Budapest Főváros VIII. kerület
Józsefvárosi Önkormányzat

1082 Budapest, Baross u. 63-67.

06-1-459-2100

hivatal@jozsefvaros.hu

Két új elismerő díj a kerületben a Józsefvárosi Közösségekért és a Józsefvárosi Kultúráért díj

Átadtuk a kerület díjait

2020. november 09. hétfő

Józsefváros 243. születésnapján, 2020. november 7-én adtuk át a Józsefvárosi Képviselő- testület által alapított díjakat. Idén a kerület kitüntetettjeinek díjátadóját a járványügyi előírások betartásával rendeztük meg szűk körben.

Józsefváros 243. születésnapján, 2020. november 7-én adtuk át a Józsefvárosi Képviselő- testület által alapított díjakat.

Az önkormányzat ezen a napon díjazza azokat a kerületben élő, vagy itt dolgozó embereket és közösségeket, akik munkájukkal, alkotásaikkal hozzájárulnak Józsefváros fejlődéséhez, sokszínűségéhez, az itt élők közösségének erősítéséhez.

Idén a kerület kitüntetettjeinek díjátadóját a járványügyi előírások betartásával rendeztük meg szűk körben.

A díjátadót az önkormányzat Facebook- oldalán valamennyi kerületi és érdeklődő élőben is követhette és utólag is megnézheti: https://www.facebook.com/watch/live/?v=3421041841345936&ref=watch_permalink

A díjátadón a kitüntetettek méltatása mellett velük készült kisfilm-bejátszások és zenei műsor is volt, valamint Kökény Tamás józsefvárosi nagybőgő művész előadását is meg hallgathattuk.

Pikó András távollétében a díjakat Szili- Darók Ildikó és Rádai Dániel alpolgármesterek adták át.

Szili-Darók Ildikó alpolgármester köszöntőjében elmondta: az idei évtől módosult a kerületben a kitüntetések rendje. Ez a módosítás átláthatóbbá tette a kitüntetéseket, miközben a korábbinál jóval nagyobb teret adott Józsefváros polgárainak a kitüntetettek kiválasztásába.

Két új elismerő díj a kerületben a Józsefvárosi Közösségekért és a Józsefvárosi Kultúráért díj, melyeket ebben az évben először adtunk át.

A Józsefvárosi Közösségekért díj teljes mértékben közönségdíj - Józsefváros lakossága jelölt, majd szavazott is a kitüntetettekről.

Rádai Dániel alpolgármester pohárköszöntőjében utalt arra, hogy nem élünk könnyű időket, ez a díjátadó is rendhagyónak tekinthető. Mégis, minden okunk megvan a jókedvre és az ünneplésre, ha ilyen nagyszerű emberek vesznek minket körül. Józsefváros különleges hely, ahol gyakran nehéz körülmények között világraszóló teljesítmények születnek.

Díszpolgári Címet kapott: DR. BALÁZS ANNA az Autizmus Alapítvány alapítója, jelenleg munkatársa és főigazgatója, valamint SZOMJAS GYÖRGY filmrendező, akinek kultikus filmjei józsefvárosi történeteket mutatnak be. A díszpolgári harangok alkotója Mihály Gábor Munkácsy és Kossuth-díjas szobrászművész.

Idén mindkét Józsefvárosi Becsületkereszt posztumusz került átadásra, a díjat kapta KÓSÁNÉ KOVÁCS MAGDA, pedagógus, szakszervezeti vezető, politikus, a kerület egykori országgyűlési képviselője, valamint MOLNÁR ANDRÁS református lelkész, aki 60 éven át szolgált Józsefvárosban.

Józsefvárosért kitüntetésben részesült PÁRIS EDIT az önkormányzat volt gazdasági vezetője, aki 1987 óta dolgozott az önkormányzat pénzügyi irodájában, TAVASZI JÓZSEFNÉ JUNGVIRT ERIKA, a Kincskereső óvoda dolgozója és később intézményvezetője, valamint STENCZINGER CSILLA, a Losonci Téri Általános Iskola idén visszavonult igazgatója.

A Józsefvárosi Aranykoszorú díjat a SAMIR-KAMEL KFT. kapta. Samir 2009. óta üzemeltet éttermet a Nagyfuvaros utcában.

Józsefvárosi Kultúráért kitüntetés kapott OLÁH NORBERT, akinek Józsefvárost ábrázoló képei sajátos imázsteremtő stílusban örökítik meg a kerület épített örökségét, LÁBASS ENDRE festő, fotóművész, aki Józsefváros utcáinak, tereinek, lakóinak és történetének megörökítője képeken és mondatokban és a PREMIER KULTCAFÉ kávézó, közösségi és kulturális központ, ahol fogyatékossággal élők számára biztosítanak munkahelyet

A Józsefvárosi Közösségekért díjat IVÁNYI GÁBOR ÉS AZ OLTALOM KARITATÍV EGYESÜLET kapta, akik 1989 óta végeznek szociális ellátást a Józsefvárosban.

Ugyanezt a díjat vehette át az ÉN/IDŐ PROGRAM, akik a Fókusz Női Közösségi Központ épületében dolgoznak 0-3 éves korú kisgyerekes anyukákkal és családjaikkal 2018 óta.

A díjazottakról készült kisfilmek folyamatosan kikerülnek az önkormányzat youtube csatornájára: https://www.youtube.com/channel/UCl7ES-rCvWiZpbL68zN1kCg/videos

Gratulálunk a díjazottaknak!

A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk. Részletes leírás Rendben