Budapest Főváros VIII. kerület
Józsefvárosi Önkormányzat

1082 Budapest, Baross u. 63-67.

06-1-459-2100

hivatal@jozsefvaros.hu

ELKÍSÉRTÜK A GONDOZÓ SZOLGÁLATOT A II. JÁNOS PÁL PÁPA TÉRRE

Van segítség az utcán élőknek

2020. november 30. hétfő

Kevesebb a hajléktalan Józsefváros utcáin, mint egy éve – mondja Aknai Zoltán, a kerületben utcai gondozó szolgálatot ellátó Menhely Alapítvány igazgatója. Elkísértünk két szociális munkást a II. János Pál pápa térre, hogy bemutassuk a munkájukat.

Szerda este hat óra, már sötét van és  hideg. A II. János Pál pápa téren két ember fekszik a patika környékén egy betonemelvényen, mellettük járnak el a társasház lakói. Matrac van alattuk, és mindenfélével alaposan bebugyolálták magukat. Fedorkó Júlia és Lapis Kristóf, a Menhely Alapítvány munkatársai odamennek hozzájuk, megnézik, hogy elég melegen vannak-e betakarva, és beszélgetnek velük. Ildikó 3–4 hete fázik, és már alig várja, hogy szombat legyen, akkor tud egy ismerőséhez költözni. Felajánlják neki, hogy beviszik szállóra, de nem akar menni, abban bízik, hogy a hét végéig kihúzza itt. „Minden nap jövünk, ha holnapra meggondolja magát, csak szóljon” – mondják neki. 

János kedden megy „a nővérekhez”, a Szeretet Misszionáriusai, hétköznapi nevén Teréz anya nővérei szerzetesrend Tömő utcai átmeneti szállójára. Őt hol a hideg rázza, hol csurom vizesre izzad. Nyilván beteg, állapítják meg közösen. „Egyszer úgyis meg kell dögleni” – summázza János, de ez a legyintés szerencsére nem tűnik őszintének. Közben egy verbálisan igen agresszív férfi és egy vékony, törődött nő közeledik. Jánosék megkérik az utcai szociális gondozókat, hogy maradjanak ott, amíg azok el nem mennek, mert a férfi, aki szintén hajléktalan, mindenüket elszedi. Harsányan érkeznek, a férfi minket is megfenyeget, de ahogy észreveszi, hogy segítség van a láthatáron, lecsillapodik. Rögtön magukra irányítják a szociális munkások figyelmét: receptet mutatnak nekik, hogy ugyan felírta az orvos, de nem adják ki a gyógyszert. Márpedig a nőnek szüksége volna rá – érvelnek –, mert súlyos alkoholbeteg, időnként delíriumos állapotba kerül. Amikor Juli és Kristóf újra Jánosékra figyel, akkor ők is bekapcsolódnak a beszélgetésbe, és eszükbe jut Csaba, aki néhány hete halt meg itt a téren. A négy hajléktalan ember tárgyszerűen nyugtázza az eseményt. Hogy mi volt Csaba vezetékneve, nem tudják felidézni. Aztán az imént érkezett férfi és nő elkísérik az utcai gondozókat az alapítványnak a tér másik oldalán álló autójához, ott kapnak egy-egy pokrócot és szendvicset. Azt mondják, ők Óbudán alszanak.

Ezen az estén összesen 6–7 hajléktalan emberrel találkoztunk a téren, amikor Takács Mária kolléganőmmel kamerával kísértük az utcai gondozószolgálat két munkatársát. A tér tavasszal még tele volt hajléktalanokkal, mikor a járvány első hulláma miatt kiszorultak a szállókról. Akkor ugyanis az volt a szabály, hogy aki egy-két napra elhagyja a (zsúfolt, és szikrányi privát szférát nem biztosító) szállót, azt már nem vették vissza. Akkor 30–40 ember élt a téren, ám nem volt ilyen hideg. „Tegnap sikerült rávenni egy idős hölgyet, hogy menjen be szállóra a hideg elől, úgyhogy bevittük őt kocsival” – mondja örömmel Fedorkó Júlia.

A Menhely Alapítvány megerősített utcai gondozószolgálatot lát el itt, a „Pápa téren”, az önkormányzat és az alapítvány között nemrég köttetett szerződés alapján. Ők nem hatóság, hanem segítőszolgálat, tehát semmire nem kötelezhetik az utcán tartózkodókat, viszont meg tudják győzni őket. Aknai Zoltán, a Menhely Alapítvány igazgatója ismertette az alapítvány szolgáltatásait: a krízisautót, a nappali melegedőt (a járványhelyzet miatt most nem működik), az étel- és italosztást, az álláskeresésben, lakhatásban való segítségnyújtást, a fürdési és mosási lehetőséget, hogy az utcai szolgálaton kívül csak a legfontosabbakat említsük. Aknai a hosszabb távú tendenciát felvető kérdésünkre azt válaszolta, hogy az elmúlt egy évben kevesebb a hajléktalan ember Józsefvárosban, mint korábban, a szállókon és az utcákon is. Amíg korábban évi 150–250 hajléktalan személlyel tartottak kapcsolatot a kerületben, idén ez a szám valahol 100–150 között lesz. 

HA VESZÉLYBEN LÉVŐ HAJLÉKTALAN EMBER T L ÁT A Z U TCÁN, HÍVJA A MENHELY ALAPÍTVÁNY DISZPÉCSERSZOLGÁLATÁT: +36 (1) 338-4186

Szöveg: Gaal Ilona; Fotó és videó: Takács Mária

A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk. Részletes leírás Rendben