Budapest Főváros VIII. kerület
Józsefvárosi Önkormányzat

1082 Budapest, Baross u. 63-67.

06-1-459-2100

hivatal@jozsefvaros.hu

TÉRFIGYELŐK, TÁRSASHÁZI PROBLÉMÁK, BERUHÁZÁSOK VOLTAK A KÖZMEGHALLGATÁS FŐ TÉMÁI

Csak tisztaság legyen és nyugalom, no meg fejlődés

2020. október 07. szerda

Az együttélés nehézségei, a közös képviselők megfelelő munkavégzése és még számos fontos téma merült fel az önkormányzat szeptemberi közmeghallgatásán, ahol Pikó András polgármester, Szili-Darók Ildikó, Dr. Erőss Gábor és Rádai Dániel alpolgármesterek, Czukkerné dr. Pintér Erzsébet jegyző, a cégek képviselői valamint a képviselőtestület tagjai válaszoltak a kérdésekre. Azokat a témákat válogattuk ki, amelyek a legtöbbeket érinthetnek.

Probléma: hajléktalan emberek a II. János Pál pápa téren

Válasz: A probléma valós. A tér a Fővárosi Önkormányzat fenntartásában van, zajlanak az egyeztetések, hogy legyen parkőr a téren. A Menhely Alapítvánnyal kötött szerződés révén egy utcai szociális munkás csak ezen a téren dolgozik. Augusztus 19-ig a közterület-felügyelők 191 esetben intézkedtek ott. A hajléktalan-ellátás egyébként főként fővárosi feladat, de ebből Józsefváros az utóbbi évtizedekben aránytalanul nagy részt vállalt. A kerület vezetése a Fővárosi Önkormányzattal tárgyal arról, hogy a kerületre háruló plusz terheket igazságosabban osszák el a fővárosban. Az elmúlt 10 évben semmilyen, a kerület vezetésétől induló tárgyalás vagy eredmény nem volt a hajléktalan-ellátó intézmények számának csökkentésére. Készül az új önkormányzati adósságrendezési szabályozás, melynek célja, hogy ne váljanak újabb emberek hajléktalanná. Így az önkormányzat kiadások helyett újra folyamatos bevételekhez jut, és nem nő az utcán élők száma sem. A járványhelyzetben azonban sokan kerültek utcára. 

Probléma: Boltok előtti italozás, hangoskodás

Válasz: A boltokat csak akkor lehet szankcionálni, ha nem helyeznek el a bolt mellett hulladékgyűjtőt, nem takarítják a közvetlen környéket, továbbá, ha nem gondoskodnak arról, hogy bármely bejáratuk 5 méteres körzetében ne fogyasszanak szeszesitalt a vásárlók, illetve megszegik azt a tilalmat, hogy este 10 és reggel 6 óra között nem árusíthatnak szeszesitalt. Eljárni a közterület-felügyelők jogosultak, vagy bűncselekmény esetén a rendőrök. Ha a társasházak lakóit zavarja egy bolt működése, akár szerződést is bonthatnak a bérlővel.

Probléma: Nem működő kamerák az önkormányzati házakban.

Válasz: Ilyen előfordulhat, mivel a közterület-felügyelet a köztéri kamerák cseréjekor a régi kamerákat bekötés nélkül, elrettentésül szerelte be évekkel ezelőtt egyes házakba.

Probléma: Egyes közös képviselők elégtelen tájékoztatása 

Az Őr utca 3. számú házzal kapcsolatban merült fel, hogy amikor a ház mögötti, a lakásokat sötétbe borító, a korábbinál sokkal magasabb épület terveit a kerületi tervtanács tárgyalta, az ülésekre meg kellett volna hívni a szomszédos társasházak lakóit is. Ám az Őr utca 3. közös képviselője nem szólt nekik, így nem tudták időben érvényesíteni az érdekeiket. A képviselő a Józsefvárosi Gazdálkodási Központ alkalmazottja, így felmerül az ő, illetve a cég felelőssége. Lesz-e mindennek következménye? Tud-e segíteni abban az önkormányzat, hogy a lakók tájékozottabbak legyenek, ne érezzék magukat kiszolgáltatva a közös képviselőknek?

