Budapest Főváros VIII. kerület
Józsefvárosi Önkormányzat

1082 Budapest, Baross u. 63-67.

06-1-459-2100

hivatal@jozsefvaros.hu

Józsefváros büszke a 90 éves korában meghalt világhírű filozófus, esztéta, egyetemi tanárra

Faültetés Heller Ágnes emlékére

2020. október 21. szerda

A Magyar Zsidó Kulturális Egyesület fát ültetett a Gutenberg téren a 2019-ben meghalt Heller Ágnes filozófus emlékére. Az eseményen Pikó András polgármester arról beszélt, hogy Heller Ágnes „életörömére és tudására nagy szükség van ma is”.

Fát ültettek a 90 éves korában, 2019-ben meghalt világhírű filozófus, esztéta, egyetemi tanár, Heller Ágnes emlékére Józsefvárosban. A faültetést a Magyar Zsidó Kulturális Egyesület (Mazsike) szervezte, ez volt a harmadik alkalommal megrendezett Sétafesztiváljuk idei nyitóeseménye, október 16-án.

A Mazsike szervezte Sétafesztiválok idején 3 napig ingyen bebarangolhatják Budapestet az érdeklődők profi sétavezetők és az adott téma szakértőinek „túravezetése” mellett. Ebben az évben a különböző vallások és a közöttük lévő párbeszéd volt a Sétafesztivál programjának fő motívuma.

A fát a Gutenberg téren ültették el. Itt található a tér névadó épülete, a Gutenberg-ház – Zsolnay majolikáival és szecessziós stílusjegyeivel 1907-ben adtak át a Könyvnyomdászok és Betűöntők Egyesületének bérházaként –, melynek sok éven át Heller Ágnes is a lakója volt.

Az eseményen részt vett Pikó András polgármester is, aki arról beszélt: Józsefváros büszke Heller Ágnesre, akinek „életörömére és tudására nagy szükség van ma is”. Hozzátette: az önkormányzat tervei szerint emlékének más nyoma is lesz a Gutenberg téren, nemcsak a most ültetett fa.

Szöveg: Lengyel Tibor; Fotó: Nagy Dániel

A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk. Részletes leírás Rendben