Budapest Főváros VIII. kerület
Józsefvárosi Önkormányzat

1082 Budapest, Baross u. 63-67.

06-1-459-2100

hivatal@jozsefvaros.hu

ELINDULT A BIZTONSÁGOS JÓZSEFVÁROSÉRT FÓRUMSOROZAT

Térfigyelők: Több mint biztonságérzet

2020. október 14. szerda

A kerületi térfigyelő kamerarendszerekről szólt a Biztonságos Józsefvárosért fórumsorozat első, online eseménye. Az önkormányzat célja a programmal az volt, hogy a lakók a közbiztonságot érintő kérdésekben párbeszédet folytathassanak a kerület vezetőivel, a közterület-felügyelet és a rendőrkapitányság szakembereivel.

Józsefvárosnak van a legsűrűbb és legfejlettebb kamerarendszere Budapesten. A hálózatban jelenleg 226 térfigyelő kamera van, ezeket a rendőrség és a közterület-felügyelet közösen működteti – derült ki a Biztonságos Józsefvárosért fórumsorozat első eseményén. Az online fórum témája a térfigyelő kamerarendszer volt, és Pikó András polgármesteren kívül a közterület-felügyelet, valamint a kerületi rendőrkapitányság képviselői ismertették a helyzetet, illetve válaszoltak a lakosság kérdéseire.

Az említett 226-nál egyébként valójában még több kamera követi a mozgásunkat a kerületben, hiszen ebben még nincsenek benne az úgynevezett közforgalom számára megnyitott magánterületen lévő kamerák, vagyis azok, amelyekkel a bevásárlóközpontok, bankok, üzletek bejáratánál találkozhatunk. És persze nincsenek benne a társasházak kamerái sem, ahogy a magánlakásoké sem. A térfigyelő kameráknak jelentős szerepük van abban, hogy Józsefvárosban 2010 és 2019 között jelentősen csökkent a bűncselekmények száma (részletek a grafikonunkon).

Dobó Zsófiától, a józsefvárosi rendőrkapitányság főtörzsőrmesterétől megtudhattuk, a kerületi kamerarendszer nem csak számosságát tekintve, hanem minőségében is az első Budapesten. A kamerák felvételei 8 nap után törlődnek, vagyis ha ez idő alatt valaki nem tesz bejelentést, akkor a felvételek már nem tudnak tanúskodni. A fórumra érkezett egy megkeresés, miszerint az egyik társasházban valaki rendszeresen a szeméttároló elé teszi a szemetét. A házban vannak kamerák, de a lakótárs nem tudta, hogy ki kezeli, pedig érdekli. Azt kérdezte, felkérhetik-e a lakók a Józsefvárosi Gazdálkodási Központot (JGK), hogy nézze meg a felvételt, és az alapján szankcionálják a szemetelőt.

Bajusz Ferenc, a Józsefvárosi Közterület-felügyelet ügyosztályvezetője erre azt válaszolta, hogy adatkezelési szabályzatnak a közös képviselőnél kell lennie, ő tehát biztosan tudja, ki üzemelteti a kamerát. A kamerák felvételei nem futnak be a JGK-ba, a képet csak az üzemeltető rögzíti, de senki nem nézi azt a felvétel idején. Kamerafelvételekkel kapcsolatos kérdéssel a közterület-felügyelethez érdemes fordulni, és ha ők nem is látják a szóban forgó kamerát (mert nem közterületi), akkor információval segítik a lakókat, hogy mit tehetnek az adott helyzetben.

Érkezett egy másik megkeresés a Magdolna-Orczy közösségi problémaorientált rendészprogrammal kapcsolatban: míg tavaly a közterületfelügyelők és a rendőrök együtt szoros kapcsolatot tartottak a térség intézményeivel, ez most nem tapasztalható. 

Erre Bajusz Ferenc azt mondta, a járványhelyzet miatt leállt a közvetlen kapcsolat, de nyáron újraindult. 

Egy másik kérdés arra irányult, vajon növekszik-e a rendőri jelenlét Józsefváros utcáin, mert most kevesebb a rendőr. 

Erre Pikó András polgármester azt válaszolta, hogy a rendőrség országszerte létszámhiánnyal küzd. Molnár Gábor alezredes, kerületi rendőrkapitány pedig elmondta, hogy a rendelkezésre álló erőkkel mindent megtesznek. Előrelépés, hogy nyár óta megerősített rendőri jelenlét van a Blaha Lujza téren, és a Készenléti Rendőrségtől a kerület állandó rendelkezésre állásra szóló, Budapesten egyedülálló felajánlást is kapott, ami azt jelenti, hogy célfeladattal Molnár alezredes adott helyszínre rendelheti a készenlétiseket. A fórumon szóba került az is, hogy mi a teendő, ha éjszaka hangoskodás zavarja a nyugalmat. Elhangzott: ilyenkor minden esetben hívják a 112-t, a rendőrség kimegy, és figyelmezteti a hangoskodókat. A rendőrség azt kéri a lakóktól, ha nem szűnik a zaj, újra hívják a 112-t, mert másodszor már szabálysértési feljelentés tesznek a rendbontók ellen. 

A fórumon megtudhattuk azt is, hogy a Józsefvárosi Közterület-felügyeletnek 27 munkatársa van, akik közterületi szolgálatot látnak el. Számuk most eggyel nő, mert kerület vezetése kiemelt fontosságú feladatként kezeli a közbiztonságot. Minden nap 4–9 kollégájuk járja a kerületet, ők reagálnak a bejelentésekre. Tavaly összesen 6600 esetben intézkedtek. 

Szöveg: Gaal Ilona; Fotók: Nagy Dániel és Ványi Ákos

- - -

Fontos információk:

- A térfigyelő kamerák listája és térképe az alábbi linken található.

- A Józsefvárosi Közterület-felügyelet éjjel-nappal hívható zöldszáma: 06 80 204 618

- Email címük: jkf@jkf.hu

- - -

180 fokban látnak, ránk is szólhatnak

A józsefvárosi térfigyelő kamerarendszer fenntartója az önkormányzat közterület-felügyeleti ügyosztálya, de a közterület-felügyelők összedolgoznak a kerületi rendőrökkel. A kerületi rendőrkapitányság monitorszobájában egyszerre 2–3 rendőr és 2 közterület-felügyelő teljesít szolgálatot. A feladatok megoszlanak: kisebb jogsértés esetén, rendészeti ügyekben a közterület-felügyelők is eljárhatnak, ha bűncselekményt észlelnek, azt viszont jelentik az egyenruhásoknak, és ők intézkednek. A kamerák a nap 24 órájában „dolgoznak”, felvételeiket 8 nap után automatikusan törlik, csak akkor mentik le és tárolják – legfeljebb 30 napig –, ha konkrét ügyben erre szükség van. Budapesten az elsők között, 1999-ben kezdtek térfigyelőket telepíteni Józsefvárosban. A gyors és látványos eredmények miatt az elmúlt 20 évben az önkormányzat folyamatosan fejlesztette a rendszert. Manapság a fejlesztési irány már a meglévő hálózat „okosítása”: a rendszer ma már digitális és speciális, 180 fokban látó vagy hangtovábbításra is képes kamerák is vannak.

A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk. Részletes leírás Rendben