Budapest Főváros VIII. kerület
Józsefvárosi Önkormányzat

1082 Budapest, Baross u. 63-67.

06-1-459-2100

hivatal@jozsefvaros.hu

Reagált a polgármester arra, hogy Kocsist nem indítja újra a kormánypárt

Pikó: a Fidesz nem kér Józsefvárosból

2020. október 16. péntek

Kocsis Máténak kijár a köszönet azért, amit polgármesterként és képviselőként Józsefvárosért tett, de csak addig tette, amíg pártja érdekei úgy kívánták, és amikor a kerület választói kifejezték, hogy nem kérnek a Fideszből, a Fidesz is egyértelművé tette, hogy nem kér Józsefvárosból – reagált Pikó András polgármester arra, hogy nem indítja újra Kocsist a Fidesz 2022-ben egyéni képviselőként.

„Én is a kerület választóival együtt értesültem arról, hogy 2022-ben Józsefváros jelenlegi országgyűlési képviselője, Kocsis Máté nem indul a parlamenti választáson. Biztosan sokan várják tőlem, hogy ellenzéki polgármesterként egy ilyen hír kapcsán triumfáljak. Nem fogom ezt tenni.” – így kommentálta Pikó András Facebook-bejegyzésében a hírt, miszerint a 2022-es parlamenti választáson nem Kocsis Máté lesz a Fidesz-KDNP országgyűlési képviselője Józsefvárosban.

Az atv.hu Kocsis által is megerősített értesülése szerint ugyanis már most eldőlt, hogy a jelenleg a Fidesz parlamenti frakcióját vezető Kocsis Máté nem lesz egyéni képviselőjelölt, mert az országgyűlési választáson pártja kampánycentrumában kap majd feladatot, a körzetében, Józsefvárosban pedig Sára Botondot indíthatják helyette, akit Pikó váltott a polgármesteri poszton a 2019-es önkormányzati választáson.

Pikó András szerint „az első szó a köszöneté, mert minden bizonnyal, amíg a pártja érdekei úgy kívánták, Kocsis Máté erőfeszítéseket tett polgármesterként és képviselőként Józsefvárosért. Arról, hogy ezeknek az erőfeszítéseknek a tartalma, iránya, szelleme és hatása mi volt, már sokat beszéltem a múltban és sok szó fog esni erről a jövőben is. Közismert, hogy szerintem a kerület jelenlegi súlyos problémái ennek az örökségnek a következményei.”

Ugyanakkor a polgármester szerint látni kell, hogy „amikor a kerület választói egyértelműen kifejezték, hogy nem kérnek a Fideszből, a Fidesz is egyértelművé tette, hogy nem kér Józsefvárosból. A párt akarata felülírta a helyiek akaratát. Így húzták ki egy tollvonással a kerületre szánt 1,125 milliárdos fejlesztési forrásokat az idei költségvetésből, így szavazták le azt, hogy ezt a pénzt visszakapják a józsefvárosiak a jövő évi költségvetésben, így és ezért tűnt el Kocsis Máté is a helyi közéletből.  Ő frakcióvezetőként nem tudott, de nem is akart tenni semmit e döntések ellen.”

Pikó szerint egyértelművé, „amit régóta érzékeltünk itt a nyolcadik kerületben: Kocsis Mátéra a pártcentrumban számít a Fidesz, tehát a kerületi lakosok nem számíthatnak rá itt, Józsefvárosban. Ez egy érthető, de egyszerű hatalompolitikai szempontú válasz arra, hogy a helyiek egyértelművé tették: új korszakot nyitnának a Józsefváros életében.” Hozzátette: „Sokaknak fáj most, hogy Kocsis Máté tevékenységéről - vagy annak hiányáról - nem tudnak értékítéletet mondani egy parlamenti választáson. Vigasztalja őket, hogy az értékítéletet most ő maga mondta ki azzal, hogy be sem száll a versenybe.”

Szöveg: Lengyel Tibor; Fotó: Ványi Ákos

A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk. Részletes leírás Rendben