Budapest Főváros VIII. kerület
Józsefvárosi Önkormányzat

1082 Budapest, Baross u. 63-67.

06-1-459-2100

hivatal@jozsefvaros.hu

Emléksétával tisztelgett Józsefváros 1956 hősei előtt

Pikó: „A szabadság iránti vágyat legyőzni sosem lehet”

2020. október 24. szombat

A Magyar Rádió egykori, Bródy Sándor utcai épülete elől indult, és a Kisfaludy utcát érintve a Corvin közben ért véget a Józsefvárosi Önkormányzat október 23-i megemlékezése.

„Az 1956-os forradalom kitörésének évfordulóját ünnepli Magyarország és Józsefváros, hazánk történelmének egyik legfelemelőbb pillanatát, amikor legkülönfélébb emberek találtak egymásra abban a hitben, hogy szabadságért és a függetlenségért meghalni is érdemes” – mondta Pikó András polgármester az önkormányzat megemlékezésén a Corvin közben. 

Ez volt az utolsó állomása a kerületi emléksétának, amely a Magyar Rádió Bródy Sándor utcai épületétől indult. Itt Majtényi György történész beszéde után Formanek Csaba szavalt, majd a séta a Kisfaludy utcába tartott, ahol Weinhardt Vilmos ’56-os forradalmár idézte fel emlékeit. Végül a Corvin közben Galyas Éva költő szavalt, és a Józsefvárosi Cigányzenekar játszott Kathy-Horváth Lajos vezényletével.

A Corvin közben Pikó András arról is beszélt, kevés nemzedéknek adatik meg, hogy a legnagyobb veszélyben védheti meg a szabadságát, de ’56 fiataljainak ez megadatott, hősökké váltak. „Bár a szabadságharcot végül leverték, ők olyan változásokat indítottak el, amit már nem lehetett visszafordítani. Tetteik az utánuk jövő generációk fiataljai számára nyújtottak mintát és formát” – fogalmazott.

Pikó András beszédét azzal zárta: „Ma fejet hajtunk ’56 egyetemistái előtt, és mindig a megvetés lesz a jussa azoknak, akik azt hiszik, sikerülhet elfojtani a fiatalok szabadságvágyát. 1956 ezért lehet minden szabadságszerető magyar ember lelkében őrzött és tovább élő példája és egyben intő jel a szabadság vágyat elnyomó hatalmasoknak: a szabadság iránti vágyat átmenetileg el lehet fojtani, de legyőzni sosem lehet.”

A Corvin közben a polgármester Szili-Darók Ildikó alpolgármesterrel, Csárdi Antal országgyűlési képviselővel és Bonyhády Elek kerületi iparkamarai elnökkel koszorúzott. A képviselőtestület megjelent tagjai is egy-egy szál virággal emlékeztek. Külön, de szintén a Corvin közben tartotta a józsefvárosi Fidesz is a megemlékezését, és ugyanitt koszorúzott egy másik időpontban Orbán Viktor miniszterelnök is Wittner Máriával.

Szöveg: Lengyel Tibor; Fotók: Nagy Dániel és Józsefvárosi Fidesz

A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk. Részletes leírás Rendben