- és természetvédelem átfogó újraszabályozása is.

Fontos változás, hogy a rendeletmódosítás hozzájárul a fák értéken kezeléséhez. Ennek eleme, hogy megszűnik az úgynevezett százalékos kedvezmény, azaz az a szabályozás, amely lehetővé tette, hogy minél több fát vágott ki egy beruházó, arányosan annál kevesebb pénzébe került a fakivágás.

A rendeletmódosítás eredményeképp arányosabbá és szigorúbbá válik a fapótlás, tehát a fizetendő összeg annál jelentősebb, minél nagyobb, minél idősebb volt a pótlandó fa.

A módosítások célja, hogy minden szereplőt érdekeltté tegyünk a jó állapotú, de koros fák biológiai aktivitásának megtartásában, egy zöldebb Józsefváros érdekében. A rendeletmódosításokat a képviselő-testület valamennyi frakció egyhangú támogatásával fogadta el.

A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk. Részletes leírás Rendben