Budapest Főváros VIII. kerület
Józsefvárosi Önkormányzat

1082 Budapest, Baross u. 63-67.

06-1-459-2100

hivatal@jozsefvaros.hu

Parkolás

Véleményezze a kerület parkolási koncepcióját!

2020. november 18. szerda

2021 tavaszától a Józsefvárosi Önkormányzat a kerületi parkolási szabályozás átalakítását tervezi.

Számos dolog indokolja ezt: ma jóval több parkolási engedély kerül a lakókhoz, mint amennyi szabad parkolóhely rendelkezésre áll - és ez az arány évről évre romlik. Ráadásul nagy számban foglalják a köztereinket roncsautók és használaton kívül álló autók is. A kerületben még a fővárosi átlaghoz képest is alacsony a zöld- és közösségi területek aránya - ez sem fenntartható. Józsefváros lakossága betegebb és korábban hal, mint a főváros átlaga, még szembeötlőbb a különbség, ha csak Budához hasonlítjuk.

Olyan szabályozásra van szükség, amely zöldebb: ahol a köztereket nem csak parkolásra és parkoló autók kerülgetésére, hanem közös életünkre használhatjuk. Olyan szabályozásra van szükség, amely biztonságosabb: ahol sem gyerekeknek, sem felnőtteknek nem kell félniük attól, hogy gyalog és biciklivel közlekedjenek a városban. És olyan szabályozásra van szükség, amely igazságosabb: akármilyen közlekedési módot választ valaki, se méltánytalan előnyt, se méltánytalan hátrányt ne szenvedjen.

A parkolás újraszabályozása a polgármesteri programnak is fontos része volt. Ennek előkészítése egy ideje megindult: szakmai koncepció készül szakemberek bevonásával: ezt bocsátottuk most vitára, és kérjük Önt arra, véleményezze a terveket. A véleményeket a reszvetel@jozsefvaros.hu email-címre várjuk 2020. december 10-éig.

A szabályozás átalakításáról várhatóan a következő hónapokban születik döntés. Ezt követően széleskörűen tájékoztatjuk  a kerületi lakókat és érintetteket a várható változásokról és kellő türelmi idő után fogjuk bevezetni azokat.

Az elmúlt egy évben elindult egy folyamat. Akár a Tolnai Pihenőkertről, akár a Déri Miksa utca közösségi tervezéséről, akár az új biciklisávokról van szó, az vezérelt minket, hogy a szó legszorosabb értelmében teret adjunk a józsefvárosiaknak. Célunk, hogy a parkolás újraszabályozása is ezt a folyamatot erősítse.

A koncepciót itt olvashatja el >>>

A kerületi lakosok parkolással kapcsolatos szokásait egy kérdőív segítségével mérjük fel. Kérjük, segítse munkánkat a kérdőív kitöltésével is, amely itt érhető el >>>

A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk. Részletes leírás Rendben