Budapest Főváros VIII. kerület
Józsefvárosi Önkormányzat

1082 Budapest, Baross u. 63-67.

06-1-459-2100

hivatal@jozsefvaros.hu

AZ EGYÜTTMŰKÖDÉS, MOTIVÁCIÓ, LELKI ÉS TESTI EGÉSZSÉG PROGRAMJA

Ők a segítők segítői

2020. október 12. hétfő

Az európai uniós VEKOP-pályázat támogatásával zajló Józsefvárosi Magdolna–Orczy-negyed Szociális Városrehabilitációs Programnak fontos eleme a MENTOR Informatikai és Oktatási Kft. munkatársai által indított foglalkoztatási és egészségügyi program, amit Ghira Olivér ügyvezető-projektmenedzser mutatott be nekünk.

„Mi csak programszervezők vagyunk, koordinátorok. Meghívjuk a szakértőket, trénereket, helyszínt keresünk, sőt kávét és pogácsát is mi hozunk. Mindent a szakértők csinálnak, mi csupán mozgatjuk őket” – kezd a program ismertetésébe Ghira Olivér. Hamar kiderül azonban, hogy sokkal többről van szó. A Mentor foglalkoztatási és egészségügyi projektjének célja a VEKOP-pályázat akcióterületén élő alacsony iskolázottságú, kevés társadalmi elismerést élvező réteg munkába állásához, vagy a munkahely megtartásához szükséges készségeinek fejlesztése, egészségügyi szűrésük és rehabilitálásuk segítése. De nem csak velük foglalkoznak, hanem a velük és értük dolgozó szakemberekkel, szervezetekkel is – ettől válik a program kivételesen hasznossá, egyúttal nagyon összetetté is. (A program részletes leírása az alábbi linken érhető  el.)

„Az egyik fő célunk az együttműködések segítése. Sok szervezet működik a területen, de úgy vettük észre, izoláltak, nem tudnak eleget egymás működéséről, sok a párhuzamosság. Ötlépéses szakértői műhely-sorozat részeként hozzuk össze az akcióterületen tevékenykedő szervezeteket – az önkormányzatot, az orvosi rendelőt, a civil szervezeteket, a rendőrséget és másokat –, hogy egyesíteni tudják erejüket, hatékonyabbá váljon a működésük” – mondta Ghira. A járvány komolyan hátráltatja a munkájukat, mert az személyes találkozásokra épül, de így is jó pár alkalmon túlvannak már. „Az első 3 hónap azzal telt, hogy a résztvevő szervezetek képviselői részletes stratégia programot alkottak, témánként 10–15 oldalban összefoglalva a teendőket. Ebben szakértők segítettek, akik végig is kísérik a programok lebonyolítását.”

Az együttműködést segíti a munkaadók érzékenyítési és a munkavállalók készségfejlesztési programja is. A munkaadók a képzés során megismerik azokat a lehetőségeket, amik az alacsony társadalmi státuszú emberek esélyegyenlőségét növelik. A munkavállalói képzéseken pedig olyan ismereteket adnak át a munkát keresőknek, amivel hasznos készségeket kapnak a sikeresebb érvényesüléshez.

Elsőre nem értettem, miként kapcsolódik az együttműködés, a mentális egészség, a motiváció és az egészségmegőrzés témája – hiszen ezekkel nagyon különböző szakmák és intézmények foglalkoznak –, de amikor láttam, hogy a program hogyan épít kapcsolatot közöttük, rájöttem, mindre szüksége van annak, aki ki akar emelkedni hátrányos helyzetéből, és segíteni sem lehet úgy, ha csak egy-egy területet erősítenek. „Nem tudtam, milyen lesz a fogadatása, amikor elkezdtük, de kellemesen csalódtam, mert a résztvevők megértették a program jelentőségét” – mondta Ghira.

A programban a mentális egészség megőrzését és a motiváció fenntartását segítő, kiégést megelőző esetmegbeszéléseket is tartanak. „Ebben az emberekkel napi kapcsolatban álló intézményi munkatársak vesznek részt. Az egészségügyi központ portásai és asszisztensei voltak ez első csoportban, ők gyakran találkoznak nehezen kezelhető, kulturálatlan viselkedéssel, és könnyen kiégnek, végül máshová mennek dolgozni. Egy másik csoportban pedig iskolai tanárok vettek részt, akik szintén kerülnek nehéz helyzetekbe” – mondta a projektmenedzser. „Elsőként a LÉLEK-programban részt vevőknek tartottunk egészségügyi szűrést és életmód tanácsadást. A szűrési program segítésére motivátorokat kértünk fel, aki szintén a célcsoporthoz tartoznak. Képzésben vettek részt, hogy motiválni tudják a többieket arra, hogy igénybe vegyék ezt a programot.”

A Mentor programjának része a közösségfejlesztés is. Ennek keretében 5 civil szervezetet tudtak támogatni 200 ezer forinttal és 10 óra szakmai mentorálással: a fiatalokat támogató Fecske Egyesületet, a váradós anyákat segítő Magyarországi Dúlák Egyesületét, a Civil Műveket, a Külső-Józsefvárosi Diakónia Alapítványt, ami 40–60 főnek szervez egészséges életmóddal és táplálkozással kapcsolatos tanulmányutat, és a Nem Adom Fel Alapítványt, ami autista fiatalokat támogat. 

Szöveg: Bányay Géza; Fotó: Mentor Kft.

A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk. Részletes leírás Rendben