Budapest Főváros VIII. kerület
Józsefvárosi Önkormányzat

1082 Budapest, Baross u. 63-67.

06-1-459-2100

hivatal@jozsefvaros.hu

A JÓZSEFVÁROSI VENDÉGLÁTÓHELYEK 22 HELYETT 23 ÓRÁIG TARTHATNAK NYITVA

37,8 °C felett hazaküldik a gyereket az iskolából

2020. szeptember 30. szerda

A járvány okozta gazdasági nehézségek enyhítése érdekében az önkormányzat meghosszabbítja a vendéglátóhelyek és teraszok esti nyitvatartását. Október elsejétől hazaküldik a gyerekeket az iskolából, ha jelentős testhő-emelkedést mérnek náluk. Olcsóbb lehet a fizetős koronavírus-teszt.

Nem „laposodik” a járványgörbe, továbbra is napi 7–8–900 új koronavírusos beteget regisztrálnak. A Józsefvárosi Önkormányzat járványhelyzettel kapcsolatos, folyamatosan frissülő intézkedései a hivatal honlapján érhetők el. Ezek közül a legújabb, hogy – a képviselőtestület egyhangú döntése alapján – a kerületi vendéglátó üzletek és azok teraszai este 22 óra helyett egy órával tovább, 23 óráig lehetnek nyitva (kérelmet nem kell az üzemeltetőnek külön benyújtani, de az új nyitvatartást be kell jelenteni a kereskedelmi hatóságnál).

Világszerte már egymilliónál is többen haltak bele a koronavírus-fertőzésbe, és a járvány második hulláma egyelőre nem gyengül. Magyarországon is egyre több embert kezelnek kórházban, és csak az elmúlt egy hétben több mint 7000 esetben rendeltek el házi karantént. Ezért a betegség terjedésének csökkentése továbbra is nagyban múlik a személyes felelősségen, a helyes maszkhasználaton, a gyakori kézmosáson és a betegség jelei esetén a közösségi/társas helyek kerülésén.

Október elsejétől országszerte kötelező a testhőmérséklet- mérés az iskolákban – a szükséges eszközökkel az állam látta el az intézményeket, de Józsefvárosban az önkormányzat már hetekkel ezt megelőzően gondoskodott a megfelelő eszközök eljuttatásáról minden kerületi iskolába. Müller Cecília országos tiszti főorvos közlése szerint a reggeli méréskor azt a gyereket küldik haza az iskolából, akinél 37,8 °C feletti testhőt mérnek. Noha Szerbiában például már enyhítenek a járványügyi korlátozásokon, a magyar kormány azt tervezi, hogy októberben még biztosan maradnak a határokon a jelenleg érvényes belépési korlátozások. Eközben mintegy 7 ezer forinttal csökkenhet a fizetős, jelenleg 19.500 forintos hatósági árú koronavírus tesztek ára, ha a kormány elfogadja a gazdaságvédelmi operatív törzs javaslatát, amely adómentessé tenné a járványügyi szűrővizsgálatok elvégzését. Fontos tudni, hogy a tesztelés továbbra is ingyenes annak, akinek a háziorvos írja fel, illetve annak, aki számára a népegészségügyi hatóság rendeli el. 

Szöveg: Lengyel Tibor; Fotó: Huszár Boglárka

A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk. Részletes leírás Rendben