Budapest Főváros VIII. kerület
Józsefvárosi Önkormányzat

1082 Budapest, Baross u. 63-67.

06-1-459-2100

hivatal@jozsefvaros.hu

ALÁÍRÁSGYŰJTÉS FOLYIK A TURISZTIKAI CÉLÚ LAKÁSKIADÁS KORLÁTOZÁSÁÉRT

Küzdjünk az Airbnb ellen, vagy vége lesz magától is?

2020. november 10. kedd

Budapesten 10 év alatt átlagosan 130 százalékkal nőttek az albérletárak, s ezt főleg a rövidtávú lakáskiadás felfutása gerjesztette. Bár az Airbnb eredeti célja az volt, hogy magánemberek bérbe adhassák az otthonukat pár napra, a konstrukció az utóbbi 5 évben jól jövedelmező üzleti modellé vált, hiszen – főleg a belvárosi kerületekben – nagyon megérte turistáknak kiadni a lakásokat. Az önkormányzat és a civilek is szigorítanának, bár a Covid-járvány időközben padlóra küldte a piacot.

Az önkormányzatok dönthetnek

Júliusban hoztak egy felszínesen kidolgozott törvényt, amely az önkormányzatok hatáskörébe utalta a döntést, hogy területükön évente hány napban maximálják a rövidtávú lakáskiadást. Ez nagyon jól hangzik, ám az Airbnb-n kiadott lakások közül keveset jelentenek be hivatalosan szálláshelynek – mondta lapunknak Rádai Dániel alpolgármester. Tehát, amíg csak önkormányzati rendelet szabályozza a kiadható napok számát, de ezt az Airbnb nem ellenőrzi vagy szankcionálja, szerinte nem sokat ér az egész.

Több érintett városrész vezetése is régóta gondolkodik az Airbnb-t helyben szabályozó lépéseken, mint ahogy a Józsefvárosi Önkormányzat is, ám úgy érzik, a törvény nem ad elég eszközt a kezükbe a helyzet rendezéséhez. A belpesti kerületek között egyelőre egyeztetés zajlik, a VI., a VII., a VIII. és a IX. kerület vezetői ugyanis a mindenkinek ideális, közös megoldást keresik. Karácsony Gergely főpolgármester szeptemberre ígért fővárosi szintű koncepciót az Airbnb szabályozására – ez tervei szerint arra ösztönözné az ingatlantulajdonosokat, hogy nyáron turistáknak adják ki a lakásaikat, tanítási időszakban pedig albérletként diákoknak –, ám a koncepció egyelőre nem került a Fővárosi Közgyűlés elé.

Civilek az Airbnb ellen

Eközben civil szervezetek aláírásgyűjtést indítottak a szigorításért, és arra hivatkoznak, hogy az Airbnb miatt az albérletek egyre megfizethetetlenebbé válnak. Emellett bizonyos városrészek teljesen lakhatatlanok a dolgozók számára: a VII. kerületi bulinegyedben, vagy Józsefvárosban, a Corvin-negyedben a lakások jelentős része a bulizó turistáké, akik gyakran zavarják a környéken élőket. A civilek szeretnék elérni, hogy a belső pesti és budai kerületekben egy naptári évben legfeljebb 30 napra engedélyezzék a lakások turisztikai célú kiadását.

Mi lesz az Airbnb-lakásokkal?

Az Airbnb-t egyébként tavasz óta padlóra küldte a koronavírus- járvány, a turisztikai célú lakáskiadás – turisták nélkül – szinte teljesen megszűnt Budapesten, Belső-Erzsébetváros most gyakorlatilag szellemváros. Az egykori Airbnb lakások egy részét tulajdonosaik inkább kiadták hosszútávú bérletbe, sok pedig üresen áll, várva a turizmus felfutását.

Nem úgy vidéken, ahol jelenleg szinte lehetetlen bármilyen szállást találni, minden foglalt januárig, néhol jövő márciusig. Minél eldugottabb helyen van a szálláshely, annál népszerűbb.

A budapesti, eleve Airbnb-lakásnak épült apartmanházak kicsi, egy-másfél szobás lakásai, melyeket 1–1,2 milliós négyzetméteráron értékesítettek vagy terveznek értékesíteni, főként rövidtávú kiadásra alkalmasak. Nagy kérdés, hogy mi lesz ezzel a több száz, gyerekes családoknak szűk ingatlannal. Ki fogja őket megvenni vagy akár bérbe venni?

Különböző érdekekhez egységes szabályozás?

Rádai Dániel szerint a törvényi felhatalmazásnak sokkal nagyobb szabadságot kellene adnia a kerületeknek a szabályozásra, ehhez pedig a Fővárosi Önkormányzatnak kellene egységes keretet biztosítania. Valójában városrészenként eltérő, hogy mennyire zavaró az Airbnb – a Palotanegyedben és Csarnok-negyedben szerinte nagyon. Az önkormányzatnál örömmel fogadják a civil kezdeményezést, bár Rádai szerint kérdéses, vajon a 30 napos szabályozás nem csak az engedély nélkül kiadott lakások számát növelné-e.

Niedemüller Péter VII. kerületi és Pikó András VIII. kerületi polgármester egyetért abban, hogy a döntésnél figyelembe kell venni a városrészek eltérő érdekeit. Erzsébetváros úgy döntött, nem vár tovább a fővárosra, elkezdett kidolgozni egy javaslatcsomagot, amit szívesen megosztanak más kerületekkel is. Józsefváros ugyanerre készül. 

Szöveg: Ádám Judit; Fotó: Huszár Boglárka

A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk. Részletes leírás Rendben