Budapest Főváros VIII. kerület
Józsefvárosi Önkormányzat

1082 Budapest, Baross u. 63-67.

06-1-459-2100

hivatal@jozsefvaros.hu

Szarka Gábor kancellár erőből nyomta volna le a tiltakozó egyetemi polgárokat

Színművészeti: marad a tiltakozás, nem távoznak a diákok

2020. október 16. péntek

Bár péntek estig kaptak ultimátumot a Színház- és Filmművészeti Egyetem (SZFE) diákjai az intézmény kancellárjától az épület elhagyására, ezt nem tették meg, és bejelentették, hogy folytatják a tiltakozó akciójukat. Az egyetem épülete előtti Vas utca teljesen megtelt a diákokkal szolidáris tömeggel Józsefvárosban.

„Mi, a Színház- és Filmművészeti Egyetem hallgatói az egyetem kiürítéséről szóló utasítást elutasítjuk” – jelentették be a hallgatók a pénteken 18 órára meghirdetett sajtótájékoztatójukon, melyről a Telex élőben tudósított. Beszámolójuk szerint a diákok azt is világossá tették, hogy az őszi szünetet eredeti rend szerint, azaz október 26 és 28. között fogják megtartani, egyébként pedig „az egyetemi épület használatát senki nem tilthatja be”. A hallgatók termenként őrzik az SZFE Vas utcai és Szentkirály utcai épületeit, és azt ígérik, hogy a blokádot addig fenntartják, az egyetemi autonómia helyreállításáig fent is tartják a blokádot.

Elhangzott az is, hogy az egyetemisták hivatalosan birtokvédelmi eljárást kezdeményeztek a kiürítés ellen a területileg illetékes Józsefvárosi Önkormányzat jegyzőjénél. Ez egy olyan egyedi hatósági eljárás, amely a jegyző hatásköre – ezért az önkormányzat nem is nyilatkozhat róla, de igazán a jegyző maga sem –, de már a hivatalos benyújtásnak is azonnali védelmet jelentő hatása van, ugyanis a kérelem elbírálásáig az egyetem vezetése jogszerűen nem folytathatja az intézmény kiürítését.

"A lehető legtovább el fogok menni abban a tekintetben, hogy ezt a fajtabelső anarchiát megszüntessem" – mondta a minap az RTL Híradójának a Színház- és Filmművészeti Egyetem (SZFE) új kancellárja, Szarka Gábor, aki gépesített lövész ezredesként és a honvédelmi tárca volt kabinetfőnökeként úgy tűnt, a harcias megoldásokban hisz, és erőből nyomná le azokat a tiltakozó egyetemi polgárokat, akik az erőszakkal, a párbeszédet mellőzve levezényelt fenntartóváltás, illetve a Vidnyánszky Attila vezette kuratórium ellen tiltakoznak már jó ideje.

Szarka előbb az internetet kapcsoltatta le, majd úgy döntött, október 16-ra előre hozza az őszi szünetet és karbantartást illetve őszi nagytakarítást rendelt el az intézményben, ezekre hivatkozva pedig mindenkit ki akart tiltani az épületekből, amivel ellehetetlenítette volna a diákok tiltakozó akcióját. A Telex által megszerzett belső utasításban felszólított mindenkit, hogy péntek este 18 óráig hagyja el az SZFE épületét. Erről szóló levele végén jelezte: bízik abban, hogy az október 26-ig tartó szünet után „megkezdődhet egy párbeszéd és a közös munka”.

Eközben az SZFE polgárai 16-án reggel élőlánccal juttattak el az Alkotmánybíróságra egy alkotmányjogi panaszt, melyet az egyetem 152 polgára (diákok és oktatók) írtak, kérve, hogy a testület semmisítse meg az egyetemet üzemeltető alapítványt létrehozó törvényt. A 444.hu által ismertetett panasz szerint a törvény sérti:

• a jogbiztonság elvét, mert a törvény nem biztosított elég időt az egyetemnek a modellváltásból fakadó feladatok ellátására;

• a diszkrimináció tilalmát, mert vélt ideológiai szemlélet alapján kezeli hátrányosan megkülönböztetve a Színház és Filmművészeti Egyetemet;

• a véleménynyilvánítás szabadságát, amely védi az egyetem oktatók jogát, hogy kifejtsék véleményüket;

• és az Alaptörvény 10. cikkébe foglalt tanszabadságot és autonómiát.

Az SZFE Józsefváros egyik nagy múltú és közismert oktatási intézménye, amely mellett Pikó András polgármester is kiállt. A kancellár kiürítésre vonatkozó döntését úgy kommentálta Facebook-bejegyzésében: „Ez a döntés nem csak humanitárius okokból végrehajthatatlan, de sért számos jogállami alapelvet is. Az egyetemnek otthont adó kerület polgármestereként különösen fontosnak tartom, hogy a közéleti-társadalmi vitáinkat az érintettekkel közösen, párbeszéddel és méltányos egyeztetéssel, ne pedig direktívákkal, ultimátumokkal rendezzük. Ebben a kerületben különösen így járunk el az olyan, nehéz egzisztenciális következményekkel fenyegető jogviták esetében, melynek eredményeképpen emberek kerülhetnek utcára. Ezen szempontok és helyi gyakorlatok tiszteletben tartását várom el az SZFE vezetőitől is a tiltakozó egyetemi polgárokkal kialakult vitájukban.”

Pikó András korábban az egyetem modellváltását pedig úgy értékelte: „Nem túlzás azt állítani, hogy ami történik, tragédia. Tragédia a régió, tragédia Magyarország, és bizony, tragédia Józsefváros szempontjából is.” Azt is kifejtette, hogy „A hatalmi arroganciával szemben mindig van választásunk, és mindig választhatjuk a cselekvést. Így tettem én is 32 évvel ezelőtt, amikor társaimmal megszerveztük a rendszerváltás hajnalán az 56 utáni első egyetemi sztrájkot az egyetemi autonómiáért és a tanszabadságért. A követelések ma, 32 év múltán ismét aktuálisak. Mi 1988-ban sikerrel jártunk, az SZFE hallgatóinak ma sokkal nehezebb dolga van.”

Az SZFE hallgatói október 23-án vonulásos tüntetést szerveznek Mindannyiunk szabadsága – megemlékezés ’56-ról címmel. A menet a Műegyetem rakpartról indul majd, és az Urániánál ér véget. A tüntetéshez más egyetemek hallgatói is csatlakoztak. „Várunk mindenkit, aki szeretné kifejezni aggodalmát a közelmúltban hazánkban veszélybe került egyetemes értékekért – ezek közül csak egy az autonóm felsőoktatás" - olvasható az esemény leírásában. A gyülekező október 23-án 16 órakor lesz, a menet pedig 16.30-kor indul.

Szöveg: Lengyel Tibor; Fotó: Nagy Dániel

A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk. Részletes leírás Rendben