Budapest Főváros VIII. kerület
Józsefvárosi Önkormányzat

1082 Budapest, Baross u. 63-67.

06-1-459-2100

hivatal@jozsefvaros.hu

KÖZÖSSÉGI FOGADÓÓRÁT TARTOTTAK A LOSONCI NEGYEDBEN

Fókuszban a városfejlesztés és a közlekedés

2020. november 20. péntek

Fejlesztési tervek, a prostitúció elleni fellépés és közlekedés szervezési kérdések voltak a fő témái a Losonci negyedről a járványhelyzet miatt online megtartott közösségi fogadóórán. Kérdéseket előzetesen írásban és az élő bejelentkezés alatt is feltehették a lakosok.

Hónapról-hónapra relevánsabb, egyre inkább a közösség életét, mindennapjait érintő kérdések érkeznek az önkormányzati fogadóórákra. Ez jó jel, és egyértelműen mutatja, van igény ezekre az alkalmakra – az emberek válaszokat akarnak. A Losonci negyed november 10-i online fogadóóráján Rádai Dániel alpolgármester, Szili-Darók Ildikó alpolgármester, a negyed egyik önkormányzati képviselője és Czeglédy Ádám, a negyed másik képviselője, valamint Ember Beáta körzeti rendész, Petneházy Zoltán rendőr zászlós, körzeti megbízott és Sztanek Endre, a Józsefvárosi Gazdálkodási Központ (JGK) városüzemeltetési igazgatója válaszolt a lakók kérdéseire.

Városfejlesztés

Rádai Dániel elöljáróban elmondta, hogy a Práter utca felújítására – a Szigony és a Futó utca közötti részen – szerződéses kötelezettséget vállaltak, így azt jövőre szándékukban áll kivitelezni. Az Illés utca helyrehozatalára – főként az útburkolatot érintően – koncepcióterv készült, de határidőt egyelőre nem tudott mondani, mert a munkavégzés költségvetési forrás függvénye.

A Szigony-Balassa-Tömő-Apáthy utcák által határolt tömb rehabilitációja a Corvin sétány utolsó projektje, hamarosan várható a gázvezetékek felújítása és a közművek kialakítása, illetve új közterület létrehozása. A Losonci tér parkolását átszervezték, teljesen új parkoló kialakítására nincs most pénz, de a felszabadult nagy aszfaltterületre fém növényládákat terveznek kihelyezni, és a lakókkal egyeztetnek majd a terület minél jobb közösségi kihasználásáról.

Lakók kérdezték, mikor kezdik lebontani a Tömő utca 23. szám alatti épületet. Az épületet a Futureal nevű cég vette meg, egyelőre egyeztetések zajlanak a lakókkal. Ha mindenkinél sikerült a lakáscseréről megegyezni és a költözést lebonyolítani, akkor kezdődhet a bontás.

A Szigony utca lebontandó épületei viszont a Corvin-projekttől függetlenek, a Semmelweis Egyetem fejlesztése időzítésének függvénye, az egyetem döntéseit várja ez ügyben az önkormányzat. Várhatóan egy éven belül kezdődhet a bontás.

Szó volt még a kerület nagyon rossz állapotban lévő útburkolatairól is, de erre csak annyit tudott mondani Rádai, a pénzhiány miatt 2021-ben legfeljebb kisebb javításokra lehet számítani a legtöbb helyen.

Forgalom, közlekedés

Egy lakó felvetette, hogy a 99-es buszt az Illés utcán lehetne vezetni, így a Füvészkertnek és a Losonci térnek lehetne saját megállója. Mivel az Illés utca és a Losonci lakótelep nagy utazóközönséget jelentene, ezt Rádai is jó ötletnek gondolja, és azt ígérte, megvizsgálják a kérést.

Más arra panaszkodott, hogy mivel a Szigony utcát az irodaházakkal együtt felújították, az autósok itt felgyorsítanak, de mivel nincs zebra, fekvőrendőr, gyalogosan veszélyes átkelni. Petneházy Zoltán körzeti megbízott a gyorshajtás felől közelítette meg a kérdést: ha valóban átlépik az autósok a sebességhatárt, be lehet jelenteni a rendőrségen a szabálysértést, amit a körzeti megbízott kivizsgál. Rádai megfigyelése szerint az autósok gyorsítását az is okozhatja, hogy előzőleg beragadnak a biciklisek mögé az egyirányú útszakaszon. Azt mondta, gyalogátkelőt engedélyeztetni bonyolult és drága, sebességcsillapító küszöb kialakítását viszont indokoltnak látja, és megígérte, hogy intézkedik. Egyébként egy kerületi közlekedésbiztonsági csomag kidolgozása is zajlik éppen, így ezekre a problémákra hamarosan megoldás születhet. 

Prostitúció, drog

Többen jelezték, hogy éjszakánként zavaró hangoskodás hallható a Losonci tér, Illés utca, Korányi Sándor utca környékéről. A lakók rendszeresen észlelik, hogy prostitúció, illetve drogfogyasztás folyik: erre szerintük eldobált óvszerek és fecskendők is utalnak. A lakók arra kérték a rendőrséget, hosszabbítsák meg az ügyeletüket, éjszaka is legyenek elérhetőek, mert a prostitúció főként a rendőriroda bezárása után indul minden nap. Arról is többen hallottak, hogy a lányok gyakran cigiért, alkoholért vagy drogért dolgoznak, a futtatóik pedig rettegésben tartják, kényszerítik őket.

