Budapest Főváros VIII. kerület
Józsefvárosi Önkormányzat

1082 Budapest, Baross u. 63-67.

06-1-459-2100

hivatal@jozsefvaros.hu

RECEPTEK

Sült padlizsán lencsével

2020. szeptember 26. szombat

Bodrogi Fűszeres Eszter ezúttal a padlizsánt ajánlja a figyelmükbe, egy izgalmas receptet oszt meg az olvasókkal.

Mindenki tudja, hogy több zöldséget kéne ennünk, de amikor meglátjuk a piacon az árakat, akkor gyorsan elmegy a kedvünk az egésztől. Már azt is nehéz meghatározni, hogy mikor minek van a szezonja, mert annak ellenére, hogy van néhány termék, ami tényleg csak az év adott időszakában kapható, a globalizáció miatt ez sok mindenre nem érvényes. Padlizsán például egész évben kapható, hol Afrikából, hol Spanyolországból érkezik, de most ki lehet fogni magyar zöldségeket is. Nem biztos, hogy sokkal olcsóbb, de legalább nem utazik olyan sokat, mint a többi.

A hüvelyesek viszont ahhoz képest, hogy mennyire táplálók és finomak, viszonylag olcsók. Lencsét például egész évben ehetünk, nem csak szilveszterkor. A lencse az egyik legváltozatosabban elkészíthető alapanyag a konyhában, ha szeretnénk egy kicsit kísérletezni. A szokásos lencselevesen és főzeléken kívül remek köret készíthető belőle, akár hús mellé is, de ha nagyon belejövünk, akkor ki lehet próbálpróbálni pár nap húsmentességet. A lencsében garantáltan nem fogunk csalódni, ha valami tápláló és laktató alapanyagot keresünk, ami ráadásul finom is.

Különleges alapanyag lehet a receptben a tahini és a római kömény, de itt Józsefvárosban szerencsések vagyunk, mert a kerületünkben több keleti élelmiszerüzlet is működik, ahova érdemes benézni fűszerekért, konzervekért, friss zöldfűszerekért, sőt még tejtermékért is. Tahini, vagyis szezámmagpaszta és római kömény is jó áron kapható a Népszínház utcai török élelmiszerboltban, vagy a József körúti kurd hentesnél. Ezeket az üzleteket marha, bárány vagy csirke miatt is érdemes kipróbálni.

HOZZÁVALÓK A PADLIZSÁNHOZ:

- 2 padlizsán, hosszában félbevágva

- 4 ek. olívaolaj

- só, bors

- kakukkfű

Miután megsült:

- maréknyi dió (eredetileg fenyőmag)

- bazsalikom levelek

- 4 ek. tahini krém

HOZZÁVALÓK A TAHINI KRÉMHEZ:

- 2 gerezd fokhagyma

- 1 egész citrom leve

- só

- 4 ek. tahini paszta

- annyi víz, amennyitől kellemesen folyós állagú lesz

- 10 bazsalikom levél

A LENCSÉHEZ:

- 4 szál újhagyma

- 2 kápia paprika

- 2 ek. olívaolaj

- 25 dkg lencse

- 1 babérlevél

- só, bors

- 1/2 kk. római kömény

- 1 doboz hámozott paradicsom

- 2 gerezd fokhagyma

- 2 ek. balzsamecet

ELKÉSZÍTÉS

A padlizsánokat fél centi mélyen bevagdosom, majd ecsettel alaposan megkenem olívaolajjal. Sózom, borsozom, meghintem kakukkfűvel, és egy óra alatt 150 fokon krémesre sütöm. 

A lencséhez egy lábasban megdinsztelem a felkarikázott újhagymát, majd rádobom az egészen apróra vágott kápiát. Hozzáadom a lencsét, a babérlevelet, a sót, a borsot és a római köményt, majd fedő alatt annyi vízben, amennyi ellepi, félpuhára párolom. Ha szükséges, a vizet kicsit lehet pótolni.

Amikor kész, beleborítom a paradicsomot, hozzáadom a zúzott fokhagymát és az ecetet, majd 10 percig még főzöm. A tahinimártáshoz (a tahini nem más, mint zúzott szezámmagból készült paszta, amit még fogyasztás előtt higítanak) elturmixolom a citromlével a fokhagymát, majd hozzáadom a szezámmagpasztát, és simára elkeverem. Nem kell megijedni, a paszta a citromlével azonnal kemény masszává változik, de ezt könnyen lehet higítani hideg vízzel. Sóval, borssal, és bazsalikomlevéllel fűszerezem. Tálalásnál a padlizsán tetejére öntöm, amit dióval megszórok.

A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk. Részletes leírás Rendben