Budapest Főváros VIII. kerület
Józsefvárosi Önkormányzat

1082 Budapest, Baross u. 63-67.

06-1-459-2100

hivatal@jozsefvaros.hu

Tájékoztatás

Lakáskiürítések a kerületben október 31. után

2020. október 27. kedd

A kiürülő lakások visszakerülnek a kerület lakásportfóliójába

Mint ismeretes, idén nyáron a Józsefvárosi Önkormányzat lakáskiürítési moratóriumot hirdetett a kerületben ez év október 31-ig.

A döntésre azért volt szükség, mert a Kormány vonatkozó rendelkezései alapján újraindíthatóvá váltak a lakásbérleti jogviszony díjhátralék vagy magatartási probléma miatti felmondásai, valamint az önkényes lakásfoglalók kihelyezése érdekében indított jogerős végrehajtási eljárások, lakáskiürítések.

A kerületi moratórium nem vonatkozott az önkényes lakásfoglalókra, továbbá azokra a lakásokra sem, amelyeket bizonyítottan drogkereskedésre vagy prostitúció céljára használtak. Ezekben az esetekben tehát a moratórium alatt is megvalósulhatott a kilakoltatás.

A döntés következményeként a közeljövőben emberséges módon, ellenőrizve és az érintettek helyzetét figyelembe véve el fog indulni az önkényes lakásfoglalók, a drogkereskedésben bizonyítottan résztvevők és a közösségi együttélés normáit nagyon súlyosan sértők kilakoltatása a kerületben.

Fontosnak tartjuk hangsúlyozni, hogy mindez korábbi döntéseinkkel összhangban és úgy történik, hogy ne növeljük az utcán élő polgárok számát.

Jelenleg 10 lakás esetén indulnak meg a kilakoltatások, ezekre van jogerős, karhatalmas bírósági végzés, és kijelölt végrehajtó. Ebből van olyan lakás, amelyet a volt bérlők időközben elhagytak, csak a birtokbevétel miatt van szükség eljárásra, van a volt bérlő által albérletbe kiadott lakás, önkényesen feltört lakás, továbbá olyan, ahol a volt bérlők viselkedése (drogterjesztés, fenyegetés, veszélyeztetés) súlyos együttélési problémákat okozott, ezen kívül nagy összegű hátralékot is felhalmoztak. Egyik szóban forgó háztartásban sem élnek kiskorúak. A többség vagy nyilatkozott arról, hogy gondoskodik saját elhelyezéséről, vagy nem kívánt együttműködni az elhelyezésük érdekében. Végül voltak, akik a hajléktalan átmeneti szállón történő elhelyezés érdekében vállalták az együttműködést.

10 további lakás esetén, ahol szintén van jogerős végzés, és amelyekben élnek kiskorúak, a JSZSZGYK-val való szoros együttműködés vállalása mellett a 2021. április 30-ig tartó moratórium végéig történik meg az együttes elhelyezés, családok átmeneti otthonában. Amennyiben ez alatt az idő alatt további együttélési probléma nem merül fel, és elkezdődik valamilyen komolyan vehető hátralékkezelés, a családok egy részénél újra visszaállhat a bérleti jogviszony.

A kiürülő lakások visszakerülnek a kerület lakásportfóliójába, így később pályázat útján olyan rászoruló háztartások számára lesznek hasznosíthatók, akik Józsefvárosban a leginkább kitettek a lakásszegénység kockázatainak.

A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk. Részletes leírás Rendben