Budapest Főváros VIII. kerület
Józsefvárosi Önkormányzat

1082 Budapest, Baross u. 63-67.

06-1-459-2100

hivatal@jozsefvaros.hu

Pályázatok

Aktuális információk a józsefvárosi lakáspályázatokról

2020. november 03. kedd

Az önkormányzathoz számos kérdés érkezik a kerületi lakáspályázatokkal kapcsolatban, ezért összeszedtük a legfontosabb aktuális információkat a témában.

Meghosszabbítottuk mindkét most futó lakáspályázat elbírálásának határidejét. Az elbírálás meghosszabbításának az oka, hogy nagyon sok volt a hiánypótlást igénylő pályázat. Megváltoztattuk a korábbi gyakorlatot és a hiánypótlás szükségességéről minden pályázót levélben értesítettünk. Célunk, hogy - szemben a korábbiakkal - a pályázat pontatlan kitöltése miatt ne essen ki senki, aki a lakáshelyzete alapján nyerhetne a pályázaton.

Több vagy kevesebb a pályázati lehetőség? Az előző önkormányzati vezetés két év alatt összesen 28 db lakást írt ki pályázatra (ebből 27 kelt el, egy nyertes visszalépett). A jelenlegi önkormányzati vezetés egy év alatt már 26 lakást írt ki pályázatra és szélesre nyitottuk a kaput a pályázók számára. Korábban a pályázatok meghatározott csoportoknak szóltak (érettségizettek,  gyermektelen egyedülállók, egy vagy két gyermeket egyedül nevelők, 55 évnél idősebbek, stb.) és az elbírálás azokat részesítette előnyben, akik több havi lakbért tudtak előre kifizetni és akiknek magasabb volt a jövedelmük. Az általunk kiírt pályázatokban nincs családtípus vagy iskolai végzettség szerinti korlátozás és a pontozás elsősorban a lakásínség mértékén (zsúfoltság enyhítése, beteg családtag gondozása, stb.) alapul. Ezért sok a pályázat, amit nehezebb is feldolgozni.

Milyen további lakáspályázatok várhatók a közeljövőben? A november elején megjelent pályázaton kívül december elején még 8 lakást tervezünk pályázatra kiírni, amiből 2 db lesz beköltözhető állapotú és 6 felújítandó, költségelvű lakbérért. Ha a nyertes család jövedelmi helyzete indokolja, akkor a beköltözhető állapotú lakások esetében szociális lakbért lehet fizetni. A józsefvárosi lakásrendelet a lakbér mértékét nem a lakáshoz, hanem a bent élők jövedelmi helyzetéhez köti. A két beköltözhető állapotú lakás olyan közszolgálati lakás, amelyet a bérlők leadtak, mert saját elhatározásukból felmondtak az önkormányzatnál vagy valamelyik intézménynél, önkormányzati cégnél. Ezeket a lakásokat nem pályázaton kívül elosztott közszolgálati lakásként adjuk most oda valakinek, hanem meghirdetjük nyílt pályázaton. Ily módon a járvány miatti szükséghelyzet feloldása után bő fél év alatt összesen 34 lakást fogunk pályázatra bocsátani.

Ennyi lakás pályáztatása elég a kerületi lakásgondok enyhítésére? Természetesen nem. Terveink szerint rendszeressé tesszük a pályáztatást, évi 40-60 lakást fogunk pályázatra bocsátani. Szűk keresztmetszetet jelent, hogy ezeken belül egyelőre kevés a felújított, beköltözhető állapotú lakás. Az előbb említett két ilyen lakás természetesen nagyon kevés, de amint megürülnek további beköltözhető állapotú lakások, a lehető legrövidebb időn belül pályázatra bocsátjuk őket. Hiszen olyan üres lakásállományt örököltünk, amelyben egyáltalán nem voltak felújítás nélkül, vagy akár csak viszonylag kevés ráfordítással bérbe adható lakások. Ugyanakkor a felújítandó lakások is enyhítik a kerületi lakásgondokat. A felújítás költsége jóval kevesebb, mint amennyiért hasonló lakást venni lehetne, a házilagos kivitelezés pedig jelentősen csökkenti a felújítási költségeket. Így sok olyan család juthat lakáshoz, akiknek erre más módon nem volna lehetőségük.

Mikor lesz kiírva teljesen felújított vagy félig felújított lakásokra pályázat? A korábbra tervezett 10 db teljesen felújított és 8 db félig felújított lakás pályázatra kiírása sajnos csúszik az eredeti elképzeléseinkhez képest. Ahogy az előzőekben írtuk, az üres lakások között nincsenek felújított állapotúak, a felújítást pedig az önkormányzat csak közbeszerzési eljárás keretében végeztetheti el. A járvány nemcsak a lakáspályázat, hanem a felújítási közbeszerzés kiírását is hátráltatta. A járvány miatt bekövetkező hatalmas, több milliárdos bevételkiesés és kiadásnövekedés miatt számos költségvetési tételt zárolni kellett, többek között a lakásfelújításit is. Június végén jutottunk el oda, hogy a költségvetést újragondolva, 92 millió forintot fel tudtunk oldani a zárolás alól lakásfelújítás céljára, később pedig újabb 25 milliót. Ezután lehetett csak a kiírni a felújításra vonatkozó közbeszerzési pályázatot.

Az elvi lehetőségekhez képest ez a kiírás is szenvedett 3-4 hét késedelmet. Most már megjelent a közbeszerzési kiírás a 10 teljesen felújított lakásra (www.kozbeszerzes.hu/adatbazis/megtekint/hirdetmeny/portal_19736_2020/) és remélhetőleg probléma nélkül lezárul november végéig. A pontos időpontot még nem látjuk, de amint befejeződnek a felújítások, azonnal kiírjuk a pályázatot. A kiírásban 120 napos kivitelezési időt vettünk alapul. A korábbi lakásfelújítási közbeszerzésekhez képest lehetővé tettük, hogy a kivitelezők ne csak az összes lakás felújítására pályázhassanak,  így 5 lakás felújítására is lehessen pályázni. Ezzel szabaddá tettük a pályát azoknak a kisebb építési vállalkozóknak is, akik eddig csak a fővállalkozók alvállalkozójának alvállalkozójaként dolgozhattak. A 8 félig felújítandó lakás felújítására vonatkozó közbeszerzési eljárás a közeljövőben lesz kiírva.

Hány üresen álló lakás van a kerületben és ezek közül mennyi adható bérbe a kerületieknek? Az önkormányzat 860 db üres, rossz állapotú üres lakást örökölt. Az állomány, amelynek felmérése jelenleg is folyik, alapvetően három részre oszlik:

- bontandó házban lévő lakások,

- az önkormányzat számára bérlakásként, viszonylag kisebb ráfordítással hasznosíthatók,

- az önkormányzat számára nem vagy csak túl nagy ráfordítással hasznosíthatók.

Ez utóbbi csoportba tartozó lakások egy része a mai normák szerint szükséglakásnak minősül és ezért az önkormányzat a törvényi előírások értelmében nem adhatja ezeket tartósan bérbe. Ezek esetében, ha társasházban vannak, akkor nincs is más lehetőségünk, mint az értékesítés. A jelenlegi becslések szerint az üres lakások mintegy felét fogjuk tudni bevonni a bérlakásállományba, de pontos számot csak a felmérés végén tudunk mondani.

A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk. Részletes leírás Rendben