Budapest Főváros VIII. kerület
Józsefvárosi Önkormányzat

1082 Budapest, Baross u. 63-67.

06-1-459-2100

hivatal@jozsefvaros.hu

RECEPTEK

Előétel, főétel, leves, desszert: sütőtök

2020. október 10. szombat

Megérkeztek a piacra a sütőtökök. Most még csak a hosszúkás sonkatököt és a kerek, viszonylag kicsi hokkaidó tököt lehet kapni, de ahogy megyünk bele a télbe, úgy jönnek majd a különböző fajták.

Orange, más néven kanadai, vagy sonkatök: Ebből 2–4 kiló közötti darabokat kaphatunk, héja sima, színe élénk narancssárga. Íze megbízhatóan édes, sütés vagy főzés után kifejezetten krémes állagú. Tökéletes leves, saláta, ivólé vagy főzelék készíthető belőle, de általában ebből lesz a sütőtökös pite és a rizottó is. Hosszan eltartható és könnyű pucolni is, viszont az íze kevésbé karakteres, mint a többi tökfajtának.

Hokkaido tök: Viszonylag kevésbé ismert, néha már augusztusban is kapható, kisméretű, 0,3–5 kilós, harsány narancsszínű fajta. Íze intenzív, édes. Némelyik változata sötétzöld héjú. Nevével ellentétben Amerikából származik és csak onnan került át Japánba – nevét Hokkaido szigetéről kapta. Sütni, főzni, levesnek és tölteni is kiváló. A megsütött tök héja megpuhul, így elfogyasztható. Magában sütve főleg köretként érdemes fogyasztani, mert a húsa viszonylag vékony.

Nagydobosi sütőtök: A nagydobosi sütőtök az első államilag elismert, Magyarországon termesztésbe vont sütőtök fajta. Könnyen felismerhető, mert súlya akár 10 kiló is lehet, ezért a zöldségesek általában feldarabolva kínálják. Szürke héjú, vastag, narancssárga húsú, cikkekből álló fajta. Az íze az édestől a gesztenyére emlékeztető ízig bármilyen lehet. Sütésre kifejezetten ajánlott, hiszen igazán finom sült tök ebből a fajtából készíthető. Sokan még egy kevés cukorral is meghintik sütés előtt, hogy igazán édes legyen a végeredmény, de igazából ez felesleges.

Halloween tök: Nem a halloween ünnep elterjedésével találkoztak a magyarok a tökfaragás szokásával, ugyanis az ötvenes években több faluban szokás volt az őszi töklámpásokkal felvonulni. Aztán pár évtizedig elfelejtettünk tököt faragni, de az utóbbi években az angolszász halloween ünnep környékén nincs annyi ilyen tök, amit a zöldségesek ne tudnának eladni. A könnyen faragható tökfajta íze jellegtelen, sőt, inkább rossz, ezért sütésre és főzésre nem ajánlott.

A heti recepthez most hokkaido tököt vásároltunk, nem utolsó sorban azért, mert nagyon látványos darab. A kész levest visszatölthetjük egy nagy, vagy személyenként egyegy apró tökbe, és így tálalhatjuk. Az alkalmi tányért természetesen nem kell kidobni miután kikanalaztuk belőle a levest, elég elöblíteni, és egy újabb adagot sütni belőle.

NARANCSOS SÜTŐTÖK KRÉMLEVES

ELKÉSZÍTÉS

A kimagozott, feldarabolt tököt 200 fokon 25 perc alatt megsütjük. A hagymát megdinszteljük az olajon, majd felöntjük a vermuttal. Három percig főzzük, hogy az alkohol elpárologjon belőle, majd rádobjuk a tököt, és hozzáadjuk a többi hozzávalót. Botmixerrel pépesítjük, és annyi forró vízzel hígítjuk, hogy kellemesen sűrű levest kapjunk. Tálalásnál tökmagolajat csorgatunk a tetejére, és megszórhatjuk pirított tökmagokkal is.

HOZZÁVALÓK 4 TÁNYÉRHOZ

- 50 dkg megsütött, megpucolt tök

- 1 fej hagyma

- 2 evőkanál étolaj

- 1 dl száraz vermut (el is maradhat, de finom)

- 1 evőkanál curry por

- 2 narancs leve és némi reszelt héja

- só

- 2 evőkanál tökmagolaj

- 2 evőkanál tökmag

Szöveg és fotó: Bodrogi Eszter

A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk. Részletes leírás Rendben