Budapest Főváros VIII. kerület
Józsefvárosi Önkormányzat

1082 Budapest, Baross u. 63-67.

06-1-459-2100

hivatal@jozsefvaros.hu

ÖTVEN ÉV UTÁN BEZÁR A KRÚDY UTCAI ZÖLDSÉGES

Az egész utca Gizikét ünnepelte

2020. október 11. vasárnap

A Krúdy Gyula utca zöldségese úgy döntött, 67 évesen megérdemli már a kényelmes, nyugodt életet, így bezárta boltját. A Palotanegyed közössége meglepetéspartit szervezett kedvenc zöldségesének.

Ötven év, nagyjából ennyi ideje működött zöldségboltként a Krúdy Gyula utca 8. szám alatti önkormányzati üzlethelyiség, de október elsejével megszűnt az üzlet. Reinhardt Lászlóné, vagy ahogy mindenki ismeri a környéken, Gizike, 24 éve vette át a bolt vezetését, korábban a Harminckettesek terén működtetett egy hasonló üzletet. Mint mondja, ’69 óta dolgozik zöldségkereskedőként és a biznisz nagy részét ő intézte, csak 4 órában segített be neki egy alkalmazott, illetve a beszerzésben időnként a lánya. De mindenért ő felelt, ő mosolygott a pult mögött minden nap, neki volt mindig egy kedves szava az arra járóknak, ő ment el még éjszaka a Nagybani piacra, hogy a legszebb almákat adhassa másnap a vevőknek.

Sokaknak fűződik hozzá felejthetetlen emléke, gyakorlatilag egy generáció nőtt fel mellette a Palotanegyedben. Az esemény szervezője, Perényi László, a Civilek a Palotanegyedért Egyesület elnöke is Gizikéhez engedte le először a gyerekeit, utána kapta is a hívásokat az utca lakóitól, hogy „láttuk ám, már egyedül vásárolnak be a zöldségesnél”.

Bár a meglepetésről valaki véletlenül elszólta magát, Gizike messze nem sejtette, hogy ennyien eljönnek a köszöntésére, és hogy elbúcsúzzanak tőle. Tele volt a Krúdy utca, valaki süteményt hozott, mások pezsgőt bontottak, és mindenki sorra köszönte meg a könnyes szemű Gizikének az elmúlt 24 évet.

Utánpótlásról egyébként már gondoskodott. Bár az általa használt üzletet nem tudta zöldségesboltnak továbbadni, talált egy lelkes fiatalt, aki a Horánszky sarkán bérelt ki egy kisebb boltot. Neki adta át a szakma minden titkát a kedvenc beszerzőhelyeivel együtt. Így nem marad zöldséges nélkül a Palotanegyed, Gizike pedig nyugodtan hagyhatja magára azt a kis közösséget, amit ő épített ki az elmúlt közel negyedszázadban.

Szöveg: Ádám Judit; Fotó: Nagy Dániel

A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk. Részletes leírás Rendben