Budapest Főváros VIII. kerület
Józsefvárosi Önkormányzat

1082 Budapest, Baross u. 63-67.

06-1-459-2100

hivatal@jozsefvaros.hu

Interjú, válaszok nélkül

Vörös Tamás, a Józsefvárosi Fidesz-KDNP frakcióvezetője nem áll szóba a józsefvárosiak lapjával

2020. október 28. szerda

Miután Pikó András polgármester nemrég az elmúlt egy évet értékelő interjút adott lapunknak, ugyanerre kértük a józsefvárosi Fidesz-KDNP frakcióvezetőjét is. Ám Vörös Tamás először visszautasította az interjút (mint január óta az összes megkeresésünket) a lapunk elleni fideszes bojkottra hivatkozva, majd amikor a neki feltenni kívánt kérdéssort is átküldtük, lapzártánkig már nem is reagált. Nem örülünk, és nem is tartjuk jónak, amikor válaszok nélküli interjút kell közölnünk, de meg kell mutatnunk azokat a kérdéseket, amelyekre szerintünk a józsefvárosiak joggal várnak választ tőle. Ezek szerint hiába.

– Az önkormányzati választás óta eltelt egy évet a Facebookon úgy értékelte, hogy az lesújtó képet ad a városvezetés teljesítményéről, és kíváncsi lenne, ilyen egy év után milyen választási eredmény születne Józsefvárosban. Milyen eredményre számítana?

– Pikó András is elismerte, hogy az első évben sok minden nem úgy alakult, ahogy tervezték. Ha a Fidesz lenne pozícióban, önöket nem hátráltatták volna terveik megvalósításában a koronavírus-járvány jelentette többletköltségek, a kieső bevételek és kormányzati pénzelvonások?

– Ön szerint Pikó András és a kerület vezetése ódzkodik a rendtől és a tisztaságtól, nem tesz ez ügyben eleget. Az önkormányzat erre azt mondja: az elmúlt egy évben sikerült állandó rendőri jelenlétet szervezni a Blaha Lujza térre, közbiztonsági kerekasztal jött létre, együttműködési szerződés készül az önkormányzat és a rendőrség között, továbbá a JGK naponta takarította a tavaszi járványhelyzetben az utcákat, tárgyal az önkormányzat a fővárossal a köztisztaság fejlesztéséről, vettek egy új takarítógépet is, ráadásul éppen a közbiztonság és a köztisztaság az, amire Pikó szerint a pénzügyi nehézségek ellenére annyit költenek, amennyit csak tudnak. Ön mit tett volna másképpen?

– Mik azok a döntései a városvezetésnek, amikkel a józsefvárosi Fidesz is egyetért?

– Kik azok a városvezetésben (polgármester, alpolgármester, a többségi frakció tagjai), akiknek elégedett a munkájával?

– A Közösen Józsefvárosért frakció vezetője, valamint több képviselő is azt állítja: a Fidesz testületi üléseken tanúsított magatartása csak „színház”, miközben zárt, bizottsági üléseken tudnak konstruktívan együtt dolgozni. Mi az oka ennek a kettősségnek?

– Komoly vitáik vannak nyilvánosan és a színfalak mögött is a közétkeztetés ügyében. A polgármester szerint jogilag aggályos, előnytelen, ráadásul drága is volt az eredeti szerződés, amit még az előző, fideszes vezetés kötött, ezért próbálnak új szolgáltatóval szerződni, de egyelőre a tendereket megsemmisítették, és 60 milliós büntetést kell fizetnie az önkormányzatnak. Ön szerint minden rendben volt az eredeti szerződéssel?

– Mit gondol, a ciklus hátralévő éveiben is a mostani politikai hangulat marad jellemző Józsefvárosban? Ebben mekkora a szerepe önöknek, és mekkora a városvezetésnek?

– A politikai vitába sok minden belefér, de a helyi Fidesz több, gyakran hangoztatott állításáról is kiderült, hogy erős csúsztatás vagy hamis állítás: például az önkormányzat szerint nem igaz, hogy megszüntették a szociális és egészségügyi dolgozók 13. havi juttatását, mindössze átalakították a rendszert, hogy többeknek jusson pluszpénz, továbbá nem emelte meg Pikó a polgármesteri fizetést, mivel annak összegét a Fidesz által megszavazott törvény írja elő, és az alpolgármesterei még kevesebbet is keresnek, mint a korábbiak, végül pedig nem vettek el egyetlen lakást sem közszolgálati dolgozóktól. Mi az oka, hogy ilyen módon kommunikálnak?

– Azt is gyakran mondják, hogy Pikóéknak az átadáskor 13 milliárd forint pluszt hagytak a kasszában, miközben az szinte teljes egészében megkezdett vagy korábban vállalt beruházásra, feladatokra elkülönített pénz volt, nem szabadon elkölthető, mára pedig tényleg minden felhasználható maradványt elvitt a járvány miatti bevételkiesés és pluszkiadás. Ön a polgármester helyében min spórolna ebben a helyzetben?

– Nemcsak Pikó András egy éve polgármester, ön is éppen egy éve frakcióvezető. Hogyan értékeli a saját munkáját? Mi az, amin változtatna?

