Budapest Főváros VIII. kerület
Józsefvárosi Önkormányzat

1082 Budapest, Baross u. 63-67.

06-1-459-2100

hivatal@jozsefvaros.hu

A RIGÓ UTCAI ÉPÍTKEZÉS KONFLIKTUSSAL INDULT, DE PÉLDÁS EGYÜTTMŰKÖDÉSSEL FOLYTATÓDIK

Építkezés a szomszédban? Nem feltétlenül rémálom!

2020. november 08. vasárnap

Nyár elején kereste meg szerkesztőségünket egy lakásszövetkezet azzal, hogy a szomszédban folyó építkezés nem megfelelő módon, és nem a velük történt megállapodás szerint zajlik, ráadásul az építtető pénzzel is tartozik nekik. Azóta az anyagi gondok rendeződtek, elindult az együttműködés, a párbeszéd, de ez nem ment magától. Példa, amiből tanulni lehet.

A Harminckettesek terén, a városközpontba menő busz megállója mögötti háztömb a VIII/1. Lakásszövetkezeté – ez azt jelenti, hogy az épületet nem társasházként tulajdonolják a lakók, hanem szövetkezetként. Kívülről nem látszik, de a magas épületek között rendben tartott kert van, fákkal, padokkal, virágokkal. Bár Józsefvárosban sok az olyan épület, amit korábban kívülről felújíttatott az önkormányzat, belül viszont rohadnak a csövek, lógnak a kábelek, mállik a vakolat, de a Harminckettesek terének háztömbjébe lépve nem ér minket ilyen csalódás. Összhangban van a külső és a belső, látszik, hogy a lakók igényesek a saját környezetükre. Használják a padokat, kiülnek a kertbe, van például néhány idős asszony, akik minden délután együtt sétálnak néhány kört. A háztömbnek több bejárata van, így a Rigó utca felől is be lehet menni. 

Három évvel ezelőtt a Rigó utca 3. szám alatt építkezésbe kezdtek. Egy irodaépület bontását kezdték meg, hogy helyébe nyolcszintes lakóházat építsenek. Ám a teljes épület bontására nem kaptak engedélyt, az utcai homlokzat földszinti és első emeleti szintjének meg kell maradnia. „A régi kort idéző homlokzat az eredeti utcaképet megtartja” – áll az indoklás a tervtanácsi dokumentációban.

Meg is kezdődtek a bontási munkálatok, és a törmelék (ahogy fotónkon látható) a megmaradt homlokzat mögé hullott, tehát olyan helyre, ahonnan pont a lakásszövetkezet lakásaiba és kertjébe hordja a szél a port. Merthogy azóta sem vitték el a törmeléket, az építkezés ugyanis a bontást követően leállt. Időközben új gazdája lett a beruházásnak.

A bontást még a Kreditor Consult Kft. végeztette, majd az egész projektet eladta a HÉB Hungária Építő és Befektetési Kft.-nek. Ám magán a területen nem történt semmi. Tavaly nyáron azonban a lakásszövetkezet elnökét, Nagy Attilát megkereste egy építésvezető, akit korábban még nem láttak. Kiderült, hogy a Rigó utcai építkezés régi építésvezetőjét lecserélték, mert nem elég körültekintően végezte a munkáját. Az új építésvezető elmondta, hogy az építkezés miatt a lakásszövetkezet területén kell a le nem bontott homlokzathoz állványt illeszteni, és a törmelékeket is csak az ő területükön át tudják elszállítani. Vállalta, hogy mindezért fizetnek a lakásszövetkezetnek. Szerződést írtak, amelyben a használati jogot évi félmillió forintban határozták meg, és kimondták, hogy a Rigó utcai kapu sorompójának karbantartási költségei is az építtetőt terhelik. Ám az építtető nem fizetett határidőre,  hiába küldött a lakásszövetkezet fizetési felszólítást. Idén szeptemberben aztán megérkezett a pénz. Az építést állítólag hamarosan folytatják, és a munkát a törmelékek elszállításával kezdik.

Szerettünk volna beszélni a HÉB-bel is, visszahívást ígértek, de ez több hete nem történt meg. Mindenesetre a lakásszövetkezet vezetője most úgy érzi: jó irányba fordultak a dolgok.

Szöveg: Gaal Ilona; Fotó: Ványi Ákos

- - -

Egyszerű történet, néhány tanulsággal

- A lakásszövetkezet végig aktívan követte a folyamatot és képviselte saját érdekeit, így nem érte olyan meglepetés, ami miatt utólag kellett volna beleszólnia abba, amibe korábban még módja lett volna.

- Mindent írásban rögzítettek, az építtetővel köttetett út- és kapuhasználati szerződés az apró részletekre is kiterjedt.

- Ez az ügy is jól mutatja, hogy szerencse nélkül semmi nincs: az együttműködő építésvezető lendített a dolgokon. Az viszont már a lakásszövetkezet érdeme, hogy ők is együttműködően viselkedtek: nem passzívak, de nincsenek is irreális elvárásaik az építtető felé.

A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk. Részletes leírás Rendben