Budapest Főváros VIII. kerület
Józsefvárosi Önkormányzat

1082 Budapest, Baross u. 63-67.

06-1-459-2100

hivatal@jozsefvaros.hu

FŰTÉSI TÁMOGATÁST ÉS REZSIKOMPENZÁCIÓT IS IGÉNYELHETNEK A JÓZSEFVÁROSIAK

Itt a fűtési szezon: Mire figyeljünk?

2020. november 08. vasárnap

Saját magunk tehetjük a legtöbbet otthonunk biztonságáért a fűtési szezonban, amely már október 15-én elindult. Egyre többen fűtenek be és húzódnak otthonaikba a hideg – idén pedig a koronavírus – elől. Összegyűjtöttük a legfontosabb biztonsági tudnivalókat, és bemutatjuk az önkormányzatnál igényelhető támogatásokat is.

Alig pár hete, október 15-én indult el hivatalosan a fűtési szezon – ilyenkor kapcsolják be a távhőszolgáltatók országszerte a fűtést –, de máris több halálos áldozata van a szén-monoxid mérgezésnek, többeket pedig mérgezéses tünetekkel vittek kórházba. Nem véletlenül figyelmezteti a lakosságot minden évben a kéményseprői szolgáltatást is ellátó Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) a fűtőberendezések karbantartására, a szén-monoxid mérgezés veszélyeire.

A berendezések ellenőrzésével és megfelelő, jó minőségű tüzelőanyag használatával ugyanis megelőzhető, hogy a kémény miatt kigyulladjon a ház, és minimalizálható a mérgezés veszélye is. Az ellenőrzés azért elengedhetetlen, mert a problémák a legtöbb esetben a lakók előtt rejtve maradnak, de a szakemberek minden évben több ezer veszélyes hibát tárnak fel a tüzelőberendezések és füstelvezető-rendszerek átvizsgálásakor, tisztításakor.

A katasztrófavédelem kéményseprői a társasházakhoz októbertől, a családi házakba pedig igénybejelentést követően érkeznek, hogy ingyenesen ellenőrizzék és tisztítsák a kéményt.

Fontos, hogy vegyes tüzelésű kazánok esetében tilos háztartási hulladékkal, lakkozott, festett vagy nedves fával fűteni, mert ezek mérgező gázokat bocsátanak ki, és károsítják a környezetet, valamint fokozzák a kéményben a kátrány és a korom lerakódását is. A kémény belső falára lerakódott vastag korom- és kátrányréteg a fűtés hatására izzani kezd, akár meg is gyulladhat, ez pedig lakástűzhöz vezethet.

Ma már sok háztartásban van szén-monoxid-érzékelő, és a szakemberek szerint célszerű minél több otthonban füstérzékelőt is elhelyezni, mert az időben jelző berendezés anyagi javakat, és ami ennél is fontosabb, emberéleteket menthet meg. 

Szöveg: Zoltai Ákos; Fotó: Huszár Boglárka

- - -

Józsefvárosi fűtési támogatások: 

– Fűtési hozzájárulás

Az kérheti az önkormányzatnál, aki a VIII. kerületben ingatlant bérel vagy saját tulajdonúban lakik. Feltétele, hogy a háztartásában az egy fogyasztási egységre jutó havi jövedelem ne haladja meg az öregségi nyugdíjminimum háromszorosát, vagyis 85.500 Ft-ot. A fűtési hozzájárulás októbertől márciusig, 6 hónapra adható, összege 3000 Ft/hó, amit a kérelmező lakcímére utólag, minden hónap 5-éig a postával folyósítanak.

– Fűtési díjkompenzációs támogatás

Ez a támogatási forma a VIII. kerületben lévő lakóház gázvezetékének felújításából adódó, gázszolgáltatásból való kizárás időtartamára nyújtott kompenzáció. A kérelem október 15. és április 15. közötti gázszolgáltatásból történő kizárás esetén nyújtható be, kizárólag önkormányzati tulajdonban lévő lakás bérlőjének. 

– Szénmonoxid-érzékelő

Az önkormányzat tulajdonában álló bérleménybe vagy ingatlanba szénmonoxid-érzékelő berendezést igényelhet az ott lakó (lakásonként egyet). Akkor igényelhető, ha a családban az egy főre eső jövedelem nem éri el az öregségi nyugdíjminimum háromszorosát (85 500 Ft), egyedülálló személy esetén a 350 százalékát (99 750.-Ft).

Bővebb információk ide kattintva érhetők el.

Fővárosi lakásrezsi támogatás

A Fővárosi Önkormányzat által elérhetővé tett lakásrezsi támogatás egy éven keresztül havi 2000 forinttal csökkenti a támogatásban részesülő háztartások rezsiszámláját. A támogatást távhő- vagy a víz-, csatorna- és szemétszállítási díj megfizetéséhez lehet igénybe venni. A díjtámogatásra egy lakásban kizárólag egy személy jogosult. 

A távhőszolgáltatás díjtámogatása 2000 Ft/hó, a választható másik csomagé összesen szintén 2000 Ft/ hó (ebből víz 750 Ft/hó, csatorna 750 Ft/hó, szemétszállítás 500 Ft/ hó).

A kettő közül csak egy fajta díjtámogatás vehető igénybe, legkorábban 2020. szeptember 1-től 12 hónapon keresztül.

További tudnivalókért kattintson erre a linkre!

- - - 

Kéményseprő szobor a Bródy Sándor utca 15. homlokzatán. Az 1850-es években épület, „Kéményseprőház”- ként is ismert műemléki épület bejárata fölötti, csaknem embermagasságú szobor valaha cégér volt, mivel a házban az Olaszországból származó Devecis család lakott, és a famíliában a kéményseprő mesterség apáról fiúra öröklődött.

A szobrot tavaly leemelték, hogy restaurálják, mivel az épület is megújul.

A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk. Részletes leírás Rendben