Petneházy elmondta, hogy a probléma ismert, a rendőrség visszatérően ellenőrzi az érintett területet, de éjszakai ügyeletet nem tudnak biztosítani, mert hiába helyeznek ki oda körzeti megbízottat, csak a központ adhat irányítást intézkedésre. Azt is elmondta, hogy a bírói ítélet gyakran nem tükrözi az állampolgári „igényeket”, mert a prostituáltak csak pénzbírságot kapnak vagy nagyon kevés letöltendőt, ami nem rettenti el őket eléggé.

Itt Szili-Darók Ildikó vette át a szót, és felhívta a figyelmet arra, hogy a valódi áldozatok ebben a történetben a prostituáltak, a bűnelkövetők pedig a lányok futtatói és az ügyfelek, akik fizetnek a szexért. Elmondta azt is, hogy a prostitúció bűncselekményét csak tetten érve lehet bizonyítani, azaz, ha konkrét szeretkezésen kapják őket, ami viszont elég ritka. Mint mondta, idegen embert az utcán autóval felvenni önmagában nem bűncselekmény. Mivel ezek a lányok borzasztó élethelyzetben, többnyire kényszerből és nem önszántukból állnak az utcán, Szili-Darók szerint ez inkább a szociális munka területe, amit az önkormányzat folyamatosan igyekszik fejleszteni.

Hajléktalan emberek

Több lakó panaszkodott a panelházak közösségi tereibe, lépcsőházaiba bemerészkedő, és ott éjszakázó hajléktalan emberekre. Az önkormányzat illetékesei az alapvető emberi jogokat tiszteletben tartó megoldást ismertették: a téli hónapokban életmentő pontot állítanak fel, ahogy tették azt tavaly is. Most a tavalyi Dankó utcai sátor helyett a Könyves Kálmán körúti hajléktalan-ellátóval egyeztek meg, ahol minőségi és szakszerű szociális ellátást kapnak az emberek. Az utcán talált, kint alvó embereket is oda viszik majd, illetve arra is figyelnek, hogy reggel ne eresszék őket szélnek, hiszen ott nappali ellátást is igénybe vehetnek. Emellett az utcai szociális munkát is megerősítette a kerület júliusban, a Menhely alapítvánnyal szerződtek erre. Szili-Darók hozzátette, hogy a hajléktalan-ellátás megszervezése egyébként fővárosi feladat, a kerület elsősorban a lakáspolitikájával tud tenni a hajléktalanná válás ellen.

 

Dohányzás az óvoda mellett?

A fórumon panaszként hangzott el, hogy a Jázmin utcai Atalanta Oktatási Központ diákjai és tanárai a szemben lévő óvoda mellé járnak ki dohányozni, mivel az iskolának nincs saját dohányzásra kijelölt területe. A füstöt így a gyerekek szinte „az arcukba kapják”, ha az udvaron játszanak, amin joggal háborodnak fel a problémát jelző szülők. 

Ember Beáta körzeti rendész azt javasolta, hogy a gyerekek esetleg készítsenek kedves, dohányzást tiltó rajzokat, és tegyék ki őket a kerítésre.

Szili-Darók Ildikó azonban felhívta a figyelmet arra, hogy sokkal többet is lehet tenni, hiszen a vonatkozó törvény szerint az óvodák 50 méteres körzetében tilos a dohányzás. Az erre figyelmeztető hivatalos tábla kihelyezését javasolta, illetve megígérte, hogy beszél erről a problémáról az oktatási központ vezetőjével.

Poloskák és egyéb állatfajták

Mit tehetünk, ha a poloskák nem tűnnek el a lakásból? – kérdezte egy lakó. Ezt is Szili-Darók Ildikó válaszolta meg: ha a lakás önkormányzati, úgy van rendszeres poloskairtás, viszont ennek csak úgy van értelme, ha minden lakásba beengedik a szakembereket. Ha csak egy lakás is kimarad – nincsenek otthon vagy nem nyitnak ajtót –, szinte fölösleges az irtás, mert előbb-utóbb visszatérnek a nem kívánt rovarok. Elmondta, hogy régebben volt köztisztasági segélyalapja a kerületnek, amelyből tudták fedezni az ilyen teendők költségeit, javasolni fogja, hogy ezt hozzák vissza, és a házak pályázhassanak fertőtlenítésre, irtásra.

Egy másik kérdés a patkányokról szólt, ez viszont kizárólagosan fővárosi illetékességű probléma, a Fővárosi Önkormányzat feladata ugyanis Budapesten a patkánymentesítés.

Év végi juttatások

Többen számonkérték az önkormányzaton az óvodai, bölcsődei dolgozók 13. havi bérét. Szili-Darók Ildikó elmondta, hogy 13. bér kifizetése sosem volt bevett gyakorlat, kivéve 2 évvel ezelőtt. Ennek ellenére tavaly minden szociális, óvodai, bölcsődei dolgozó és a Józsefvárosi Egészségügyi Központ (JEK) munkatársai is kaptak év végén (néhány esetben ez év elejére csúszott) egységes, 100 ezer forintos juttatást. Idén valószínűleg csak kisebb összeget tudnak adni a szűkös költségvetési keretek miatt, épp számolják, hogy mennyi jut majd, de semmiképp nem maradnak év végi juttatás nélkül a dolgozók. 

Szöveg: Ádám Judit; Fotók: Nagy Dániel

A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk. Részletes leírás Rendben