Budapest Főváros VIII. kerület
Józsefvárosi Önkormányzat

1082 Budapest, Baross u. 63-67.

06-1-459-2100

hivatal@jozsefvaros.hu

RECEPTEK

Olcsó volt, luxus lett: a tepertő

2020. november 21. szombat

A jó tepertőkrém szinte luxus, hacsak nem magunk sütjük meg a hozzávaló tepertőt is. Akinek most felszalad a szemöldöke, és azt gondolja, hogy nem tudom miről beszélek – hiszen a tepertő olcsó –, az egészen biztosan régen járt piacon, vagy legalábbis elkerülte a szemét az ártábla.

Pár évtizede a sertéstepertő még fillérekbe került, hiszen az emberek nem étolajjal, hanem főleg zsírral főztek otthon, ezért a disznók se hosszúak és soványak voltak, mint manapság, hanem rövid, zömök, zsíros állatok. Szükség volt a húsukra és a zsírjukra is. Mióta a soványabb húsoknak van divatja, a zsír és a tepertő is eltűnt a polcokról, ami pedig maradt, az megdrágult. Sertéstepertőt minőségtől függően 2400-5000 forint között vásárolhatunk.

A libatepertő viszont soha nem tartozott az olcsó ételek közé, egy libának még akkor is csak viszonylag kevés a zsírja, ha jó kövérre hizlalják. Ilyenkor, Márton nap után és karácsony előtt, jó eséllyel vásárolhatunk bőrös hájat a hentesnél.

A kész libatepertőt 6500-9000 forint között kínálják, viszont a bőrös libaháj ára csak 1200 forint. Ha ezt kisütjük, nem csak isteni tepertőt kapunk, de egy jó nagy adag finom, házi zsírt is, amivel nem csak főzni lehet, de pirítósra kenve is finom.

Így lesz pillekönnyű és ropogós a libatepertő

A megvásárolt bőrös hájjal mindig van egy kis munka otthon, mielőtt kisüthetjük, ugyanis még a leggondosabb kopasztás után is marad pár tok és toll a bőrben, amit muszáj kiszedni sütés előtt. Ehhez a legjobb, ha egy nagyobb csipeszt használunk, amivel erősen meg tudjuk fogni a tokok végét, de végszükség esetében egy használaton kívüli szemöldökcsipesz is megteszi.

A megtisztított, megmosott, négycentis darabokra vágott bőrt tegyük egy lábosba, és öntsünk rá annyi vizet, amennyi ellepi. A tepertőnek ugyanis meg kell főnie, mielőtt az összes zsír kisül belőle, ettől lesz igazán könnyű.

Hagyjuk közepes lángon főni, tízpercenként keverjük meg, majd, ha a víz elpárolgott, süssük addig, amíg a tepertődarabok szép aranybarnák nem lesznek.

Ha szeretjük – a víz elpárolgása után – tehetünk hozzá fokhagymagerezdeket, és negyedekbe vágott hagymát, rozmaringot, kakukkfüvet, zsályát is. A kész tepertőt szűrőkanállal szedjük szalvétára, sózzuk meg, és már ehetjük is egy szelet friss kenyérrel, savanyúsággal és vöröshagymával.

Tepertőkrém

A kész tepertőből készíthetünk tepertőkrémet. Ehhez kétszer annyi tepertőt, mint hagymát daráljunk le húsdarálóval, keverjük el sóval, borssal, mustárral és egy kevés füstölt pirospaprikával. Vannak, akik zsírosabban szeretik, ezért külön adnak még hozzá egy kevés kihűlt libazsírt is. Különlegessé teszi a krémet a kapribogyó, vagy az apróra vágott savanyított jalapeno, vagy gyöngyhagyma. 

Ha a kész tepertőkrémet egy tálka aljába tesszük, a tetejére pedig libazsírt csorgatunk, akkor hűtőben hónapokig eláll, sőt, kis adagokba porciózva tökéletesen fagyasztható is.

Szöveg és fotó: Bodrogi Eszter 

A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk. Részletes leírás Rendben