Budapest Főváros VIII. kerület
Józsefvárosi Önkormányzat

1082 Budapest, Baross u. 63-67.

06-1-459-2100

hivatal@jozsefvaros.hu

A HAMAROSAN NYÍLÓ LUXUSSZÁLLODÁK SZÍVESEN DOLGOZNAK HELYI BESZÁLLÍTÓKKAL

Ötcsillagos telefonközpont

2020. szeptember 28. hétfő

Új irányt vett a Horváth Mihály téri egykori telefonközpont épülete: történetének második évszázadában szállodaként válhat ismertté. Ötcsillagos szálló, luxus apartman-hotel és luxus bérlakások fogadják majd a vendégeket. Az üzemeltetők helyi beszállítókkal is dolgoznak, a profit egy részéből pedig kerületi kezdeményezéseket támogatnának.

A József Távbeszélőközpont 1926-ban korának egyik legkiválóbb épületébe költözhetett. A telefontechnológia azóta gyökeresen átalakult, az épület azonban időtállónak bizonyult. 2007-ben egyiptomi befektetők vették meg a Matávtól, akik luxusszállodává akarták alakítani. Több mint 10 éven át építési terület volt még a ház környéke is, de sok hírt nem hallottunk arról, halad-e a munka.

2016-ban Térey János költő még a kibontott tető gerendái közt botladozva mutatta meg a páratlan panorámát egy kisfilmben. Az egyiptomi cégtől közben a spanyol hátterű MHC Kft.-hez került a beruházás. A napokban már az építkezés kordonjait is elbontották, és láthatóvá vált két cégtábla: a középső kocsibejárón a Kozmo Luxury Hotel, a jobboldali épületrész kapuján az Úttö Luxury Suites felirata díszeleg. A Kozmo és az Úttö két fiatal igazgatója, a Barcelonából érkezett Andrés Mena és a magyar Papp Csaba vezettek körbe a nyitás előtt álló szállodákon.

Mint kiderült, az épületen valójában hárman osztoznak: a baloldali torony kicsiny utcai bejárata mellett a Celine Residence Luxury Living felirata olvasható. De az ajtó zárva, és az internetről sem sikerült róluk érdemi információhoz jutnom. „A régi telefonközpont 18 ezer négyzetméteréből kb. 3-3 ezer négyzetmétert foglal el a tér felől látható két bástyaszerű épületrész. A jobboldali tömbben vagyunk mi, a másik oldalon a Celine, míg a két bástyán túli 12 ezer négyzetméter a Kozmóé” – mondja Papp Csaba, az Úttö igazgatója.

A telefonközpont átalakításakor nem az volt a cél, hogy az elegáns régi külsőt díszletként megtartva új épületet húzzanak fel, ahogy az a Blaha Lujza téri Courtyard by Marriott körúti oldalán is történt. „Az eredeti részek minél teljesebb restaurációjára törekedtünk, bár sok minden csak nyomokban maradt meg” – mondta a Kozmót irányító Andrés Mena, amikor körvezetett az épületen. A gyönyörű, bár kopott lépcsőket nem cserélták például újra, hanem meghagyták a történelmi hangulat miatt. Kicsit értetlenül álltam a tény előtt, hogy két (sőt három) szállásbizniszben utazó cég osztozik az épületen.

„Két, azonos cégcsoporthoz tartozó, ám különálló üzleti modellekben működő vállalat a Kozmó és az Üttő, amik nem versengenek egymással” – magyarázza Papp Csaba. Az Úttö felső kategóriás apartman-hotel, 6-8 főt fogadni tudó teljes értékű, konyhával is felszerelt lakosztályok vannak az épületben. „Ilyen úttörő, komplex apartman-hotel szolgáltatás alig van Budapesten. Sajátosan hangzó nevünk is erre utal, mert az úttörő rövidítése”. Az Úttö valójában már két éve fogad vendégeket, de az építkezés miatt csak részleges kapacitással. A Kozmo ötcsillagos szálloda lesz, sokkal magasabb árkategóriában. „Felkészültünk a megnyitásra, jelenleg a belső munkálatok befejezése és a személyzet toborzása folyik, de a COVID-járvány miatt nem tudjuk, mikor nyithatunk meg. Mivel megcélzott vendégkörünk részben tengerentúli, ki kell várnunk a nemzetközi helyzet normalizálódását. De már tudjuk, hogy a konyhánkat a nemzetközileg elismert séf, Somlai Tamás fogja vezetni” – mondja Andrés Mena. A társbérlő Celine-ről nem sokat tudnak ők sem, de annyi bizonyos, hasonlóan magas színvonalú szolgáltatásra készülnek hosszabb távra kivehető luxusapartmanokkal.

A két igazgató elmondta azt is, a mostani önkormányzati vezetéssel ugyanolyan jó a viszonyuk, mint az előzővel. Rádai Dániel, Józsefváros városfejlesztésért felelős alpolgármestere szerint is jó az együttműködés, folyamatosan egyeztetnek a szálloda környezetének fejlesztéséről. „Társadalmi kötelességvállalásként azt tervezzük, bevételünk adott százalékát helyi kezdeményezések támogatására fordítjuk majd” – mondja a Kozmo igazgatója, amit Papp Csaba azzal egészít ki: törekednek arra is, hogy minél nagyobb arányban helyi beszállítókkal dolgozzanak. „Apróság persze, de épp ezért az irodaszereket is a közeli papírkereskedésből szerezzük be, nem pedig valamelyik nagy üzleti ellátótól.”

Szöveg: Bányay Géza; Fotó: Huszár Boglárka

A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk. Részletes leírás Rendben