Budapest Főváros VIII. kerület
Józsefvárosi Önkormányzat

1082 Budapest, Baross u. 63-67.

06-1-459-2100

hivatal@jozsefvaros.hu

FUTTATÓ HELYETT KUTYABARÁT PARKBÓL KELLENE TÖBB

A városi kutyázás akár élmény is lehetne

2020. november 03. kedd

Gyereke és kutyája van egyszerre? Felejtse el, hogy egy helyre leviheti őket játszani egy időben, hacsak nem a Margitsziget vagy a Városliget közelében lakik. A belvárosi kerületekben a parkok többségébe nem engedik be a négylábúakat, különösen nem a játszóterekre. Mi lenne a megoldás? Szerintünk több kutyabarát park.

A kerület legnépszerűbb kutyafuttatói a Teleki téri, a II. János Pál pápa téri, a Kálvária téri, illetve a Ludovika téri nagyobb futtatók. A Corvin-negyedben egyedül a Horváth Mihály téri mini futtatóba tudják vinni a kutyákat, vagy átkelnek az Üllői úton, és átmennek a IX. kerületi Tűzliliom parkba. A Palotanagyedben élőknek csak a Gyulai Pál utca egészen kicsi futtatója jut, esetleg a Markusovszky téri, de az már szintén a IX. kerülethez tartozik.

Felmérik a kutyások igényeit

Éppen azért, hogy a kutyatartók igényeinek megfelelően tudják alakítani a kerület kutyás infrastruktúráját, a Józsefvárosi Önkormányzat Közösségi Részvételi Irodája igényfelmérést készít (ennek november 15-ig kitölthető adatlapja erre a linkre kattintva érhető el). Ennek már vannak is részeredményei. A legtöbben a tisztaság hiánya mellett azt kifogásolják, hogy a futtatók ingerszegények, és még a nagyobbak is csak arra jók, hogy az egészségügyi sétát elvégezzék az ebek. Ám jó esetben nem azért fogad be valaki egy kutyát – főleg a városban –, mert muszáj, hanem mert élvezni szeretné a négylábúval eltöltött időt.

Emiatt kellenének olyan helyek, ahova nem kényszerből megy az ember, hanem örömmel: tiszta, rendezett füves, fás és bokros parkok, ahol még egy plédet is le lehet teríteni, a gyerek is tud játszani, vagy sétálni is lehet. Ilyenből nagyon kevés van, és ezek eléréséhez a józsefvárosiaknak járműre kell szállniuk, vagy 40–50 percet gyalogolniuk kell. A válaszadók a városligeti kutyás élményparkot, a kőbányai futtatókat és a szintén nem kerületi Tűzliliom parkot említették pozitív példaként.

Egyre kutyabarátabb a kerület

Mindezen hiányosságok ellenére kutyás szempontból Józsefváros még mindig az egyik legjobb belső kerület. A hetedikkel vagy hatodikkal összehasonlítva jóval több futtatónk és kutyabarát parkunk van. Valójában a futtatók számának növelése helyett a valódi megoldás az lenne, ha több meglévő, de jelenleg kutyával pórázon sem látogatható park lenne nyitott mindenki számára.

Egy apró lépés: néhány hete azt írtuk, hogy az újranyitott Tolnai utcai pihenőkertbe nem szabad állatot vinni. Ez azóta változott, már csak a nagytestű ebek vannak kitiltva. A II. János Pál pápa téren tévesen kihelyezett, póráz nélküli sétáltatást tiltó táblát is hamarosan leszedik – ígérte Rádai Dániel alpolgármester.

Nagy fájdalom sok kerületi kutyásnak, hogy a felújított, többféle szabadtéri sportra alkalmas Orczy-parkba nem mehetnek be a kutyák. Megkérdeztük a Nemzeti Közszolgálati Egyetemet, hogy mi ennek az oka. Azt válaszolták, ők már úgy vették vagyonkezelésbe a parkot, hogy oda nem lehetett kutyát bevinni, ezt a szabályt pedig megtartották. Hozzátették: a park felújításakor kutyás szervezetekkel is egyeztetve az a megoldás született, hogy a Ludovika teret alakították ki a kutyatartók számára, ott van kutyafuttató is, az Orczy-park kutyamentes övezet maradt.

A gazdikon is múlik a nyitás

A Józsefvárosi Gazdálkodási Központ (JGK) lapunkat arról tájékoztatta, hogy a parkokat szépségük és állaguk megóvás érdekében kerítették körbe. Rádai Dániel alpolgármester szerint „bár nem a bekerítés lenne az ideális megoldás, ugyanakkor nagyon sok konfliktus észlelhető, így egyelőre nem is időszerű a kerítések elbontásáról társadalmi vitát folytatni”.

Régi hagyomány, hogy az önkormányzat havonta 100 darab kutyapiszok gyűjtő zacskót ad ingyen a kerületi kutyatartóknak, melyeket a JGK Városüzemeltetési Igazgatóság Dankó utca 3–5. szám alatti telephelyén lehet átvenni. A már említett kutyás kérdőív kitöltői között sokan voltak, akik megemlítették, hogy akár közös futtatótakarításra is hajlandók lennének, illetve fontosnak tartják az ürülék felszedésére tanítást, és a büntetést, ha ez elmarad. Hiszen, ha kevesebb otthagyott kutyaürülék lenne az utcákon és a parkokban, könnyebb lenne társadalmi vitát kezdeményezni arról, hogy hova lehetne még beengedni az ebeket.

A Józsefvárosi kutyatartóknak készült igényfelmérő kérdőívet november 15-ig tudja kitölteni ITT

Szöveg: Ádám Judit; Fotó: Huszár Boglárka

A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk. Részletes leírás Rendben