Budapest Főváros VIII. kerület
Józsefvárosi Önkormányzat

1082 Budapest, Baross u. 63-67.

06-1-459-2100

hivatal@jozsefvaros.hu

Helyi adók

Tények a helyi adók emeléséről

2020. november 24. kedd

A kommunális adó, az építményadó és a telekadó változása a 76 000 lakosú Józsefvárosban 5 238 adózót érint, ebből 1 036 a VIII. kerületi adózó.

A józsefvárosiak 99 százalékát nem érinti a helyi adóemelés

A koronavírus-járvány okozta válság és a sorozatos kormányzati elvonások ellenére olyan helyi adóemelést fogadott el a Józsefvárosi Önkormányzat vezetése, amely minimális mértékben érinti a kerületben élőket.A kommunális adó, az építményadó és a telekadó változása a 76 000 lakosú Józsefvárosban 5 238 adózót érint, ebből 1 036 a VIII. kerületi adózó.Az érintett kerületi magánszemélyek száma 636 fő, ami kevesebb, mint a lakosság 1 százaléka.

A helyi adók emelése nem rendkívüli, volt rá példa a korábbi években is. Az emelés mértéke megfelel a törvényi előírásoknak. A helyi közteherviselésből eredő bevételek reálértékének megőrzése érdekében ugyanis időről időre indokolt legalább az infláció mértékével egyező korrekció.A kommunális adó és a telekadó 2015-ben emelkedett utoljára, így most előbbi 10,8 százalékkal, utóbbi pedig 10, 9 százalékkal emelkedik.

Az építményadó esetében az előző önkormányzati vezetés 2019. január 1-től a jelenleginél nagyobb adóemelést hajtott végre. Nem csak a legfelső sávot emelte, hanem lecsökkentette a kedvezményesen adózó építményterületet és kiterjesztette az adót az egyéb szálláshelyszolgáltatásra is.

A jelenlegi intézkedés karbantartó jellegű, az inflációt követi, miközben fenntartja az adószerkezetet, így a kedvezményesen adózó sávokat is az építményadó esetében, ami a kis és közepes méretű vállalkozásoknak kedvez a kerületben. A 8. kerületi kisebb méretű üzlethelyiségek továbbra is az egyik legalacsonyabb építményadót fizetik Budapesten.

A mostani emelés 6 százalékos az építményadó esetében:

- az adóalap 100 m2-t meg nem haladó része után 30 forint/ m2/ év- az adóalap 100 m2-nél nagyobb, de 500 m2-t meg nem haladó részeután 100 forint/ m2/ év- az adóalap 500 m2-t meghaladó része után 20 forint/ m2/ év a növelés összege

A kedvezményesen adózók esetében ez minimális növekedéssel jár, például:100 m2-es építmény után eddig évi 50 000 forintot, jövőre 53 000 forintot kell majd fizetni.

A helyi adóemelés azért is szükséges, mert a járványhelyzet, és a Józsefvárost extrém mértékben sújtó kormányzati elvonások fenyegetik az önkormányzat költségvetésének stabilitását.

Az idei évet érintő bevételkiesés összességében eléri a 2,7 milliárd forintot. Ebből tisztán kormányzati megszorítás a gépjárműadó-részesedés elvétele, ami 185 millió forint, a közterületi parkolási díjak elmaradása, ami 600 millió forint, a reklámhordozókra kivetett építményadó eltörlése, ami közel 25 millió forint kiesést jelent. Ezen felül a kormány a járvány elleni védekezésre hivatkozva elvont még a józsefvárosiaktól 1 milliárd 125 millió forint központi fejlesztési támogatást is, miközben ugyenebben az évben közel ennyivel jutott több a Kocsi Máté által irányított Kézilabda Szövetségnek vagy a Ferencz Orsolya kerületi képviselő által vezetett kormányzati űrprogramra.

Az önkormányzat vezetése sajnálatosnak tartja, hogy a kormánypárt helyi képviselői ebben a válsághelyzetben egy a józsefvárosiakat minimálisan érintő, ésszerű és megfizethető mértékű adóemelésből próbálnak műbalhét csinálni, miközben egy szavuk nem volt arra, amikor a kormány milliárdokat húzott ki a kerületiek zsebéből.

Az önkormányzat a kormánnyal ellentétben, minden nehézség ellenére segíteni fogja a válság miatt bajba került józsefvárosiakat.

Ezt szolgálja az önkormányzat működőképességének fenntartása.

A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk. Részletes leírás Rendben