Budapest Főváros VIII. kerület
Józsefvárosi Önkormányzat

1082 Budapest, Baross u. 63-67.

06-1-459-2100

hivatal@jozsefvaros.hu

VÁLASZOKAT KERESTÜNK A HOMÁLYOS ELŐÍRÁSOKRA

A kijárási tilalom a gyakorlatban

2020. november 25. szerda

A kormány november 11-től kijárási tilalmat és egy sor további korlátozást rendelt el a koronavírus-járvány megfékezése érdekében. A közzétett jogszabály azonban igen sommás: az élet számos helyzetére nem ad világos útmutatást, miközben büntetéssel fenyeget. A gyakrabban felmerülő kérdések megoldására kerestünk választ.

Az alapszabály az, hogy este 8 és másnap reggel 5 óra között tilos közterületen tartózkodni. Nyomós indokkal azonban ez mégis lehetséges. Elsőként azonban jöjjön egy triviálisnak tűnő kérdés, amit sokan feltettek az utóbbi időben:

Mi a közterület?

Közterület minden, ami a házunk kapuján kívül van, egészen addig, amíg egy másik ház, üzlet, cég, intézmény, iskola stb. kapuján be nem lépünk. Ilyen az utca, a tér, a parkok, de a plázák és a magánházak közforgalomú területei is közterületnek minősülnek. Új szabály, hogy a 10 ezer főnél nagyobb településeken, kerületekben a polgármesterek által kijelölt közterületeken kötelező az orrot és szájat egyaránt eltakaró maszk viselése. 

Hogyan igazolom, hogy jogosan, munkavégzés miatt tartózkodom kint este 8 után?

Mivel a kijárási tilalom betartását a rendőrség szigorúan ellenőrzi, és „bemondásra” nem hihetik el, hogy okunk van az utcán tartózkodni, írással kell igazolni, hogy éppen dolgozunk, munkába megyünk, vagy onnan tartunk hazafelé. Az igazolást a munkáltató adja ki, tőle kell kérni. Aki a saját vállalkozásában dolgozik, önmaga számára kell kiállítania az igazolást. (A munkavégzésről szóló igazolás mintája itt található.) Az igazolás kitöltése csak klasszikus cég-alkalmazott viszonyban értelemszerű, egy alapítványi munkatárs vagy egyéni vállalkozó esetén nem logikus. A lényeg, hogy a munkaadó és munkavállaló neve (mégha azonos is) pontosan legyen megadva, a papír cégszerűen alá legyen írva (ahogy az aláírási címpéldány tartalmazza). Lényeges, hogy a lakcím és a munkavégzés helye is szerepeljen rajta, mert ennek alapján dönti el a rendőr, hogy jogosan tartózkodunk-e ott, ahol megállított. Az igazolást önállóan is meg lehet fogalmazni, de nem hagyhatók el a megkövetelt adatok. Aki szolgáltatást végez, változó helyeken dolgozik, annak sok igazolásra vagy más bizonyítékra, például megrendelőkönyv, menetlevél is szüksége lehet.

Hogyan igazolom, hogy egészségügyi vészhelyzet miatt tartózkodom kint a tiltott időben?

Az egészségügyi vészhelyzetek többségének látható jele van, vajúdás, vérző fej, amit nem lehet vitatni. Ami nem látható, mint egy bordatörés, valószínűleg abba sem kötnek bele, mint ahogy azt sem kifogásolhatják, hogy a beteggel kísérő is van. Ezzel azonban nem szabad visszaélni, és nem kísérheti el a beteget az egész család a kórházba.

Káresemény esetén kimehetek-e a korlátozás ideje alatt?

Igen, a tűz, ömlő víz és más katasztrófa jogos indok arra, hogy az ember ilyenkor is segítségért menjen. De lódítani nem érdemes, mert ezek könnyen ellenőrizhető dolgok.

Az autóm magánterület, autózhatok-e éjszaka?

Nem, ez is közterületen való tartózkodás. Csak az autózhat ilyenkor, akire az indokolt kivételek vonatkoznak.

Kutyát lehet éjszaka is sétáltatni a lakóhely 500 méteres körzetében, de hogy mérjük meg, hol a határ?

Aki mobilon éli az életét, annak könnyű dolga van. Müller Zsolt készített egy Google térképet, ami megmutatja a lakóhely körüli 500 méteres kört. Akinek ez túl bonyolult, az így határozhatja meg a távolságot: 700 lépés tesz ki 500 métert, vagy 5–6 percnyi gyaloglás (persze kutyával ez tovább tart), vagy 3 nagyobb háztömbnyi (10–12 ház hosszú) sétálás.

Mekkora bírság jár a szabálysértésért?

A rendőrök elsősorban figyelmeztetnek, de ha indokoltnak látják, és eddig sok száz esetben így ítéltek, 5 ezer és 500 ezer forint között bármekkora pénzbírságot kiszabhatnak – 150 ezer forintig helyszíni bírságként –, ismétlés esetén pedig egyre nagyobb összeget. 

Szöveg: Bányay Géza; Fotó: MTI / Vajda György - Vajda János -  Czeglédy Zsolt - Sóki Tamás

A Józsefvárosi Önkormányzat intézkedései a második hullám alatt itt olvashatók.

A kormány november 11-től hatályos járványügyi intézkedéseiről itt tájékozódhat.

A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk. Részletes leírás Rendben