Válasz: Az Őr utca 3. ügyét a kerület vezetése kivizsgálja. Ha a közös képviselő mulasztott, úgy felelősségre vonják. A lakóközösségek tájékoztatásában való önkormányzati közreműködés jó ötlet, megfontolják.

Probléma: Miért állt le a Világos Kapualjak program?

Válasz: A járványhelyzet okozta egészségügyi és gazdasági nehézségek miatt pénzügyi átcsoportosításokra volt szükség. A programot az önkormányzat szeretné folytatni, de egyelőre nincs rá pénze.

Probléma: A kampányban elhangzott 1100 üres lakásból hány önkormányzati bérlakást vehettek igénybe bérlők?

Válasz: Az 1100-as szám a Józsefvárosi Gazdálkodási Központ 2019. tavaszi adata volt, a választások utáni felméréskor kiderült, hogy a pontos szám 860. Ebből eddig 18-at vehettek bérbe, és további 10 lakás felújítása kezdődik meg hamarosan, és ezekre is pályázatot írnak majd ki. Az önkormányzat tulajdonában lévő lakások felújítására szánt korábban megítélt 620 millió forintot tavasszal a járványhelyzetre hivatkozva a kormányzat elvonta a kerülettől.

Probléma: Az önkormányzati lakások megvásárlását megnehezítették, jelentősen megemelték az árakat. Ez nem igazságos.

Válasz: A kerület vezetésének célja, hogy ne kiárusítsa a lakásvagyont, hanem megtartsa, sőt lehetőség szerint bővítse. Emögött az az elv áll, hogy a közvagyont a közösség javára használják. Az önkormányzati bérlakások ára korábban a piaci ár 45 százaléka volt, ami irreálisan alacsony érték, ezt emelte most az önkormányzat 85 százalékra.

Probléma: A Százados út és Hungária körút közötti irodakomplexum építése miatt az utak állapota romlik.

Válasz: A város vezetése már tárgyalt a beruházóval, aki kifejezte szándékát, hogy a beruházás után részt vesz a Százados út teljes rekonstrukciójában.

Probléma: Felújítják-e a Krúdy Gyula utcát? A tervekre vonatkozó táblákat leszerelték.

Válasz: Csak koncepciótervek voltak az utca felújítására, költségvetési fedezet nem volt rá. A jelenlegi városvezetés úgy látja, hogy a kerület más utcái inkább szorulnak felújításra, mint a Krúdy.

Probléma: Késik a Blaha Lujza tér és az Orczy tér felújítása, a józsefvárosi termálfürdő megvalósítása.

Válasz: Soha nem létezett annak a több milliárdos beruházásnak a pénzügyi fedezete, amit korábban a Tarlós István-féle fővárosi vezetés ígért a Blaha Lujza térre. Budapest új vezetésnek ezért felül kell vizsgálnia a fejlesztési terveket. A Corvin Áruház belső átalakítása megkezdődött. A beruházó tájékoztatása szerint a homlokzat felújítását 2021 tavaszán kezdik. Az Orczy tér felújítására, a termálstrand megépítésére szintén nincs fedezet.

Az esemény összefoglaló videója a cikk elején található, a teljes videót itt tekinthetik meg.

Szöveg: Gaal Ilona; Fotó: Nagy Dániel

- - -

FÓRUMOT TARTOTT KOCSIS ÉS SÁRA

Pont a közmeghallgatás idejére szervezett lakossági fórumot a józsefvárosi Fidesz is, melynek a kerület két volt polgármestere, Kocsis Máté országgyűlési képviselő és Sára Botond, a budapesti kormányhivatal vezetője volt a vendége. A közmeghallgatással ellentétben ezt online nem közvetítették, szerkesztőségünk regisztrációját pedig a járványhelyzet miatti korlátozott létszám megteltére hivatkozva elutasították a szervezők, emiatt nem tudjuk önöket tájékoztatni az ott elhangzottakról.

A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk. Részletes leírás Rendben