– Miért ön lett a helyi Fidesz frakcióvezetője? Mi a kapcsolódási pontja Józsefvárossal, mit kell tudni a politikai előéletéről?

– Hogyan látja a kerület, illetve a saját jövőjét egy év múlva, valamint a ciklus végén?

Szöveg: Zoltai Ákos; Fotó: Ványi Ákos

- - -

INTERJÚKÉRELMÜNKRE EZT AZ ELUTASÍTÁST KAPTUK

„Kedves Zoltai Ákos!

Az alábbi közleményt adta ki a józsefvárosi Fidesz 2019. december 18-án:

»Megdöbbentő és példa nélküli az a cenzúra és manipuláció, amelyet a Pikó András-féle Józsefváros Újság alkalmaz. A lap úgy adta közre egy fideszes képviselő írásban adott interjúját, hogy annak tartalmát – engedély és értesítés nélkül – egyoldalúan és manipulatív módon átírták, hogy a feltett kérdéseket utólag megváltoztatták, a válaszokból kiollóztak részeket, megváltoztatták annak szövegét, sőt, kommentárokat is fűztek hozzá.

Ez a magatartás mind erkölcsi, mind jogi értelemben kifogásolható, ezért addig, amíg Pikó András nem kér bocsánatot, és a jelenlegi helyett nem kerül kinevezésre új, a szakmai követelményeknek minimálisan megfelelni képes főszerkesztő a Józsefváros Újság élére, a józsefvárosi Fidesz-KDNP nem ad nyilatkozatot Pikó András észak-koreai stílusú lapjában.«

Kérem válaszom szíves tudomásul vételét!

Üdvözlettel:

Vörös Tamás, frakcióvezető - józsefvárosi Fidesz-KDNP”

A Józsefváros újság főszerkesztőjének megjegyzése:

A kifogásolt interjúról már korábban közzétettem itt a lapban, hogy a válaszokat terjedelmi okokból rövidíteni kellett, illetve a visszakérdezés lehetőségének hiánya miatt kerültek bele a tényeket pontosító megjegyzések. A főszerkesztőváltásra ugyan teljesen más okból került sor, de januártól, új főszerkesztőként hónapokon keresztül próbáltam e sérelem hatásait tompítani – nyilvános bocsánatkéréssel is – a helyi Fidesznél, együttműködésre törekedve Vörös Tamással. 

Nekünk továbbra is az a dolgunk, hogy kérdezzünk, az övé pedig a válaszadás lenne, még ha neki és a pártjának kényelmesebb vagy politikailag hasznosabb is a bojkott, a hallgatás. 

Lengyel Tibor, főszerkesztő

- - -

367 FACEBOOK-KÖVETŐJÉNEK ÍGY ÉRTÉKELT ÉVET VÖRÖS

„Egy éve voltak önkormányzati választások, így egy éve annak is, hogy rendkívül kicsi különbséggel, de Pikó András lett Józsefváros polgármestere.

Az elmúlt időszak elégséges ahhoz, hogy számot vethessünk azzal, ami a kerületben történt azóta. Érdemes megnézni, hogy milyen ígéretek hangzottak el a kampányban a baloldali politikusok részéről és abból mi fog megvalósulni.

Bármilyen összevetés rendkívül lesújtó képet mutat a baloldali városvezetés eddigi teljesítményéről. Gyakran már a szavak szintjén sem képviselik korábbi ígéreteiket és elveiket, úgy látszik a hatalom gyorsan megváltoztatta korábbi választási programjukhoz fűződő ragaszkodásukat.

Pikó András számára elsődlegesen nem a kerületi ügyvitel a fontos, hanem az, hogy jó sokszor és elég hangosan kommunikáljon. Ezek az akciók véletlenül sem a kerületieket érintő ügyekről vagy helyi kérdésekről szólnak, hanem országos politikai témákhoz gyártott balliberális kampányszövegek átvételéről és ismételgetéséről.

A baloldali politikusok felfogása a rendről és a tisztaságról is eltérő, mint a Fidesz-KDNP frakcióé. Elképzelhetetlen lett volna Kocsis Máté vagy Sára Botond polgármestersége alatt, hogy olyan állapotokat engedjenek meg Józsefváros közterületein, amelyekkel Pikó András városvezetése alatt nap mint nap szembesülni vagyunk kénytelenek. Őszintén nem tudom megérteni, hogy a baloldali politikusok miért ódzkodnak ennyire a rendtől, a tisztaságtól, miért idegen tőlük ez a téma? Miért fontosabb egy kocsma érdeke a jelenlegi városvezetők számára, mint a helyi lakók nyugalma? Ha a belpesti anarchisták szeretnek egy italozóhelyet, akkor a józsefvárosi emberek nyugalma, biztonsága és tulajdona nem számít Pikó Andrásnak és az őt támogatóknak?

A kérdésekre nem született megnyugtató válasz a baloldali frakció részéről az elmúlt időszakban, kizárólag indulatos politikai kirohanások. 

Kíváncsi vagyok, hogy ilyen egy év után milyen választási eredmény születne ma Józsefvárosban...”

A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk. Részletes leírás Rendben