Budapest Főváros VIII. kerület
Józsefvárosi Önkormányzat

1082 Budapest, Baross u. 63-67.

06-1-459-2100

hivatal@jozsefvaros.hu

A VILÁGHÍRŰ ZENÉSZ A BUDAPESTI BÚCSÚ FESZTIVÁLRA ÉRKEZETT 1991-BEN

Fellépett-e Frank Zappa Józsefvárosban?

2020. november 30. hétfő

Létezik egy legenda, miszerint Frank Zappa, a világhírű zenész játszott a Tilos az Á-ban, ennek emlékét őrzi nevében az egykori szórakozóhely helyén lévő bisztró. Utánajártunk, van-e alapja a szóbeszédnek.

Az 1993-ban elhunyt legendás zenész – akinek életében mintegy 60 lemeze jelent meg – 1988 nyarán betegsége miatt már abbahagyta  a turnézást, de 1991-ben, Demszky Gábor főpolgármester meghívására a szovjet csapatok kivonulása alkalmából szervezett Budapesti Búcsún fellépett. Az utolsó szovjet katona 1991. június 19-én hagyta el Magyarországot. Az eredeti határidő június 30. volt – ennek emlékére június utolsó szombatja A magyar szabadság napja, június 19-e pedig 2001 óta nemzeti emléknap.

Zappa örömmel jött Budapestre, számos közéleti személyiséggel és művésszel találkozott. A Budapesti Búcsú hatalmas utcafesztivál volt, sok-sok éven át rendezték meg közterületeken – Clark Ádám tér, Széchenyi István tér, Hősök tere, Kós Károly sétány, Óbudai-sziget – szabadtéri előadásokkal, utcaszínházzal, koncertekkel. Az 1991- es fesztiválon a Tabánban Frank Zappa díszvendégként együtt improvizált híres magyar dzsesszzenészekkel, Babos Gyulával, Egri Jánossal, Kőszegi Imrével és a józsefvárosi kötődésű Szakcsi Lakatos Bélával.

A Budapesti Búcsú világzenei helyszíne az egykori Tilos az Á volt a Mikszáth téren, és a protokollbulit ide szervezték, amin Zappa is megjelent – ez volt a hely történetének egyetlen zártkörű rendezvénye. Az eseményen a nagyecsedi Balogh Béla lépett fel, aki autentikus oláh cigány táncos volt, a Vadrózsa táncegyüttes tagja, a Lindri (magyarul: Álom) táncszínház alapítója. A Lindri akkori fellépése Zappának nagyon tetszett, fel is ment a színpadra, forgott néhányat, de gitárt nem vett a kezébe. Járt tehát a kerületben Zappa, de itt nem zenélt. 

Szöveg: Pálinkás János; Fotó: Flickr és Müller Péter Sziámi Facebook oldala

A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk. Részletes leírás Rendben