Budapest Főváros VIII. kerület
Józsefvárosi Önkormányzat

1082 Budapest, Baross u. 63-67.

06-1-459-2100

hivatal@jozsefvaros.hu

ÍTÉLET SZÜLETETT

A rendőrség nem engedheti meg a melegek fenyegetését

2020. november 23. hétfő

Pert nyert a rendőrség ellen két melegszervezet és az Aurórát működtető Marom Egyesület. Az ítélet szerint a józsefvárosi rendőrök nem megfelelően jártak el tavaly szeptemberben az Aurórában, amikor hagyták, hogy Budaházy György és társai a szexuális másságról szóló zártkörű rendezvény megtartását homofób jelszavakkal és félelemkeltő viselkedéssel ellehetetlenítsék.

Zártkörű filmvetítést tartott volna tanároknak „Melegség és megismerés” címmel a Labrisz Leszbikus Egyesület és a Magyar LMBT Szövetség tavaly ősszel az Auróra közösségi intézmény egyik különtermében. Ám ezt a szélsőjobboldali nézeteiről és fellépéséről ismert Budaházy György és egy tucat társa megakadályozták: molinókkal, hangfalakkal bementek a terembe, lökdösődtek, fenyegetőztek, leállították a zenét, és hangosbeszélőiken skandáltak.

A szervezők kihívták a rendőröket, akik 20 perc múlva megjelentek, de csak kint vártak. Újabb 20 perc múlva további rendőrök érkeztek, ők már bementek. Addigra a szélsőségesek elhagyták a különtermet, de még az Aurórában maradtak, folytatták a zavarkeltést. Budaházyék azt mondták a rendőröknek, hogy ők véleménynyilvánítási szabadságukkal élnek, a rendőrök erre megkérték a szervezőket, hogy beszéljék meg egymással a dolgot.

Három órán át voltak Budaházyék az Aurórában, ezalatt a rendőrök időnként megkérték őket, hogy távozzanak, ám nem intézkedtek velük szemben, mondván, sem bűncselekmény, sem szabálysértés nem történt. A civileket védő Helsinki Bizottság szerint viszont a közösség tagja elleni erőszak gyanúja, továbbá a gyülekezési törvénnyel való visszaélés – magánterületet sértettek meg – szükségessé tette volna a rendőrségi intézkedést.

Józsefváros rendőrkapitánya később elismerte a mulasztást, de szerinte csupán azért kellett volna intézkedni, mert magánterületen a tulajdonos beleegyezése nélküli gyülekezés történt. Most a Fővárosi Törvényszék jogerős ítéletében megállapította, hogy Budaházyék viselkedése egyértelműen felvetette a közösség tagja elleni erőszak gyanúját, így a rendőröknek hamarabb be kellett volna menniük, és az elkövetőkkel szembeni intézkedések révén meg kellett volna védeniük az LMBT-közösség tagjait és a vendégeket.

Szöveg: Gaal Ilona; Fotó: Ványi Ákos

A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk. Részletes leírás Rendben