Budapest Főváros VIII. kerület
Józsefvárosi Önkormányzat

1082 Budapest, Baross u. 63-67.

06-1-459-2100

hivatal@jozsefvaros.hu

Messze még a vége: a józsefvárosi állomások sokáig zárva lesznek

Kész 3-as metró felújított, déli szakasza

2020. október 22. csütörtök

Elkészültek az állomások felújításával a 3-as metróvonal déli szakaszán, így csütörtök estétől ismét teljes vonalon járnak a szerelvények, de nem mindenhol állnak meg, és ez sem tart sokáig.

Október 22-én 17 órától ismét teljes vonalon járnak a 3-as metró szerelvényei, miután átadták a déli szakasz felújított állomásait: teljesen megújult a Határ úti, a Pöttyös utcai, az Ecseri úti és Népliget megálló. A Határ úti állomáson rendezett ünnepségen részt vett Karácsony Gergely főpolgármester, Tüttő Kata városüzemeltetési főpolgármester-helyettes és Bolla Tibor, a BKV vezérigazgatója is. Karácsony szerint a metrófelújítás hátralévő része, a középső szakasz rekonstrukciója még sok kérdést vet fel, de mint mondta, ez a nap szóljon inkább a sikerről és az örömről.

Karácsony Gergely főpolgármester a Határ úti állomáson tartott átadón, mellette helyettese, Tüttő Kata

A Budapesti Közlekedési Központ (BKK) megfogalmazása szerint az állomások „letisztult és modern látványvilágot” kaptak, a megállók kényelmesebbek, biztonságosabbak és a LED-es megvilágításuk miatt nemcsak világosabbak, de energiatakarékosabbak is lettek. Az állomások külseje mellett a nem látható műszaki részek is megújultak: az állomásokon kívüli terek, a vágányok, a vasúti, a biztonsági, a szellőzőberendezések, és a gépészeti rendszer. Ezzel még a déli szakasz korszerűsítése nem fejeződik be, mert az állomások akadálymentesítése, a liftek beépítése csak 2021 végére fejeződik be.

A felújítással együtt akadálymentesítettek is: liftet szereltek be

Október 22-től tehát a 3-as metró újra a teljes vonalon, Újpest-központ és Kőbánya-Kispest között közlekedik, de nem áll meg mindenhol. Az éppen a Józsefvárost érintő középső szakaszon korábban lezárt állomásokon (Arany János utca, Ferenciek tere, Corvin-negyed és Semmelweis Klinikák) a metró továbbra sem áll meg, ezek az állomások változatlanul a felszíni járatokkal, illetve a Népliget és a Kálvin tér között közlekedő M30-as állomáspótló busszal közelíthetők meg. Ráadásul a teljes vonali közlekedés is csak átmeneti lesz: a felújítás november 7-étől a Nagyvárad tér és a Lehel tér közötti szakasz lezárásával folytatódik.

Gajda Péter kispesti polgármester, Bolla Tibor, a BKV vezérigazgatója, Karácsony Gergely főpolgármester és Tüttő Kata, városüzemeltetési főpolgármester-helyettes

Azt a főpolgármester is elismerte, hogy a felújítás további szakaszánál sok még a kérdőjel

Címlapi kép: Ilyen lett a megújult Határ úti állomás – nem csak a külső újult meg, hanem a nem látható, gépészeti elemek is

Szöveg: Lengyel Tibor; Fotó: Ványi Ákos

A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk. Részletes leírás Rendben